Național

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Painea se ieftineşte, temporar

Ziarul de Vrancea
31 iul 2013 523 vizualizări
Dacă nu va fi redusă evaziunea fiscală, TVA la paine va reveni anul viitor la 24%, a anunţat FMI n marile reţele comerciale promit sub cuvant de onoare să scadă preţul produselor de panificaţie, dar nu dau nimic în scris n Ponta îi roagă pe romani să ceară bon fiscal atunci cand cumpără paine

Autorităţile române vor evalua impactul reducerii TVA la pâine la 9% pentru a vedea dacă a scăzut evaziunea fiscală. În funcţie de rezultat, măsura s-ar putea menţine sau se va reveni la TVA de 24%, a declarat ieri şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter. "Este o măsură temporară, după o perioadă se va face o evaluare dacă s-a redus evaziunea fiscală şi atunci se va vedea dacă se păstrează măsura sau va fi inversată", a afirmat Schaechter. Ea a spus că măsura trebuie evaluată cu foarte mare atenţie şi să fie analizată de ANAF imediat ce vor exista date care să arate impactul şi să permită evaluarea.
Pe de altă parte, marile reţele comerciale s-au angajat, printr-un parteneriat semnat cu Ministerul Agriculturii, să micşoreze preţul la pâine corespunzător cu reducerea de 15 puncte procentuale a TVA. Astfel, preţul painii ar putea scădea imediat cu cel puţin 10%, susţine ministrul de resort, Daniel Constantin. "Nu ştiu exact dacă se va întâmpla exact cu diferenţa. Eu am şi anumite calcule care îmi arată că preţul poate scădea cu cel puţin 10% imediat ce măsura va fi implementată. Nu e o măsură stabilită prin lege, ci pur şi simplu este un angajament pe care l-au făcut cei de la Asociaţia Marilor Reţele, fără să fie un impuls din partea Ministerului Agriculuturii", a declarat Constantin.
Reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele (AMCR) au transmis că scăderea preţurilor la raft la pâine şi produse de panificaţie va fi proporţională cu reducerea TVA pentru această categorie, de la 24% la 9%. AMRCR a fost constituită în anul 2003 şi are ca membri pe: Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Lidl, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach, OBI şi Mobexpert.

TVA va fi redusă la covrigi, nu şi la cozonac

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9% şi pentru vânzarea de covrigi, baghete sau cornuri, alături de pâine, dar nu şi pentru cozonac, chec şi alte produse din categoria celor de patiserie proaspete, a precizat ieri Daniel Constantin. În detaliu, ordonanţa de modificare a Codului Fiscal aprobată de Guvern reduce TVA pentru livrarea tuturor sortimentele de pâine, precum şi pentru cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN 1071, făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară, triticum spelta, grâu comun, meslin şi secară.
Reducerea TVA la pâine la 9% nu este numai o măsura politică, ci şi una care a izvorât din raţiuni economice, în condiţiile în care consumul de pâine s-a redus de la 1,8 milioane de tone în anii 1999/2000, la doar 588.000 de tone în 2010, a mai spus ieri, ministrul Agriculturii. Potrivit sursei citate, în prezent consumul de pâine pe locuitor în România este de mai puţin de 30 de kg pe an, faţă de media europeană de 80 kg pe an, iar diferenţa se vede în evaziunea fiscală din domeniu. Constantin a subliniat că sumele neîncasate de bugetul statului din TVA dar şi din alte taxe în domeniul de morărit şi panificaţie se ridică anual la circa 1,5 miliarde de lei.

TVA ar putea fi redusă şi la carne

Următorul produs pentru care ar trebui redusă taxa pe valoarea adăugată, dacă se va dovedi că scăderea TVA la pâine a avut în final efecte benefice, este carnea. "De succesul reducerii TVA la pâine depinde extinderea şi la alte produse. Următorul produs care cred că ar trebui să beneficieze urgent de scăderea TVA este sectorul cărnii", a spus Constantin.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat că România trebuie să dovedească FMI, după reducerea TVA la pâine, că nu este o ţară de evazionişti, impactul acestei scăderi de taxă asupra diminuării evaziunii fiscale urmând să fie evaluat după 9-12 luni. El a arătat că diminuarea evaziunii fiscale este o condiţie pentru a putea menţine această facilitate şi a extinde diminuarea taxei şi la alte alimente, precum produse din carne. El le-a cerut romanilor să ceară bon fiscal atunci cand cumpără paine.

FMI a revizuit prognoza de creştere economică a României la 2%

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an la 2% şi la 2,25% anul viitor, pe fondul unor exporturi mai puternice în primul semestru şi a unei producţii agricole mai bune, a declarat Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI în România. "Constatăm că redresarea economică se accelerează şi continuă să se accelereze. În prima parte a anului, exporturile au fost mai puternice, în timp ce cererea internă s-a menţinut slabă. Producţia agricolă este mult mai bună decât anul trecut. Având în vedere aceste lucruri, am crescut proiecţia pentru creşterea economică la 2% pentru acest an, iar pentru anul viitor ne aşteptăm ca această redresare să continue, avem o proiecţie de «doi şi un sfert» pentru anul viitor", a afirmat Schaechter. Ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, a declarat luni că prognoza de creştere economică pentru acest an a fost ridicată, în urma discuţiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, Guvernul estimând însă pentru sfârşitul anului un avans al PIB peste noua ţintă. Anterior, FMI şi autorităţile române au estimat o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor.
FMI anticipează că deficitul de cont curent va continua să se reducă, până la 2-2,5% din PIB în acest an, iar inflaţia va scădea, urmând să intre în intervalul ţintit de BNR înainte de finele anului.

Rata şomajului a urcat în iunie la cel mai ridicat nivel din 2010

Rata şomajului a crescut în iunie la 7,6 la sută - cea mai mare din 2010 încoace -, faţă de 7,5 la sută în mai. "Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iunie din anul curent este de 736.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (720.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (710.000 persoane). Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 8,3 la sută în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,8 la sută în cazul celor de sex feminin)", precizează INS. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 6,2 la sută pentru luna iunie (6,9 la sută în cazul bărbaţilor şi 5,4 la sută în cel al femeilor). INS mai precizează că numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,2 la sută din numărul total al şomerilor estimat pentru iunie 2013.

Economia SUA a crescut peste aşteptări în trimestrul doi

Economia SUA a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de 1,7%, peste estimarea medie a analiştilor de 1%, fiind susţinută de majorarea neaşteptată a stocurilor, în timp ce cheltuielile de consum au avansat sub ritmul din primul trimestru, a anunţat Departamentul pentru Comerţ. Creşterea stocurilor în trimestrul al doilea a avut o contribuţie de 0,4 puncte procentuale la avansul PIB. În primul trimestru, economia americană a consemnat o creştere de 1,1%, revizuită în scădere faţă de o estimare anterioară de 1,8%. Guvernul american a revizuit metodologia de calcul a PIB-ului, astfel că creşterea pe 2012 a fost îmbunătăţită de la 2,2% la 2,8%. Revizuirile afectează datele economice până în anul 1929. Cheltuielile de consum, care reprezintă 70% din economia SUA, au urcat cu 1,8% în trimestrul al doilea, după un avans de 2,3% în primul trimestru. Crearea de locuri de muncă şi a preţurile mai mari ale locuinţelor susţin încrederea americanilor, vânzările de automobile şi producţia, mărind probabilitatea accelerării creşterii economice. "Sunt semne încurajatoare că economia poate suporta restrângerile bugetare. Totul arată şi se simte mai bine. Vom vedea un semestru al doilea mai bun decât primul, la nivel general", a declarat Stuart Hoffman, economist şef la PNC Financial Services Group în Pittsburgh.

Clienţii ING pot plăti cu telefonul în limita 100 de lei, fără introducerea PIN

ING Bank România a lansat un serviciu care permite clienţilor să facă plăţi, în limita 100 lei, fără introducerea PIN, prin intermediul unui telefon inteligent (smartphone) şi al tehnologiei VISA fără contact (contactless), taxa anuală de administrare a serviciului fiind de 95 lei. În plus, clienţii vor achita şi o taxă de acordare a serviciului ING Pay în cuantum de 95 lei.
"Serviciul are circa 200 de clienţi şi vrem să ajungem la 2.000 de utilizatori până la finele acestui an. Lansarea noului serviciu se înscrie în orientarea strategică a ING Bank către mediul digitial şi este în linie cu creşterea accelerată a adopţiei şi utilizării smartphone-urilor în România", a declarat şeful Product Management ING Bank România, Ştefan Radu. Aplicaţia ING Pay poate fi descărcată de pe GooglePlay sau AppStore şi, pentru a deveni funcţională, mai este necesar un card micro-SD încorporat operat de VISA, care se ataşează la smartphone. Utilizatorii serviciului pot alege să introducă PIN-ul doar pentru plăţi mai mari de 100 de lei, situaţie în care tranzacţia se finalizează tot contactless. Aplicaţia permite şi folosirea codului PIN pentru toate tranzacţiile, indiferent de valoarea lor.
Plăţile contactless cu telefonul pot fi efectuate în ţară şi în străinătate, oriunde apare logo-ul VISA PayWave la casa de marcat (supermarket-uri, benzinării, restaurante, cinematografe, farmacii etc). În România, potrivit datelor prezentate de ING Bank, există peste 3.800 de terminale POS care acceptă plăţi contactless.

Noul acord încheiat cu FMI nu include alte privatizări

Noul acord încheiat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu include noi companii de stat care să fie privatizate majoritar, a declarat ieri premierul Victor Ponta. Întrebat de jurnalişti dacă în noul acord cu FMI sunt incluse noi companii care să fie privatizate majoritar, premierul a răspuns negativ. "Cu privatizare majoritară, nu", a spus Ponta. La rândul său, şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat că în noul program economic convenit cu Guvernul există intenţia de a se mări deţinerile private în întreprinderi de stat, care au fost anunţate anterior, prin oferte publice, fiind acţionariat minoritar, în special în sectorul energetic.
Autorităţile române au convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă.

Depunerea cererilor pentru finanţarea fermelor de familie, prelungită până pe 14 august

Sesiunea pentru depunerea proiectelor aferente Măsurii 121 referitoare la modernizarea exploataţiilor agricole a fost prelungită până la jumătatea lunii august, potrivit anunţului publicat pe pagina principala a portalului Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Astfel, cererile de finanţare pentru măsura de investiţii "Modernizarea exploataţiilor agricole" pot fi depuse la Oficiile Judeţene ale APDRP, până în data de 14 august 2013, ora 12.00.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a deschis, în luna iunie, sesiunea de depunere a proiectelor pentru dezvoltarea fermelor familiale, suma alocată acestei sesiuni fiind de 50 de milioane de euro. În cadrul etapei vor fi finanţate aproximativ 1.000 ferme de familie, cu o valoare maximă eligibilă a proiectului de 125.000 euro, din care până la 50.000 euro sprijin nerambursabil prin PNDR. Conform MADR, pot depune proiecte persoane fizice, cu condiţia autorizării înaintea semnării contractului de finanţare, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale şi alte tipuri de beneficiari eligibili în cadrul măsurii 121. Pentru asigurarea cofinanţării, beneficiarii vor avea posibilitatea de a contracta credite printr-un fond de creditare creat de MADR, facilitând astfel necesarul de cofinanţare a proiectelor. Ferma de familie este o fermă care produce pentru consumul propriu, iar surplusul este comercializat.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.