Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Studiu european surprinzător: În Romania, dacă ai carte, ai parte

Ziarul de Vrancea
17 iul 2013 660 vizualizări
România este depăşită doar de două ţări în ceea ce priveşte procentul persoanelor cu educaţie redusă expuse riscului sărăciei, în timp ce doar 2% dintre românii cu studii superioare se confruntă cu acest risc, cea mai scăzută proporţie dintr-un stat UE, indică un studiu al Eurostat dat publicităţii ieri.

Conform studiului Eurostat, 19,7% din populaţia activă de 18 ani şi peste din România se confruntă cu riscul sărăciei, ţara noastră fiind depăşită în acest clasament doar de Spania (20,6%), Grecia şi Bulgaria (20,9%).
Cei mai expuşi riscului sărăciei sunt în România cei cu un nivel scăzut de educaţie (34,6%), urmaţi de cei cu educaţie medie (14,4%), în timp ce persoanele cu studii superioare se confruntă cu acest risc în proporţie de doar 2%. Din punctul de vedere al proporţiei cetăţenilor cu un nivel scăzut al educaţiei expuşi sărăciei, România este depăşită doar de Bulgaria (44,3%) şi Croaţia (38,1%), însă ultima nu era membră a UE la momentul realizării studiului. La polul opus se află persoanele cu educaţie redusă din Olanda, Luxemburg, Franţa sau Malta expuse riscului sărăciei în proporţie de 11,9%, 17,4% şi respectiv 17,6% în cazul ultimelor două state.
Când vine vorba de procentul persoanelor cu studii superioare expuse riscului sărăciei, România prezintă cea mai bună situaţie din UE din acest punct de vedere, doar 2% dintre românii cu educaţie înaltă confruntându-se cu acest risc. Acest risc este destul de scăzut şi în Portugalia (2,4%), Ungaria (2,6%), Slovenia (3,2%) sau Bulgaria (3,6%). La polul opus se află Spania, unde proporţia persoanelor cu studii superioare expuse riscului sărăciei este 10%, cea mai mare din UE, urmată de Danemarca şi Marea Britanie (9,4%), respectiv Lituania (8,6%).
În ceea ce priveşte raportul de gen în învăţământul terţiar, România avea în 2011 un raport de 127 de femei la 100 de bărbaţi, foarte apropiat de media UE, de 123 de femei la 100 de bărbaţi. Singurele state în care numărul bărbaţilor era mai mare în învăţământul superior au fost Grecia şi Cipru.

Străinii evită să se stabilească în Romania

Doar 36.500 de străini locuiau în România în 2012, reprezentând 0,2% din totalul populaţiei, cea mai mică proporţie dintr-un stat UE după Polonia. Dintre aceştia doar 7.000 provin dintr-un stat membru UE, ceea ce reprezintă sub 0,1% din populaţie, indică acelaşi studiu. Doar în cinci dintre ţările UE proporţia străinilor este mai mică de 1%, Polonia (0,1%), România (0,2%), Croaţia (0,5%), Bulgaria (0,6%) şi Lituania (0,7%). Cea mai mare proporţie a persoanelor străine se înregistrează în Luxemburg (44%), urmată de Cipru (20%), Letonia şi Estonia (câte 16%). Pe de altă parte, numărul cel mai mare de străini se înregistra în UE în Germania, respectiv 7,4 milioane (9% din populaţie), urmată de Spania (5,6 milioane sau 12% din populaţie), Italia şi Marea Britanie (4,8 milioane sau 8% din populaţie) şi Franţa (3,9 milioane sau 6% din populaţie).
În total, 34,3 milioane de cetăţeni străini trăiau în 2012 în cele 27 de state UE, reprezentând 6,8% din populaţia totală.

Fenechiu, "un om cu principii solide şi cu demnitate"

n aşa cred liberalii ieşeni, care au emis ieri o scrisoare publică şi, pe alocuri înduioşătoare, de susţinere a liderului PNL

Liberalii ieşeni fac zid în jurul lui Relu Fenechiu. Într-o scrisoare publică, plină de accente melodramatice, PNL Iaşi deplange soarta celui care a fost şi va rămane "unul din cei mai eficienţi oameni politici atât la nivel local, cât şi naţional". Filiala precizează că până la o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei, "crede profund" în nevinovăţia acestuia. Vinovatul de serviciu este, fireşte, preşedintele Traian Băsescu. "Nu putem să nu remarcăm faptul că, inculpat în două dosare penale, Traian Băsescu, singurul şef de stat din Europa aflat în această situaţie, nu a fost niciodată, începând cu 2005, chemat de procurori să dea nici măcar o declaraţie. Aflat la adăpost de braţul justiţiei, acesta a transformat sistemul în propriul mecanism de denigrare, compromitere şi hărţuire a adevrsarilor politici. Ultimii ani au arătat cu precădere că oameni politici nevinovaţi au fost compromişi, fiind chemaţi la DNA într-un joc degradant de răzbunare politică, sau trimişi în judecată şi achitaţi în final", se menţionează în scrisoarea deschisă. Semnatarii documentului afirmă că România europeană nu poate fi ţara unor decizii arbitrare, comandate politic ca urmare a unor "răzbunări iraţionale dictate de o persoană care a distrus instituţiile statului, a subjugat justiţia şi aruncat ţara în cel mai negru regim din ultimii 23 de ani". Potrivit semnatarilor, faptul că PNL Iaşi este cea mai puternică organizaţie liberală din România se datorează în mare parte preşedintelui ei. Liberalii vorbesc, de asemenea, şi despre performanţele sale şi de faptul că Relu Fenechiu a fost mereu un lider autentic al PNL, "un om cu principii solide şi cu demnitate, fapt recunoscut chiar şi de adversarii politici". Scrisoarea asumată de liberalii ieşeni vine pe fondul unei situaţii de incertitudine privind viitorul organizaţiei locale. După cum recunosc şi semnatarii, filiala a fost construită după chipul şi asemănarea lui Fenechiu (n.r. – şi după lărgimea acestuia la portofel) iar o eventuală schimbare a conducerii PNL Iaşi îi nelinişteşte pe cei mai mulţi dintre ei.

Prima înfrangere la completul de cinci judecători

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a respins ieri, definitiv, cererea lui Relu Fenechiu privind o excepţie de neconstituţionalitate care nu a fost admisă de judecătorii din dosarul "Transformatorul". La ultimul termen de judecată din dosar, în 4 iulie, avocatul lui Fenechiu a cerut instanţei să sesizeze CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate prin care se arăta că actul normativ care reglementează atribuţiile Gărzii Financiare sunt în contradicţie cu mai multe articole din Constituţie şi cu articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Cei trei judecători din complet au respins atunci cererea. Aceeaşi decizie a luat ieri şi completul de cinci judecători de la instanţa supremă.
La ieşirea din sala de judecată, Fenechiu a reamintit că raportul Gărzii Financiare conţine facturi şi alte documente care nu au legătură cu realitatea. El a arătat că unele dintre documentele acestui raport se referă la transformatoare ce au fost între timp vândute de SISEE Moldova la preţuri mai bune decât cele de achiziţie, astfel că nu înţelege de unde se mai poate constata un prejudiciu.
La intrarea în sediul ICCJ, Relu Fenechiu declara că nu speră să fie achitat de o instanţă care judecă în aceeaşi curte cu completul care l-a condamnat. "Sper totuşi să se regândească decizia primei instanţe şi să se rejudece", a spus Fenechiu. În 12 iulie, liberalul a fost condamnat de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Veşmintele Sfintei Parascheva au rămas în Bulgaria

Mii de credincioşi bulgari s-au închinat, ieri, veşmântului şi icoanei Sfintei Cuvioase Parascheva aduse în oraşul Plovdiv (sud) de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu ÎPS Teofan, arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Credincioşii veniţi în Biserica mitropolitană Sf. Marina, au întâmpinat cu aplauze anunţul făcut de ÎPS Teofan că, de acum înainte, acest veşmânt şi icoana care au stat mult timp lângă sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva vor rămâne în oraşul lor.
"Am venit pentru a întoarce vizita pe care ÎPS Nikolai a făcut-o în Mitropolia noastră în toamna anului trecut pentru a se înclina moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Atunci, ÎPS Nikolai şi-a exprimat dorinţa să aibă aici, în Mitropolia sa, un semn care să amintească de Sfânta Cuvioasa Parascheva. De aceea am adus această sfântă icoană care a stat ani de zile lângă trupul Sfintei spre închinare credincioşilor. Ne bucurăm că astăzi putem să cinstim şi pe Sfânta Cuvioasa Parascheva împreună cu Sfânta Muceniţă Marina", a spus ÎPS Teofan. Ierarhul român şi-a exprimat speranţa că aceste vizite pun începutul unei relaţii frumoase între Mitropolia Plovdivului şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Mitropolitul Plovdidului a afirmat că bulgarii nu vor uita niciodată acest dar şi vor avea întotdeauna în rugăciunile lor poporul român.
Credincioşii veniţi pentru a participa la slujbă s-au declarat foarte bucuroşi de primirea veşmântului şi icoanei. Maria din Plovdiv a declarat pentru Agerpres că Sfânta Parascheva este foarte cinstită în Bulgaria şi că icoanele ei sunt făcătoare de minuni. La Plovdiv sunt două biserici care poartă numele ei - una veche, situată pe o stâncă în oraşul vechi, şi una nouă.
De precizat că înainte de a ajunge la Iaşi, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Epivata la Târnovo unde au rămas timp de 160 de ani, înainte ca Bulgaria să cadă sub stăpânire otomană în anul 1393.

Romania va acorda mai multe burse tinerilor din Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri la Chişinău, că statul român va creşte din anul universitar 2014-2015 la 6.000 numărul de burse pentru elevii şi studenţii din Republica Moldova, respectiv cu 500 în plus faţă de câte sunt acordate pentru anul 2013-2014. "Vom continua procesul de acordare a burselor, iar pentru anul şcolar 2014-2015 estimăm o creştere la 6.000 de burse pentru tinerii din Republica Moldova", a afirmat preşedintele Băsescu. El a promis şi continuarea programului de tabere pentru elevii şi studenţii din Republica Moldova organizate pe teritoriul României, cum ar fi cea de vară de la Sulina. În anul academic 2013-2014, Guvernul român va finanţa un număr de 5.500 de burse pentru elevii şi studenţii din Republica Moldova. În 2012, valoarea burselor acordate numai studenţilor din Republica Moldova a fost estimată la aproximativ 13 milioane de euro.

Le-a mărturisit benevol poliţiştilor că şi-a ucis fratele în urmă cu un an

Un bărbat de 36 de ani din localitatea Şomcutu Mic, judeţul Cluj, s-a prezentat la Poliţia Dej pentru a mărturisi că şi-a ucis în bătaie fratele, în urmă cu un an, şi că l-a îngropat în grădina casei. El a fost reţinut pentru 24 de ore, iar cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Surse din rândul anchetatorilor spun că bărbatul şi-a omorât fratele, după ce s-au certat, iar cearta a degenerat în bătaie. Apoi, el a îngropat cadavrul în curtea casei din localitate, iar anchetatorii urmau ieri să caute trupul.

Elevii care au obţinut media 10 la bacalaureat vor primi câte 3.000 de lei

Elevii care au obţinut media 10 la examenul de bacalaureat din acest an vor primi câte 3.000 de lei, în baza unei hotărâri aprobate, ieri, de Guvern. Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu. Ministrul a arătat că, din datele sale, un număr de 124 elevi au obţinut media 10 la bacalaureat, fiind încă în analiză şi unele contestaţii, numărul final de beneficiari urmând să se situeze la în jur de 130 tineri.

Fost senator, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare

Fostul senator UDMR Olosz Gergely a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Bucureşti, la şapte ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat că, în perioada în care a fost preşedinte al ANRE, a ajutat reprezentanţii unor firme să obţină contracte oneroase.
Decizia Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti. Alături de Gergely, a fost condamnat, la patru ani de închisoare cu executare, Ion Bîrcină, iar ceilalţi trei inculpaţi din dosar, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea, au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani.
Potrivit procurorilor, în perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.
În acest context, în perioada mai 2010 - 29 septembrie 2010, deputatul Olosz Gergely a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la cei trei, suma de 516.000 de euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială de tip off shore.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.