MOZAIC STIRI NATIONALE: Băsescu la plajă, Ponta la raliu - Soarta CFR Marfă, disputată de purtătorii de cuvant
CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al şefului statului. El a anunţat că preşedintele Băsescu îl invită pe Victor Ponta să nominalizeze cele 3 contracte de privatizare avizate de Consiliu după încheierea tranzacţiei. "De asemenea, ministrul interimar al Transporturilor şi prim-ministru al Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, este invitat să-şi asume responsabilitatea care decurge din funcţiile pe care le îndeplineşte în derularea privatizării companiei CFR Marfă SA. Având în vedere că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta consideră că procesul de privatizare a CFR Marfă SA desfăşurat până în prezent este un succes, domnul preşedinte Traian Băsescu îl roagă pe domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta să depună toate eforturile necesare pentru ca această privatizare să nu se tranforme într-un nou eşec de tip «Oltchim» care ar afecta grav şi salariaţii şi compania Oltchim şi economia naţională", precizează Oprea.
Ponta a răspuns vineri tot prin intermediul purtătorului de cuvant. Într-un comunicat de presă, Andrei Zaharescu arată că CSAT a avizat de trei ori privatizarea CFR Marfă. "Cu sau fără competenţe, CSAT a avizat de trei ori până acum privatizarea CFR Marfă. In 2011, 2012 si 2013 s-au dat avize ale CSAT în legatură cu această privatizare. Guvernul aşteaptă în continuare convocarea CSAT de către preşedintele României şi formularea unei poziţii cu privire la finalizarea negocierilor pentru privatizarea CFR Marfă", afirmă purtătorul de cuvânt. De precizat că cele trei avize invocate de Guvern au fost date anterior, şi nu după încheierea unui proces de privatizare.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că "dacă CSAT nu avizează privatizarea CFR Marfă" aceasta nu va fi făcută.
De precizat că preşedintele Traian Băsescu se afla vineri în concediu la Neptun, împreună cu soţia. De partea cealaltă, Victor Ponta a participat vineri la Raliul Sibiului. Împreună cu Titi Aur, premierul a asigurat securitatea traseului.
Ponta sare în apărare primarilor incompatibili
n declaraţi pe capete incompatibili de către ANI, edilii USL sunt revoltaţi şi cer schimbarea legii n miza o reprezintă "ciolanele grase" din consiliile de administraţie şi adunările generale ale acţionarilor
Premierul Victor Ponta lasă de înţeles că va modifica legea ANI pentru ca primarii care îşi găsesc un "os de ros" prin consiliile de administraţie şi adunările generale ale acţionarilor la regii aflate în subordonare să nu mai fie declaraţi incompatibili. "E în toată ţara problema asta. În primul rând, vreau să văd care e decizia instanţelor, pentru că ştiu că au contestat în instanţă toţi aleşii locali. E o situaţie undeva la mijloc, în sensul că nu au reprezentat nişte interese private, ci e vorba de interese publice. Vedem ce decid instanţele de judecată, discutăm şi cu cei de la Agenţia Naţională de Integritate şi Comisia Europeană şi, în mod sigur, va trebui să găsim o soluţie", a declarat premierul. Acesta a menţionat că "nu va fi o soluţie unilaterală a Guvernului", dar nici nu poate accepta ca jumătate dintre primarii ţării să fie declaraţi incompatibili. "Nu pot spune că jumătate din primarii României o să fie declaraţi incompatibilei, pentru că ce facem? Facem alegeri în toată ţara? Nu cred că e o idee bună. Nu vreau să mă antepronunţ, vreau să văd decizia justiţiei. E o practică totuşi unitară şi, discutând şi cu Comisia Europeană şi cu ANI, vreau să luăm decizia legislativă corectă", a mai spus Ponta.
Potrivit unor surse citate de presa centrală, baronii locali ai PSD şi PNL din teritoriu au făcut în ultimele săptămani presiuni uriaşe asupra conducerii USL pentru ca legea ANI să fie modificată. Miza o reprezintă sumele de bani încasate de edili ca membri ai CA sau AGA la firme din subordinea primăriilor.
CSM va sesiza Inspecţia Judiciară în cazul Antena 3
Consiliul Superior al Magistraturii va sesiza Inspecţia Judiciară cu o cerere de apărare a independenţei justiţiei în legătură cu afirmaţiile făcute în cadrul unor emisiuni ale postului de televiziune Antena 3 privind ancheta pentru presupuse fapte de şantaj, au declarat, vineri, oficiali ai CSM. Sesizarea este în lucru, urmând să fie trimisă Inspecţiei Judiciare, cel mai probabil, luni, au precizat oficialii CSM. Sursele citate au precizat că afirmaţiile făcute în cadrul unor emisiuni ale postului de televiziune Antena 3 pun presiune pe procurorii care anchetează dosarul de şantaj.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, că SC Antena 3 SA este urmărită penal pentru complicitate la şantaj, în dosarul în care sunt cercetaţi Sorin Alexandrescu, Camelia Voiculescu, George Matiescu, SC Antena TV Group şi SC Intact Publishing SRL.
Hayssam, audiat la DNA
Omar Hayssam a fost adus, vineri dimineaţă, de la Penitenciarul Rahova la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul privind privatizarea fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa. Hayssam a stat la DNA aproximativ 30 de minute, fiind apoi preluat de forţele de securitate şi urcat în duba care îl va duce înapoi în Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat din 23 iulie. Surse judiciare au declarat că Omar Hayssam le-a cerut procurorilor să fie audiat în prezenţa unui avocat, spunând că vrea să îşi angajeze apărător în acest dosar. Acesta urmează să fie din nou citat pentru audieri la DNA, în perioada următoare. Potrivit DNA, în cadrul procedurii de privatizare a fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductor Băneasa au fost depuse mai multe înscrisuri false referitoare la experienţa şi capacitatea financiară a unei firme reprezentate de Omar Hayssam, actele fiind necesare pentru a participa la privatizarea societăţii.
IPRS Băneasa a fost înfiinţată în 1962. În septembrie 2003, pachetul majoritar de 51,4 acţiuni al întreprinderii a fost cumpărat de compania Ogharit Trading CO Siria, controlată de omul de afaceri Omar Hayssam, iar ulterior IPRS Băneasa şi-a încetat activitatea.
Cum s-a răzbunat un angajat pe patronul său
Un bărbat din comuna constănţeană Dobromir a fost reţinut de poliţişti după ce, nemulţumit că patronul firmei la care era angajat îi reţinuse bani din salariu pentru acoperirea unei pagube, i-a aruncat acestuia o autoutilitară într-o prăpastie. Potrivit Poliţiei Judeţene Constanţa, bărbatul, în vârstă de 56 de ani, era angajat al unei societăţi comerciale şi a provocat mai multe avarii la un camion pe care lucra, iar pentru plata reparaţiilor autovehiculului patronul său i-a oprit 3.000 de lei din salariu. Supărat, bărbatul a luat o autoutilitară folosită la colectarea laptelui, a condus-o pe marginea unei prăpastii şi a ameninţat apoi că o va arunca în gol dacă patronul nu-i restituie cei 3.000 de lei. La refuzul patronului, bărbatul a aruncat autoutilitara în prăpastia adâncă de 50 de metri, provocând un prejudiciu de 12.000 de lei. El a fost reţinut de poliţişti, fiind cercetat pentru şantaj şi distrugere.
Ruxandra Dragomir, şefa organizaţiei de femei la Mişcarea Populară
Fosta jucătoare de tenis Ruxandra Dragomir este preşedintele interimar al Organizaţiei de Femei a Partidului Mişcarea Populară. "Astăzi, 26 iulie 2013, Comitetul Naţional de Iniţiativă a desemnat-o pe doamna Ruxandra Dragomir în funcţia de preşedinte interimar al Organizaţiei de Femei a Partidului Mişcarea Populară", anunţă un comunicat al formaţiunii. Ruxandra Dragomir a câştigat nouă turnee de temis la simplu în perioada 1990-2001, iar în august 1997 ocupa locul 15 pe lista celor mai buni jucători de tenis la nivel mondial. În perioada februarie 2009-2013, ea a fost preşedinte al Federaţiei Naţionale de Tenis din România.
Ce a păţit un bărbat care a încercat să facă sex la 69 de ani
Un sucevean în vârstă de 69 de ani a rămas fără lănţişorul de aur, telefonul mobil şi o sumă de bani după ce o tânără în vârstă de 21 de ani, care îi propusese să întreţină relaţii sexuale cu acesta, i-a furat bunurile respective şi apoi a fugit. Potrivit anchetatorilor, bărbatul a sesizat telefonic Poliţia, joi seară, reclamând că în timp ce mergea pe o stradă din municipiul Suceava i-au fost furate un telefon mobil, un lănţişor de aur şi 40 de lei. Poliţiştii au stabilit că, bărbatul se afla pe str. I.G. Sbiera şi s-a întâlnit cu un grup de tineri, iar o fată din grup, în vârstă de 21 de ani, din comuna suceveană Baia, i-a propus să întreţină raporturi sexuale cu el. Cei doi au mers pe strada Mărăşeşti, iar pe drum, tânăra i-a luat lănţişorul din aur, iar din buzunar i-a luat telefonul mobil şi suma de 40 de lei, după care a fugit spre tinerii din grup, aflaţi în apropiere. Fata i-a dat telefonul unui tânăr din grup, în vârstă de 23 ani, din comuna suceveană Drăgoieşti, care a fost depistat, ulterior, de poliţişti în zonă, recuperându-se telefonul.
Consilierii comunişti din Chişinău critică vizita lui Băsescu în Moldova
Consilierii municipali ai Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) în capitală au criticat vizita preşedintelui român Traian Băsescu la Chişinău pe 17 iulie, afirmând că preşedintele român a făcut "de ruşine poporul moldovenesc", relatează ProTV. Consilierii comunişti din Chişinău s-au declarat nemulţumiţi că Traian Băsescu i-a observat doar pe unionişti, ignorând persoanele care au protestat faţă de vizita lui. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a refuzat să comenteze aceste afirmaţii.
Anterior, liderul PCRM Vladimir Voronin a comparat vizita preşedintelui român la Chişinău cu cea a mareşalului Ion Antonescu la Balţi, când, în opinia sa, au fost deschise lagăre de concentrare.