Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Băsescu preia stindarul luptei împotriva extremismului maghiar: Romania va conduce "trupele" care vor "pune la punct" Budapesta

Ziarul de Vrancea
12 aug 2013 461 vizualizări
"România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a declarat ieri Băsescu n el a precizat că Ungaria a devenit un "focar de instabilitate în regiune" iar ultimele vizite ale liderilor maghiari în Romania au depăşit limita decenţei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România.  Şeful statului a precizat că liderii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei. "Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult", a continuat preşedintele Băsescu. El a susţinut că Ungaria a devenit "în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune", adăugând că politica Budapestei a început să creeze "dificultăţi". "România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a continuat Băsescu. Ulterior, preşedintele le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la Izvoru Mureşului că există mai multe ţări "deranjate" de "politica agresivă a Budapestei". "România a stat rezervată până acum, dar cred că s-a ajuns la punctul de la care rezervele noastre trebuie date la o parte şi Budapesta trebuie pusă la punct", a explicat Băsescu. Întrebat ce se va întâmpla dacă Budapesta nu va înţelege acest lucru, preşedintele a răspuns: "Va înţelege".
Băsescu a făcut trimitere şi la declaraţiile recente ale europarlamentarului Laszlo Tokes: "Nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". "Noi nu avem astfel de intenţii nici în Valea Timocului, nici în Ucraina, nici în Ungaria. Dar vrem ca pas cu pas statele din jurul nostru să-i trateze pe cei care se revendică, se recunosc a fi români, aşa cum îi tratăm noi pe minoritari în România. Cu dreptul de a fi reprezentanţi politic în Parlament în mod automat, cu dreptul de a-şi păstra limba, religia, cultura, obiceiurile", a susţinut Băsescu.
Şeful statului a mai amintit că în România doar la directiva lui Stalin a fost organizată Regiunea Autonomă Maghiară şi le-a transmis celor care doresc reînfiinţarea unei regiuni autome că "niciodată" nu se va face reorganizare administrativă pe criterii etnice.

PSD aplaudă, UDMR maraie

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip (PSD), a declarat ieri că pe "pe fond" poziţiile exprimate de Traian Băsescu sunt îndreptăţite. El a precizat că declaraţiile extremiştilor maghiari trebuie să aibă parte de o reacţie "fermă" din partea oficialităţilor şi politicienilor de la Bucureşti.
Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că declaraţia preşedintelui despre Ungaria "nu este corectă şi binevenită", şeful statului trebuind să fie "un factor de echilibru, nu să pună paie pe foc". El a precizat că reacţia lui Traian Băsescu a fost "supradimensionată" la o afirmaţie "absolut necugetată", făcută de liderul partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor.
Traian Băsescu este azi "doar un politician" care poate "mâine nu mai e", în schimb Ţinutul Secuiesc "a fost, este şi va rămâne", a replicat ieri liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef. Totodată, liderul maghiar a atras atenţia preşedintelui că România a intrat în Uniunea Europeană şi oricine poate circula liber pe teritoriul ţării. "Dacă nu-i convine, să reînfiinţeze graniţele din perioada comunistă şi atunci poate să decidă cine poate să intre sau nu în România. Preşedintele Băsescu nu ştie ce vorbeşte sau poate face asemenea declaraţii doar din motive electorale. Îi recomand să ia exemplul Ungariei. În timp ce în România există corupţie, Ungaria înregistrează dezvoltare economică. De asemenea, în Ungaria democraţia funcţionează mai bine, acolo nu se interzice, de exemplu, folosirea simbolurilor, cum se face în România", a afirmat Kulcsar Terza.

Băsescu moldovenilor: Cereţi unirea şi o veţi avea

În discursul ţinut ieri Traian Băsescu a mai afirmat că marea majoritate a populaţiei Republicii Moldova nu vrea unirea cu România. "Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova un filon sănătos de români, dar marea majoritatea a populaţiei nu doreşte unirea cu România. Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o", a declarat Băsescu. El a adăugat că în România nu există niciun partid care să nu dorească unirea, dar în Republica Moldova cel mai mare partid este antieuropean şi anti-NATO. "România vrea unirea, dar nu o vrea Republica Moldova. Nu aveţi încă o majoritate critică, dar dacă o veţi avea, atunci vă spun nu va fi nicio piedică de aici, din România", a conchis Băsescu.

Încrederea în instituţii:

Biserica scade abrupt, DNA creşte spectaculos

n Biserica a atins în iulie un nou minim al indicelui de încredere n încrederea în DNA a crescut într-o singură lună cu peste 5%

Românii au cea mai mare încredere în Primărie, Armată, Biserică şi ONU, iar cea mai puţină în partidele politice, patronate şi FMI, potrivit unui sondaj INSCOP realizat în luna iulie şi publicat ieri. Totuşi, barometrul relevă o scădere a încrederii românilor în instituţiile politice, în guvern şi în Biserică, comparativ datele anterioare.
Instituţia politică în care românii au cea mai mare încredere este Primăria, 37,9% dintre respondenţi răspunzând în acest sens, faţă de 41,3% la sfârşitul lunii mai, urmată de Curtea Constituţională a României cu 35,7% faţă de 32,7% la sfârşitul lunii mai şi Guvern cu 35,6% faţă de 37,3% în măsurătoarea precedentă. Parlamentul este cotat cu 25,8% încredere în iulie, faţă de 29,1% la finalul lunii mai. Preşedinţia era cotată în luna mai cu 25,6% încredere, înregistrând în iulie 25,1%. Partidele politice continuă să ocupe ultimul loc în topul încrederii în instituţiile politice cu 14,7%, faţă de 16,8% în sondajul realizat la finalul lunii mai.
Analiza evoluţiei încrederii în instituţiile politice în ultimele luni indică faptul că pierderile cele mai mari de încredere - măsurătoarea din luna martie, comparativ cu măsurătoarea din iulie - au înregistrat în ordine, Parlamentul (cu o pierdere de 5,3 procente), Primăria (cu o pierdere de 5,2%), Guvernul (cu o pierdere de 4,5%), partidele politice (cu o pierdere de 3,8%) şi Preşedinţia, cu pierderea cea mai mică, de 2,5%.

Universităţile au devenit mai credibile

Topul încrederii în ceea ce priveşte instituţiile executive este condus de Armată cu 64,6% încredere multă şi foarte multă (faţă de 66,9% la măsurătoarea precedentă efectuată la sfârşitul lunii mai), urmată de Banca Naţională a României cu 50% (faţă de 51,9% în mai), Serviciul Român de Informaţii cu 48% (faţă de 47,3% la măsurătoarea precedentă) şi Serviciul de Informaţii Externe (47,6%, faţă de 44% luna trecută). În clasamentul încrederii în instituţiile cu rol executiv urmează DNA, care înregistrează o creştere importantă ajungând la 47,4% încredere multă şi foarte multă în iulie, faţă de 42% în luna mai.  La capitolul instituţii sociale sau private, românii au indicat că au foarte mult încredere în Biserică, 63,9% răspunzând în acest sens faţă de 66,1% la sfârşitul lunii mai. INSCOP arată că Biserica atinge un minim al indicelui de încredere, comparativ cu luna martie când înregistra 69,1% încredere. În ultimele cinci luni, comparativ cu nivelul de încredere măsurat în martie, Biserica şi sindicatele au pierdut 5,2, respectiv 3,4 procente din încrederea multă şi foarte multă, în timp ce universităţile şi băncile au câştigat fiecare câte 2,9%.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 12 - 21 iulie.

Parchetul General cere dosarul accidentului provocat de fiul judecătoarei Cîrstoiu

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut, ieri, de la Parchetul Tribunalului Dâmboviţa dosarul privind accidentul provocat în 2011 de Florin Cergan, fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, în urma căruia au murit trei persoane. Parchetul General va analiza oportunitatea preluării acestui dosar.
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare. Fiul judecătoarei a fost implicat, în martie 2011, într-un accident rutier soldat cu moartea a trei persoane, instanţa respingând atunci propunerea de arestare preventivă a acestuia, formulată de procurori. Martorii spuneau, la vremea respectivă, că maşina lui Cergan avea peste 100 de kilometri pe oră. Presa locală relata, în martie 2013, că în dosarul accidentului au fost făcute mai multe expertize, însă Cergan "îşi vede liniştit de viaţa sa".
Familia victimelor accidentului crede că acest dosar este tergiversat din cauza influenţei magistratului.

DNA: Mai mulţi profesori şi un şef ISJ, cercetaţi pentru fraude la bac

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de 96 profesori, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, pentru presupuse infracţiuni de corupţie săvârşite la examenul de bacalaureat susţinut în judeţul Ialomiţa, în iunie-iulie 2012, a anunţat ieri DNA. Otilia Dumitru, inspector şcolar general la ISJ Ialomiţa şi preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat, este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.
Potrivit procurorilor anticorupţie, profesorii cercetaţi în acest dosar au cerut şi primit de la absolvenţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 de euro şi 1.300 de lei pentru fiecare disciplină de concurs, pentru a le acorda note mai mari sau a le asigura promovarea examenului de bacalaureat. Anchetatorii au stabilit că şeful ISJ Ialomiţa, Otilia Dumitru, a condus şi coordonat activitatea infracţională, cadrele didactice având "atribuţii clar stabilite". "Aceasta stabilea anumite semne distinctive care, prin intermediul celorlalte cadre didactice, erau transmise candidaţilor la examen, pentru a fi înscrise în anumite locuri pe lucrările scrise", au precizat procurorii.

Cum va fi vremea în Moldova în a doua jumătate a lui august

Vremea va rămâne, în general, caldă şi deosebit de caldă în următoarele săptămâni, iar valorile termice vor atinge 35 de grade, mai ales în zona Munteniei, potrivit prognozei meteo valabile în perioada 12-25 august şi publicată, ieri, de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). În intervalul menţionat vor exista, însă, zile în care mercurul din termometre va scădea cu până la 3-4 grade atât pe durata zilei, cât şi pe cea a nopţii, iar ploi neînsemnate cantitativ îşi vor face simţită prezenţa la nivel naţional.
În Moldova, vremea se va încălzi în primele trei zile, astfel încât maximele vor atinge valoarea medie de 30 de grade Celsius, după care scad până la medii de 24-25 de grade, în perioada 15 - 16 august. Ulterior, temperaturile diurne vor creşte uşor şi se vor situa, în a doua săptămână a intervalului de prognoză, la valori medii de 28-29 de grade. Minimele termice se vor situa între 13 şi 17 grade, în prima săptămână, şi vor fi staţionare la o valoare medie de 15 grade după 19 august. Probabilitatea pentru averse va creşte în zilele de 14 şi 15 august, dar şi în jurul datei de 20 august.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.