Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ping-Pong cu privatizarea CFR Marfă

Ziarul de Vrancea
24 iul 2013 477 vizualizări
După ce Traian Băsescu i-a cerut public lui Victor Ponta să-şi asume responsabilitatea pentru privatizarea transportatorului de stat, premierul a replicat: contractul trebuie avizat în CSAT, adică în forul prezidat de şeful statului

Contractul de privatizare a companiei CFR Marfă a fost aprobat de Guvern, în şedinţa de ieri. Totuşi, contractul de vânzare ar urma să fie semnat doar după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a ţării (CSAT), probabil în luna septembrie, a declarat premierul Victor Ponta. El a insistat că acest contract va fi semnat doar după avizul CSAT şi când jurnaliştii au atenţionat că, potrivit caietului de sarcini, documentul ar trebui semnat după cinci zile de la aprobarea Guvernului. "Dacă CSAT se opune, contractul nu va fi semnat deloc. În baza strategiei avizată de CSAT a fost aprobată o hotărâre de guvern. Dacă spuneţi că nu e în atribuţia preşedintelui (n.r. - avizarea contractului de privatizare aprobat de Guvern), atunci ar trebui să tacă din gură. Dacă tot vorbeşte, să-i dăm atribuţii", a spus Ponta. El a susţinut că Guvernul ar fi transmis CSAT contractul de privatizare CFR Marfă chiar dacă preşedintele Băsescu nu s-ar fi pronunţat, luni, pe această temă. "Ne-a întărit convingerea. Când preşedintele ştie nişte lucruri pe care noi ceilalţi nu le ştim, e bine să-l consultăm, ca să nu ne lase să greşim. Un preşedinte serios şi responsabil cu ţara sa nu aşteaptă la cotitură să greşească Guvernul şi după aia să iasă. Cred că ne informează şi singurul for în care ne întâlnim în mod oficial este CSAT-ul", a afirmat Ponta. Premierul a precizat totodată că nu a discutat cu preşedintele despre trimiterea contractului la CSAT. Ponta a adăugat totodată că a discutat cu omul de afaceri Gruia Stoica, iar acesta i-a confirmat că este dispus să semneze contractul de cumpărare a CFR Marfă.

Surse: CSAT nu va da nici un aviz

CSAT nu are competenţa şi nu va acorda un aviz pe un contract de privatizare, au declarat ieri pentru HotNews.ro surse din Administraţia Prezidenţială.
Reamintim că GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu. Stoica a declarat marţi că GFR discută cu instituţii financiare din top 5 mondial finanţarea tranzacţiei privind preluarea CFR Marfă şi este sigur că va putea face plăţile în condiţiile stabilite, fiind o companie bancabilă. Precizările sale au venit după ce Traian Băsescu şi-a exprimat îndoială cu GFR va face rost de banii la care s-a angajat. Totodată, preşedintele i-a cerut premierului să-şi asume, în calitate de interimar la Tranporturi, întregul proces de privatizare a CFR Marfă.

Ponta nu s-a săturat de coabitare

Premierul Victor Ponta a afirmat ieri că va continua să respecte acordul de colaborare instituţională încheiat cu Traian Băsescu. El a precizat însă că preşedintele nu a mai respectat înţelegerea, nefiind nici prima şi nici ultima dată când şeful statului nu îşi respectă cuvântul. El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti dacă pactul de coabitare semnat cu preşedintele mai este în vigoare în acest moment. "Acel acord de colaborare instituţională, în ceea ce mă priveşte, eu sunt foarte hotărât să îmi respect obligaţiile care îmi revin. Din punctul de vedere al preşedintelui, e foarte clar că nu, domnia sa nu l-a mai respectat şi, mă rog, nu ar fi nici prima şi nici ultima dată când nu îşi respectă un cuvânt dat", a spus Ponta.

Vocea Rusiei: Omar Hayssam, preluat dintr-o închisoare irakiană

Omar Hayssam ar fi fost adus în România din Irak, unde era deţinut într-o închisoare, susţine Vocea Rusiei, care citează o declaraţie a directorul SANA, agenţia oficială de presă a Siriei, Ahmed Daua. "Siria nu are nicio legătură cu persoana şi soarta acestui terorist. Din informaţiile pe care le am, el era ţinut la o închisoare din Irak şi de acolo a fost transferat în România", a afirmat, pentru Vocea Rusiei, Ahmed Daua. Pe de altă parte, acest site al postului radioului de stat din Rusia a interogat şi o persoană prezentată ca fiind "generalul Hasan Hasan din cadrul forţelor armate siriene", pe care a întrebat-o: "Am vrea să ştim dacă Omar Hayssam a fost încarcerat în Siria, care au fost acuzaţiile şi dacă a fost predat autorităţilor romane?". "Suntem întotdeauna deschişi să cooperăm cu alte state în domeniul luptei cu terorismul. Dacă o asemenea predare ar fi avut loc, am fi ştiut despre acest lucru. În cazul teroristului roman nu am o asemenea informaţie. Mai mult, am aflat de la dumneavoastră despre existenţa lui Omar Hayssam", a răspuns Hasan Hasan. Pe de altă parte, Vocea Rusiei sugerează că Omar Hayssam ar fi fost adus în România de o "structură controlată de Ponta", în condiţiile în care "ceea ce ştie teroristul poate deveni un fel de «optiune nucleară»în contextul conflictelor dintre cei doi coabitanti care conduc România". Victor Ponta a catalogat ieri ipotezele lansate de Vocea Rusiei drept "fantezii".

Cantităţi mari de deşeuri toxice din Serbia ar fi ajuns în România

Mari cantităţi de deşeuri toxice din Serbia ar fi fost trimise în ultimul an şi jumătate în Grecia, România şi Croaţia, în loc să ajungă în China, a relatat tabloidul Kurir de la Belgrad. Ministerul pentru Protecţia Mediului din Croaţia ar fi primit informaţii de la Ministerul pentru Protecţia Mediului din Serbia că a fost deschisă o investigaţie în legătură cu acest subiect, a relatat, ieri publicaţia croată Hina. Ministrul croat pentru protecţia mediului Mihael Zmaljovic a spus că agenţiile specializate verifică afirmaţiile privind ajungerea unor deşeuri toxice ajunse din Serbia în Croaţia. El a menţionat că autorităţile de la Zagreb cooperează cu administraţia vămilor şi cu echipe de inspecţie din Serbia pentru verificarea informaţiilor în acest sens şi pentru a dispersa temerile legate de acest caz. "Pentru moment nu putem spune dacă aceste deşeuri au ajuns în Croaţia. Echipele de inspecţie verifică faptele", a precizat ministrul.
Compania sârbă Pro-Plast, despre care s-a scris că ar avea legătură cu transportul ilegal de deşeuri toxice din Serbia în Grecia, România şi regiunea croată de la Marea Adriatică, a respins informaţiile din tabloidul Kurir de la Belgrad, adăugând că va da publicaţia în judecată.

Strategie antidrog: oraşele, împanzite cu automate de seringi

Montarea de automate de seringi şi distribuirea de teste antidrog în farmacii pentru ca părinţii să poată să-şi verifice copiii reprezintă câteva dintre conceptele prevăzute în noua strategie naţională antidrog, a anunţat ieri directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), Sorin Oprea. El a informat că distribuirea de seringi pentru consumatorii de droguri în farmacii reprezintă un alt obiectiv menţionat în strategia naţională antidrog care urmează să fie promovată prin hotărâre de guvern în cel mai scurt timp.
"Gândiţi-vă că un consumator de droguri foloseşte pe an seringi de circa 100 de euro, tratamentul unui infectat cu HIV este în jur de 4.000 de euro, deci, din punct de vedere al costurilor, diferenţele se fac foarte rapid", a declarat Oprea. El a amintit că încă din 2011 ANA şi Ministerul Sănătăţii au notificat Centrul de monitorizare pentru droguri şi toxicomanii de la Lisabona referitor la faptul că în România există o explozie a infectării consumatorilor de droguri injectabile cu virusul HIV, dar şi cu virusul hepatitei B şi C.

Urmează trei zile de caniculă

Meteorologii avertizează că vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, în intervalul 25 – 28 iulie, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi frecvent pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie şi pe arii mai restrânse în cele de deal şi de podiş.
Cel mai cald va fi în Banat, Oltenia şi sudul Munteniei unde se vor înregistra temperaturi maxime de 35 -36 de grade

Un microbuz cu turişti români s-a răsturnat pe o autostradă din Anglia

Un microbuz în care se aflau nouă cetăţeni români s-a răsturnat pe o autostradă din Marea Britanie, trei persoane fiind grav rănite în accident, relatează presa britanică. Potrivit BBC, accidentul a avut loc ieri dimineaţă în zona Old Basing, pe Autostrada M3, care face legătura între Londra şi oraşul Southampton (sud). Şoferul microbuzului, în care se aflau nouă turişti români, a pierdut controlul asupra vehiculului după explozia unei anvelope. Microbuzul a pătruns pe contrasens rupând balustrada de siguranţă şi s-a răsturnat. Doi pasageri au fost aruncaţi din maşină din cauza impactului. În total, trei români sunt în stare critică, a comunicat poliţia din regiunea Hampshire. Celelalte şase persoane, inclusiv doi copii, au suferit răni moderate. Toţi răniţii au fost transportaţi la Spitalul General din Southampton. Numeroase ambulanţe şi elicoptere s-a deplasat la locul accidentului, anunţă site-ul publicaţiei Little Hampton Gazette.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.