MOZAIC STIRI NATIONALE: Istoria penibilă a hoţilor romani de tablouri
Potrivit rechizitoriului întocmit de DIICOT, Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Biţu, originari din judeţul Tulcea, se deplasau frecvent în Olanda, Belgia şi Luxemburg, unde se ocupau cu proxenetismul. Pe lângă "plasarea" fetelor din România, cei trei se îndeletniceau şi cu furtul de obiecte de valoare (ceasuri, obiecte de artă, bani) din locuinţe aflate în diferite oraşe, în grupul celor trei fiind inclus şi Adrian Procop. Procurorii arată că, în octombrie 2012, ei s-au hotărât să caute bunuri de valoare mai mare, vizitând mai multe muzee şi au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Mai întai, ei au fost la Muzeul de Istorie a Naturii din Rotterdam. Aici au constatat că sunt prezentate exponate naturale (păsări, animale) şi că nu sunt obiecte ce pot fi comercializate. Ieşind din acest muzeu, cei doi au văzut că în apropiere se află o sală de expoziţii, cunoscută sub numele de Muzeul Kunsthal. Pe 6 octombrie 2012, Eugen Darie şi Radu Dogaru s-au deplasat la Muzeul Kunsthall pentru a viziona tablourile expuse, dar şi pentru a "studia" topografia locului. La intrare, cei doi au observat panourile publicitare din care rezulta faptul că începând cu data de 6 octombrie 2012 urma să fie deschisă o expoziţie cu mai mult de 150 de tablouri semnate de 50 de pictori. După mai multe vizite de "documentare", au hotărât să dea spargerea în noaptea de 15/16 octombrie 2012, beneficiind şi de o vreme "favorabilă", cu cer înnorat şi ploaie.
Picasso, ascuns într-o sacoşă de rafie
Radu Dogaru şi Adrian Procop au pătruns în muzeu printr-o uşă de urgenţă, în jurul orei 3,16 AM CET, s-au deplasat în Sala 1 unde se aflau tablourile expuse şi prin smulgere au desprins din sistemul de prindere şapte tablouri semnate Picasso, Matisse, Paul Gauguin, Meijer de Haan, Monet şi Lucian Freud, operele de artă fiind transportate în două genţi de rafie, cumpărate anterior de la comercianţi chinezi. Autorităţile olandeze au stabilit că hoţii au stat în interiorul muzeului aproximativ 2 minute şi 48 secunde. Cei doi hoţi au fost aşteptaţi de Eugen Darie cu o maşină, în timp ce Alexandru Biţu "supraveghea" operaţiunea dintr-o cafenea din apropiere. Sacoşele cu tablouri au fost transportate în portbagajul maşinii, hoţii fiind aproape să fie opriţi cu totul întâmplător de o patrulă a poliţiei. Pentru a nu fi prinşi, maşina a fost parcată pe una din străzile centrale din Rotterdam, iar hoţii s-au deplasat pe jos la locuinţa lui Radu Dogaru. Procurorii mai notează că maşina a fost recuperată în dimineaţa zilei de 16 octombrie 2012, iar tablourile au fost depozitate într-o debara din apartamentul lui Radu Dogaru. Iniţial, hoţii au vrut să vândă tablourile în Belgia şi au luat legătura cu un cunoscut, Moise George alias "George Hoţu". Astfel, Radu Dogaru şi Eugen Darie s-au deplasat la Bruxelles cu un autoturism, unde s-au întâlnit cu "George Hoţu" şi i-au spus acestuia că au de vânzare tablouri valoroase furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Maşina i-au lăsat-o acestuia, după care au revenit la Rotterdam. Aflând de la televizor de impactul acţiunii lor, hoţii au decis să aducă tablourile în România. Operele de artă au fost scoase din ramă şi introduse în perne, golite de conţinut.
Apariţie spectaculoasă a unui deţinut în faţa instanţei: a picat din pod cu tot cu tavan
O porţiune a tavanului Tribunalului Satu Mare s-a prăbuşit ieri cu un deţinut care efectua lucrări în podul instituţiei, acesta fiind grav rănit. Preşedintele Tribunalului Satu Mare, judecătorul Rodica Grosoş Maxim, a declarat că acoperişul a căzut chiar înainte de începerea şedinţei, în sală fiind grefierul şi mai mulţi avocaţi. "În sala 112 a Palatului de Justiţiei a căzut o parte din tavan înainte cu cinci minute de a începe şedinţa de judecată. Grefierul de şedinţă era în sală cu dosarele, mai erau şi avocaţi. Pur şi simplu a căzut tavanul. În podul clădirii era un deţinut care făcea curăţenie. Societatea comercială care are contract pentru efectuarea de reparaţii capitale are contract cu Penitenciarul Satu Mare pentru a presta acestea servicii de curăţenie, transport moloz, muncă necalificată. Odată cu bucata de tavan a căzut şi persoana în cauză. A venit şi salvarea, nu s-au observat la exterior răni semnificative", a declarat Rodica Grosoş Maxim. Deţinutul, de 45 de ani, a fost transportat la spital, stabilindu-se că a suferit o fractură de coloană dorsală,
Tribunalul Satu Mare se află în reabilitare completă de mai bine de un an de zile, însă lucrările se desfăşoară anevoios. "Nu vreau să-mi închipui ce s-ar fi putut întâmpla dacă începea şedinţa. Tavanul a căzut exact în aceea zonă unde este bara, în sala de judecată, acolo se prezintă părţile şi avocaţii pentru a-şi susţine cauza. Nu vreau să-mi închipui ce se întâmpla dacă ar fi căzut pe cineva", a precizat Maxim.
Ponta, dat în judecată pentru calomnie
Fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă a anunţat ieri că a decis să îl dea în judecată pe premierul Victor Ponta pentru calomnie, arătând că îi va cere acestuia despăgubiri şi va depune acţiunea în cel mult două zile. "Din păcate, minciuna, prostia şi incompetenţa nu sunt incriminate de Codul penal", a precizat Lucian Duţă, care este membru al PDL. El a spus că se va consulta cu avocaţii pentru a vedea ce îi va cere premierului, dar că sigur îi va solicita despăgubiri. El a spus că raportul Corpului de Control al primului ministru, în care este acuzat că a prejudiat ca şef al CNAS statul, a fost gata pe 18 iunie, exact când finul premierului, fostul preşedinte al instituţie, şi-a dat demisia. Duţă susţine că acest raport nu a fost dat atunci publicităţii pentru că a trebuit să acopere condamnarea ministrului Fenechiu.
Guvernul a anunţat, duminică, că va sesiza DNA pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, cu efecte în neimplementarea proiectului şi determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă.
Câştigătorul celui mai mare premiu din istoria loteriei şi-a ridicat banii
Câştigătorul celui mai mare premiu din istoria Loto 6/49, de peste 11 milioane de euro, s-a prezentat, ieri, la sediul Loteriei pentru a-şi ridica banii. Potrivit Loteriei Române, câştigătorul este un jucător fidel din Galaţi, are în jur de 50 de ani, iar până acum nu a obţinut decât câştiguri mici, cel mai des cu trei numere. Bărbatul a spus că joacă la Loto de peste 20 de ani, a avut întotdeauna pe bilete aceleaşi trei variante şi o variantă la Noroc, iar "numerele au semnificaţie personală", a precizat Loteria Română. Reprezentanţii Loteriei au mai arătat că bărbatul a aflat chiar în seara de 14 iulie că este câştigătorul marelui premiu. Valoarea câştigului este de 48.952.706,17 de lei, preţul biletului norocos fiind de 16,9 lei, a precizat Loteria Română. Bărbatul a mai spus că nu s-a hotărât încă ce va face cu banii, dar că "va continua să joace şi îşi propune să fie cumpătat".
Câştigătorul nu a dorit să-şi facă publică identitatea şi le-a transmis celorlalţi jucători următorul mesaj: "Fiţi perseverenţi, jucaţi mereu! Cred că asta e cheia succesului", a precizat sursa citată.
Freedom House: Democraţia din Romania, în pericol
Potrivit raportului "Nations in Transit" elaborat de fundaţia americană "Freedom House", în care este analizată starea democraţiei în lume, 6 ţări ale fostului bloc socialist au înregistrat progrese în tranziţia lor democratică, în timp ce 17 dintre ele au înregistrat regrese. Freedom House enumeră Georgia, Republica Cehă, Letonia, Republica Moldova şi Kârgâzstan ca ţări cu o promovare notabilă a democraţiei. În schimb, Rusia, Azerbaidjan, Ucraina, Belarus, Tadjikistan, Kazahstan, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Estonia au înregistrat regrese. O tendinţă pozitivă în aceste ţări au fost alegerile parlamentare din Armenia şi Georgia. Principalul motiv de regres în Ucraina a fost o vastă exploatare a resurselor administrative în timpul alegerilor parlamentare. Problemele cu Rusia sunt legate de revenirea la putere a lui Vladimir Putin. Armenia, Bulgaria, Polonia, România şi Tadjikistan au raportat progrese în libertatea mass-media.
Elodia, învinsă de bacalaureat
Cel mai discutat subiect din mass-media online din România a fost, în perioada 1 iunie - 12 iulie 2013, bacalaureatul, conform unei analize de monitorizare realizate de MediaIQ. În perioada analizată s-au scris nu mai puţin de 12.260 de articole având ca subiect principal examenul de bacalaureat din acest an. Ziua de vârf în care subiectul a avut cel mai ridicat coverage media a fost 8 iulie 2013, dată corespunzătoare afişării primelor rezultate ale examenului. În această zi, au fost publicate 1.850 de articole online având ca subiect central bacalaureatul. Bacalaureatul de anul acesta a fost un subiect important şi pentru social media, înregistrând un număr de 803 menţionări pe paginile de Facebook, conturile de Twitter, bloguri, forumuri şi în comentariile articolelor. În ceea ce priveşte sub-temele de discuţie generate în jurul bacalaureatului de anul acesta, cele mai vizibile în mass-media online au fost: subiectele date la BAC (2.674 articole), scandalul de la Liceul Bolintineanu (3.208 articole), greşelile gramaticale ale ministrului Remus Pricopie (219 articole) şi rata de promovabilitate de la bacalaureat (1.718 articole). În ceea ce priveşte tonul articolelor analizate, atât în 2012, cât şi în 2013, acesta este preponderent negativ. În 2013, însă, articolele negative le depăşesc cu câteva procente pe cele similare din 2012.
Examenul de bacalaureat de anul acesta s-a clasat pe primul loc în topul celor mai discutate subiecte în mass-media online româneşti, depăşind ca expunere alte subiecte precum: condamnarea lui Cristian Cioacă (1.183 apariţii), moartea lui Radu Vasile (3.761 apariţii), protestele din Egipt (483 de apariţii) şi ziua Statelor Unite ale Americii (1.687 apariţii).
Cum va arăta viitorul an şcolar
Anul şcolar 2013-2014 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 176 de zile lucrătoare, şi va fi împărţit în două semestre, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei. Astfel, elevii se vor prezenta la cursuri pe 16 septembrie, iar vacanţa de vară va începe pe 21 iunie 2014. În semestrul I se desfăşoară cursuri de luni, 16 septembrie 2013, până vineri, 20 decembrie 2013. În perioada 2 - 10 noiembrie 2013, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă începe sâmbătă, 21 decembrie 2013, şi se încheie duminică, 5 ianuarie 2014, iar cursurile în perioada luni, 6 ianuarie 2014 - vineri, 31 ianuarie 2014. Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 1 februarie 2014 - duminică, 9 februarie 2014. În semestrul al II-lea cursurile încep luni, 10 februarie 2014, şi se termină vineri, 11 aprilie 2014. Vacanţa de primăvară este în perioada sâmbătă, 12 aprilie 2014 - marţi, 22 aprilie 2014, iar cursurile miercuri, 23 aprilie 2014 - vineri, 20 iunie 2014. Vacanţa de vară debutează sâmbătă, 21 iunie 2014, şi se va încheia duminică, 14 septembrie 2014. Prin excepţie, pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 37 de săptămâni din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, patru săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de Bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în data de 30 mai 2014. De asemenea, pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 13 iunie 2014.