MOZAIC STIRI NATIONALE: O relaţie care a făcut înconjurul lumii: Scandal cu tentă sexuală între un eurodeputat PSD şi un fost secretar de stat american
Fostul secretar de Stat american Colin Powell a fost nevoit să ofere clarificări despre relaţia sa cu Corina Creţu, după ce un hacker a postat un link spre o corespondenţă prin e-mail între cei doi pe pagina sa de Facebook. Powell insistă că nu i-a fost necredincios soţiei sale, Alma, scrie presa.
Potrivit mai multor publicaţii, între care The Daily Mail, Huffington Post, New York Daily News şi postului american de televiziune Fox News, fostul general a răspuns joi unor întrebări din partea site-ului The Smoking Gun.com, afirmând că nu şi-a înşelat soţia - cu care este căsătorit de aproximativ 50 de ani - cu Creţu, în prezent europarlamentar PSD, după ce e-mailuri "de natură foarte persoană" au fost făcute publice. Powell, în vârstă de 76 de ani, a fost nevoit să ofere clarificări despre realaţia sa cu Creţu, în vârstă de 46 de ani, după ce un hacker cunoscut ca "Guccifer" a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondenţă prin e-mail între cei doi. "Un trădător al patriei", a scris hackerul pe wall-ul lui Powell pe Facebook, ataşând un link spre un drive Google cu e-mailuri primite de Powell de la Creţu în perioada 2010-2011, pe contul său pe AOL. În aceste e-mailuri, Creţu îl numeşte pe Powell, originar din Bronx, New York, "dragostea vieţii mele" şi sugerează că scrie despre o poveste de dragoste mai veche. "Te-am iubit prea mult, prea mulţi ani. TU ai fost cea mai mare iubire a vieţii mele...", i-a scris Creţu lui Powell pe 14 noiembrie 2011, arată New York Daily News. Potrivit publicaţiei, Creţu i-a trimis şi numeroase fotografii, inclusiv fotografii în care apare în bikini şi într-o cadă, însă afecţiunea sa pentru generalul american pare că nu a fost niciodată împărtăşită. "Nu am crezut că la (vârsta de) 43 (de ani) pot să plâng atât de mult pentru un bărbat, ca o adolescentă", i-a scris ea în Ajunul Crăciunului, în 2010. Creţu părea în continuare îndrăgostită în 2011. "Nu spune nimeni să mergem în pat. Vreau doar să te văd, nimic altceva", i-a scris ea în acel an, potrivit New York Daily News.
"Nişte poze în costum de baie... Nimic nepotrivit"
Într-un răspuns la întrebări din partea site-ului TheSmokingGun.com, fostul general de patru stele insistă că nu i-a fost necredincios soţiei sale, Alma. "A fost o prietenie care a devenit foarte personală pe e-mail", a spus Powell site-ului. "Îmi trimitea fotografii frecvent. Multe fotografii de familie, cu nepoate ale ei, pe care le adoră, de la reuniuni de familie, de la şedinţe oficiale de lucru, de la căsătorie şi nişte poze în costum de baie... Niciodată nimic nepotrivit", a subliniat el. Powell a declarat că a cunoscut-o pe Creţu în urmă cu aproximativ zece ani, în timp ce era secretar de Stat al fostului preşedinte George W. Bush, iar ea era purtător de cuvânt al preşedintelui României Ion Iliescu. El subliniază că s-au întâlnit personal "o dată sau de două ori" în ultimii opt ani. Creţu, membră a Partidului Social-Democrat (PSD), a fost aleasă în 2007 membră a Parlamentului European (PE). În prezent, ea este vicepreşedintă a grupului Alianţei Progresive a Socialiştilor şi Democraţilor în PE. Ea s-a căsătorit de curând. După ce a aflat că i-a fost piratat contrul AOL, Powell a informat-o pe Creţu şi a sfătuit-o că ar fi "mai bine să ştergem toate (e-mailurile) dintre noi", potrivit New York Daily News. El a adăugat că, după ce a părăsit Departamentul de Stat în ianuarie 2005, a păstrat legătura cu Creţu prin e-mail şi i-a "oferit frecvent sfatul în legătură cu planuri de a găsi un post la ONU sau alte organizaţii internaţionale", adaugă publicaţia. Powell a mai declarat că e-mailurile "de natură foarte personală" cu Creţu au "încetat acum câţiva ani". "Nu a existat nicio relaţie atunci şi nu există niciuna acum", a subliniat Powell, adăugând că a păstrat legătura cu ea şi au continuat să fie "prieteni". "Mă bucur că ea are o carieră de succes. Mă bucur că s-a căsătorit recent şi este fericită", a adăugat el.
"Guccifer", a cărui identitate este necunoscută, pare că a spart contul AOL al lui Powell şi a postat zece e-mailuri şi fotografii pe care i le-a trimis Creţu. Acelaşi hacker a revendicat în februarie piratarea unor conturi de e-mail aparţinând unor membri ai familiei Bush, divulgând corespondenţă de natură personală.
CSAT nu a emis nicio nouă decizie privind privatizarea CFR Marfă
n a fost doar o discuţie constructivă, precizează Preşedinţia
CSAT nu a emis, în urma şedinţei de vineri, nicio nouă decizie privind privatizarea CFR Marfă, informează Preşedinţia, menţionând că strategia de privatizare a companiei a fost avizată de către Consiliu prin hotărârea din 5 februarie. "Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» - S.A. Consiliul Suprem de Apărare a ţării a avizat strategia de privatizare a CFR Marfă prin Hotărârea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o altă decizie CSAT", se afirmă într-un comunicat. În document se menţionează că şedinţa de vineri a fost convocată de Traian Băsescu în urma solicitării Guvernului transmisă joi de a introduce pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a Consiliului subiectul HG din 24 iulie referitoare la aprobarea contractului de privatizare a CFR Marfă cu Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător. De asemenea, sunt nominalizate persoanele prezente la şedinţa CSAT, premierul Ponta fiind înlocuit de vicepremierul Gabriel Oprea. A lipsit de la lucrări, fără înlocuitor, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Preşedintele şi premierul au o dispută privind privatizarea CFR Marfă, Traian Băsescu cerând ca Victor Ponta să îşi asume responsabilitatea privatizării, iar primul-ministru solicitând avizul CSAT. Guvernul a aprobat contractul cu GFR, în 24 iulie, susţinând însă că tranzacţia trebuie aprobată de CSAT. Preşedinţia a comunicat că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei.
Români, salvaţi de germani, polonezi şi belgieni care au donat celule stem
Vieţile a şase români au fost salvate de cetăţeni din Germania, Polonia şi Belgia care au donat celule stem pentru transplant, întrucât în ţară nu au fost donatori compatibili în familie, informează conducerea Registrului Donatorilor de Celule Stem. "Anul acesta, prin intermediul Registrului Donatorilor de Celule Stem, şase pacienţi care aveau nevoie de un transplant şi pentru care nu s-au identificat donatori compatibili în familie, au fost transplantaţi cu succes în cele trei centre din ţară, respectiv la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Urgență pentru Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara şi astăzi un pacient a fost transplantat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş", se arată într-un comunicat. Un număr de 25 de români aşteaptă în prezent să fie identificat un donator compatibil în vederea realizării transplantului. Şapte pacienţi care au deja un donator compatibil confirmat vor beneficia de un transplant de celule stem hematopoietice în următoarea lună, a mai precizat sursa citată.
Pentru mai multe informaţii despre donarea de celule stem hematopoietice, a fost deschis o linie TelVerde 080 088 STEM (7836), dar şi site-ul www.registru-celule-stem.ro.
Cezar Preda îi cere Elenei Udrea să aleagă între PDL şi Mişcarea Populară
Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, vineri, că ţine de Elena Udrea să iasă din duplicitate şi să decidă dacă rămîne în PDL sau pleacă la Mişcarea Populară. El a spus că atitudinea critică a Elenei Udrea la adresa partidului este cauzată de pierderea alegerilor interne. "Poziţionarea colegei mele vine şi dintr-o frustrare a pierderii alegerilor interne, unde a obţinut un rezultat foarte bun, dar eu am crezut că poate să depăşească şi cred în continuare că poate să depăşească acest lucru", a precizat Preda.
El a arătat că dacă Elena Udrea iese din dublicitate este o problemă care ţine de ea, dar important este să se limpezească apele. "Sincer să vă spun, eu nu pot să văd exact ce va face doamna Udrea, nu este previzibilă în asemenea chestiuni. Domnul preşedinte Traian Băsescu şi-a exprimat poziţia faţă de PDL, s-a despărţit, am înţeles că se va implica foarte mult în Mişcarea Populară. E foarte bine câteodată că apele se limpezesc, indiferent de ce se întâmplă, indiferent de ce susţinere are PDL, de ce susţinere are Mişcarea Populară şi alte forţe de dreapta la electoratul român. Important este să se limpezească apele, pentru că oamenilor nu le plac duplicitarii, nu le plac cei care sunt şi-n căruţă şi-n teleguţă, sunt şi-aşa şi-aşa", a mai spus Preda.
Fiica lui Sorin Ovidiu Vîntu, audiată la DNA
Ioana Vîntu, fiica omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, a venit, vineri după-amiază, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Potrivit unor surse judiciare, ea este martor într-un dosar. Sursele citate nu au putut preciza în ce dosar a fost citată ca martor Ioana Vîntu. Ea nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul DNA.
În 10 aprilie 2012, Ioana Vântu a fost numită director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited - care era principalul asociat al societăţii Realitatea Media SA, aceasta fiind atunci deţinătoarea licenţei audiovizuale a televiziunii Realitatea TV. Tot atunci, Ioana şi Ionuţ Vântu, copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, au preluat împreună 82% din acţiunile Bluelink, în timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a rămas cu 9% din acţiunile firmei (în loc de 90,9091% din acţiunile Bluelink, pe care le deţinea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink îi revenea lui Vitalie Dobândă - un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor informaţii publicate de site-ul Rise Project şi paginademedia.ro.
Tatăl Ioanei Vîntu, Sorin Ovidiu Vîntu, a fost eliberat, la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă.
Moldova: Dezamăgirea populaţiei poate aduce la putere un regim autoritar
Dezamăgirea populaţiei din Republica Moldova în instituţiile democratice, în paralel cu nivelul înalt de sărăcie, alimentează riscurile venirii la putere a unui regim autoritar, au constat analiştii de la organizaţia Expert Grup care au prezentat vineri studiul Raportul de Stare a Ţării 2013. Încrederea cetăţenilor în instituţiile statului a scăzut semnificativ, în comparaţie cu acum patru ani, iar oamenii nu împărtăşesc politicile pe care le implementează autorităţile în mai multe domenii, inclusiv în educaţie şi sănătate. Majoritatea populaţiei este preocupată de supravieţuire şi nu de autorealizare, din cauza economiei slab dezvoltate sau a mediului de afaceri vicios care reduce creşterea economică a ţării, potrivit studiului. Studiul a fost însoţit şi de un sondaj de opinie, din care reiese că majoritatea populaţiei nu este mulţumită de nivelul de trai şi de modul în care decurg lucrurile în Republica Moldova. Peste jumătate din participanţii la sondaj au declarat că nu au acces la apă caldă şi la energie termică, iar aproape jumătate nu au sistem de canalizare şi conexiune la gaz. Aproape jumătate dintre respondenţi au declarat că sunt gata să plece peste hotare, inclusiv pentru totdeauna. Experţii au concluzionat că autorităţile trebuie să întreprindă eforturi sporite pentru asigurarea funcţionalităţii instituţiilor de stat, îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice, eradicarea corupţiei şi ameliorarea climatului de afaceri, iar cea mai mare oportunitate pentru Republica Moldova ar fi apropierea şi integrarea în UE.