Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: De ce s-a produs tragedia din Muntenegru?

Ziarul de Vrancea
25 iun 2013 905 vizualizări
In aşteptarea unor concluzii oficiale, martorii acreditează două piste: şoferul nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic sau a încercat să evite un grup de copii aflat pe viaduct n astăzi este zi de doliu naţional

Mihail Florovici, ambasadorul României la Podgorica, susţine că pe viaductul de pe care s-a prăbuşit autocarul cu turişti români se aflau copii pe ambele sensuri, iar şoferul a încercat să evite lovirea acestora. "A fost un accident, eu ştiu ce s-a petrecut, poate...soarta. Şoferul a ieşit din tunel, erau copii şi pe stânga şi pe dreapta viaductului, a încercat să ferească copiii, dar a lovit unul dintre ei. E o tragedie, cu adevărat. Nu este posibil ca şoferul să nu fi fost atent. Cunosc bine zona, e muntoasă, pe o parte este prăpastie, pe alta versantul. Era o vreme ploioasă, era mâzgă pe jos", a spus Florovici, la Realitatea TV. El a adăugat că în urma acestui accident s-a putut vedea cum este percepută România în Muntenegru. "Să vedeţi cum stăteau la coadă muntenegrenii ieri să doneze sânge. Am rămas foarte uimit", a susţinut Florovici. Pe de altă parte, unul dintre pasagerii rănţi în Muntenegru declara luni că în momentul producerii accidentului şoferul era într-o depăşire la intrarea într-un viaduct şi, deşi limita de viteză era de 50 de kilometri la oră, el avea în jur de 90 de kilometri la oră.
Şoferul care se afla la volanul autocarului prăbuşit şi care a decedat în urma accidentului era angajat al Poliţiei Capitalei, susţin surse din Ministerul Afacerilor Interne. Al doilea şofer este în stare gravă la Terapie Intensivă. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat, ieri, că subofiţerul care lucra şi ca şofer pe autocarul prăbuşit nu şi-a anunţat superiorii că părăseşte localitate şi ţara, aşa cum prevede legea, şi nici că are un alt loc de muncă. Pe de altă parte el nu lucra sambătă şi duminică, iar ieri urma să intre în concediu. Niculae a mai spus că subofiţerul era un angajat model. Surse din Poliţie au precizat că poliţistul se numeşte George Ciobanu, iar la Poliţia Capitalei el conducea tot vehicule de dimensiuni mari.

Acţiune fără precedent de repatriere a răniţilor

Doua aeronave militare au adus ieri în ţară victimele accidentului de duminică, într-o acţiune considerată de Ministerul Apărarii ca fiind "fără precedent". Victimele au fost internate la spitalele de urgenţă Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar din Capitală, pregătite din timp să primească răniţii. Anterior, reprezentantul spitalului de la Podgorica a precizat că patru dintre pacienţii de la terapie intensivă respiră cu ajutorul aparatelor şi, deşi au funcţii vitale stabile, sunt încă în pericol.
Pasagerii decedaţi vor fi repatriaţi ulterior, după încheierea formalităţilor, trupurile neînsufleţite urmând să fie transportate de Ministerul de Interne în localităţile de reşedinţă, dacă nu se impune să fie predate unor instituţii ale statului.

Patronii firmei de transport, audiaţi la Parchet

Patronii firmei de transport care a dus în Muntenegru românii, Ştefan Grigore şi Mihaela Iuliana Grigore, urmau să fie audiaţi ieri de procurori, potrivit unor surse judiciare. Ştefan Grigore a venit deja la Parchet, în jurul orei 14.00, iar la intrare nu a vrut să facă declaraţii privind accidentul. El declarase anterior că autocarul prăbuşit în Muntenegru avea toate verificările tehnice la zi, iar cei doi şoferi aveau experienţă de cel puţin zece ani, fără niciun incident până acum. Grigore a mai spus că firma face acest traseu din Muntenegru de cel puţin şapte-opt ori anual, iar unul dintre şoferii de pe autocarul respectiv a făcut acest traseu de 20 de ori.

Ce înseamnă o zi de doliu naţional

Guvernul a decis declararea zilei de astăzi, 26 iunie 2013, zi de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria victimelor gravului accident produs în Muntenegru, soldat cu moartea a 18 români. În ziua de doliu naţional drapelul României se arborează în bernă. Posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi adaptează programul în mod corespunzător. În plus, toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru această zi sunt amânate.
În ultimii 15 ani, în România a fost decretată zi de doliu naţional pe 18 aprilie 2010, când au fost comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care şi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, la data de 3 august 2007, când au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani, în 2005 - la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea, în martie 2004 - în memoria cetăţenilor români, care au căzut victime ale atentatelor teroriste din Spania, precum şi în septembrie 2001 - după atacurile teroriste din Statele Unite.

USL scade încet dar sigur

n Uniunea pierde lunar circa un procent din intenţiile de vot, arată un sondaj publicat ieri n romanii cred că dacă USL se va rupe, PSD va ramane la guvernare

Peste 58% dintre români declară că ar vota candidaţii USL dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research şi publicat ieri. Barometrul indică menţinerea USL în preferinţele electoratului şi arată că majoritatea românilor sunt la curent cu disensiunile din cadrul Uniunii Social Liberale. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 58,8% dintre români declară că ar vota candidaţii USL (faţă de 59,7% în aprilie şi 60,1% în martie). Urmează PDL cu 15,6% (15,2% în aprilie, 14,1% în martie), Partidul Poporului Dan Diaconescu cu 8,1% (8,2% în aprilie, 9% în martie), Alianţa Dreptate şi Adevăr formată din Forţa Civică şi PNŢCD cu 5,5% (5,6% în aprilie şi 5,4% în martie) şi UDMR cu 5,2% (respectiv 5% în aprilie şi 5,4% în martie).  ''Procentele au fost calculate raportat la răspunsurile care au exprimat o opţiune de vot. Au fost aşadar excluse din calcul persoanele care au declarat că nu sunt hotărâte (18%), că nu vin la vot (19,3%) sau cele care au optat pentru varianta "nu ştiu/nu răspund" (6,3%)'', precizează realizatorii cercetării. În ceea ce priveşte conflictele din USL, 66,9% dintre români declară că au auzit de acestea, în timp ce 33,1% declară că nu sunt la curent cu evoluţiile din cadrul Uniunii.
Chestionaţi cu privire la viitorul USL, 26% dintre respondenţi consideră că aceasta nu se va rupe, 21% opinează că se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale din 2014, 12,4% susţin ca USL se va destrăma după alegerile prezidenţiale din 2014, în timp ce 4,2% au răspuns că USL nu se va rupe până la alegerile parlamentare din 2016. 36,4% nu au ştiut sau nu au răspuns la întrebare.
Întrebaţi cu privire la partidul care va rămâne la guvernare în cazul ruperii USL, 60,7% dintre respondenţi au indicat PSD, PNL este creditat cu 19%, iar 12,7% consideră că niciunul din partidele componente ale USL nu va rămâne la guvernare în cazul destrămării alianţei.
Sondajul a fost realizat la comanda cotidianului Adevărul în perioada 28 mai-3 iunie 2013, cu o eroare maximă admisă de plus/minus 3%.

Primul parc ştiinţific din România va fi la … Cluj

Consiliul Judeţean Cluj va înfiinţa primul parc ştiinţific şi tehnologic din România, care se va numi Tetapolis şi în care vor funcţiona laboratoare de cercetare şi incubatoare de afaceri, investiţia ridicându-se la aproximativ 50 de milioane de euro. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, ieri, că viitorul parc va asigura o legătură între mediul de afaceri şi cel universitar. "Consiliul Judeţean Cluj doreşte să dezvolte un proiect cu societatea de administrare a parcurilor industriale Tetarom şi mediul universitar şi va înfiinţa un parc ştiinţific şi tehnologic. Vom beneficia de expertiza Asociaţiei Internaţionale a Parcurilor Ştiinţifice (IASP), reţeaua mondială de parcuri ştiinţifice şi zone de inovare. S-a ales Clujul având în vedere prezenţa universităţilor de aici, a experienţei acestora, şi a unui mediu de afaceri dinamic. Urmează să încheiem un protocol în perioada următoare cu universităţile şi mediul economic. Acest parc va asigura o legătură între mediul de afaceri şi cel universitar", a spus Uioreanu.
Directorul SC Tetarom SA, Viorel Găvrea, a declarat, la rândul său că viitorul parc va fi înfiinţat pe un teren de circa 10 hectare, care urmează să fie identificat la o distanţă de maximum 10 kilometri de Cluj-Napoca.
"Parcul ştiinţific şi tehnologic Tetapolis face obiectul unei aplicaţii pe care o vom depune în vederea accesării de fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial, axa 2. Suma maximă pe care o vom solicita pentru parc este 50 de milioane de euro şi aşteptăm redeschiderea POS. Vom construi clădiri în viitorul parc, vom construi şi echipa laboratoare de cercetare, de inovare, de transfer tehnologic, în parteneriat cu mediul academic, iar cercetarea va cuprinde mai multe domenii, de la chimie la oncologie. Sperăm ca până în 2015 să avem gata această infrastructură de afaceri", a subliniat Găvrea.
Directorul IASP, Luis Sanz, a afirmat şi el că Tetapolis "va fi primul parc ştiinţific şi tehnologic din România". IASP a fost înfiinţată în anul 1984 şi are sediul la Malaga, Spania. Asociaţia are statut consultativ special pe lângă Consiliul Economic şi Social al ONU şi are circa 400 de membri.

Guvernul Ponta despăgubeşte un infractor

Infractorul Gigi Becali şi primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, au primit de la Guvern despăgubiri totale de aproape 830.000 lei, alături de alte persoane fizice şi firme, pentru terenuri deţinute în Voluntari şi care vor fi expropriate pentru a lega autostrada Bucureşti-Ploieşti de Capitală. Becali a primit peste 111.000 lei pentru o suprafaţă cumulată de teren de 1.288 metri pătraţi expropriat, respectiv 86 de lei (19 euro) pe metrul pătrat, iar pentru Robert Negoiţă au fost alocate peste 718.600 lei pentru 8.332 metri pătraţi de teren expropriat, reprezentând 86 de lei (19 euro) pe metrul pătrat, conform hotărârii aprobate de Guvern. Totalul despăgubirilor aprobate de Guvern pentru exproprieri în această fază însumează 47,1 milioane lei (10,5 milioane euro), pentru 60 de terenuri şi imobile care acoperă o suprafaţă de 63.860 de metri pătraţi în Voluntari şi sectorul 2 din Bucureşti. Lucrările sunt necesare pentru a completa segmentul de autostradă care lipseşte, în lungime de 6,5 kilometri.

Un bărbat împuşcat de Securitate va fi deshumat

Una dintre victimele fostei Securităţi - maramureşeanul Alecsa Bel, împuşcat în ziua de Crăciun, în 1949, fiind considerat chiabur şi acuzat de sabotaj economic de către autorităţile comuniste - va fi deshumat, maine, în satul Cufoaia. Investigaţia este realizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Alecsa Bel s-a născut în 5 decembrie 1897 în satul Cufoaia din Maramureş. Fiul unor oameni simpli, el avea mai multe suprafeţe de teren arabil, fâneţe şi pădure, o batoză pentru treierat şi animale. El a fost căsătorit şi a avut doi copii, singurii urmaşi în viaţă fiind fiii unuia dintre aceştia. El deţinea o poziţie de prestigiu în sat, iar între 1940 şi 1946 a fost primar din partea Partidului Naţional Liberal. Autorităţile comuniste l-au catalogat drept chiabur. Pe fondul ascensiunii Partidului Comunist, Alecsa Bel şi-a manifestat frecvent nemulţumirea în discuţii cu diferite persoane, iar autorităţile l-au acuzat de "răspândirea unor ştiri cu caracter duşmănos", popularizarea sloganului "Vin americanii" şi sabotaj economic. Ştiind că era supravegheat de Securitate şi că arestarea sa era iminentă, în toamna anului 1948 Alecsa Bel a devenit fugar. Autorităţile l-au dat în urmărire şi i s-a intentat un proces, fiind judecat în absenţă. La începutul anului 1949, Alecsa Bel a fost condamnat la un an de închisoare corecţionară şi la plata unei amenzi. Cu toate acestea, el a refuzat să se predea. În 24 decembrie 1949, el a fost capturat în propria casă, a fost maltratat, iar a doua zi a fost împuşcat, lângă gospodăria sa, din ordinul Securităţii, sub pretextul că ar fi fugit de sub escortă.
Deshumarea va fi făcută de o echipă specializată de arheologi condusă de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Managerul Alexandrei Stan, anchetat de DNA pentru şantaj

Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui Marcel Prodan, managerul Alexandrei Stan, sub acuzaţia de şantaj, bărbatul primind interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu pentru 30 de zile. Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori reiese că în 15 iunie Marcel Prodan a lovit-o pe Alexandra Stan pentru a o determina să renunţe la peste 40.000 de euro, bani pe care artista îi pretindea pentru prestaţiile sale. "Această sumă ar fi trebuit să fie achitată părţii vătămate în baza unui contract comercial încheiat cu SC Maan Music Studio SRL", menţionează DNA.
Marcel Prodan a fost audiat, ieri, la DNA Constanţa, iar procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Cântăreaţa Alexandra Stan a fost internată, săptămâna trecută, la spitalul din Medgidia, după ce a fost bătută de managerul ei artistic, Marcel Prodan. Vineri, 21 iunie, cântăreaţa a fost externată, spunând, la ieşirea din spital, că este "slăbită, dar veselă".

Becali şi-a sărbătorit ziua de naştere alături de noii colegi

Finanţatorul Stelei Bucureşti, Gigi Becali, nu a obţinut permisiunea să părăsească pentru o zi Penitenciarul Jilava, pentru a-şi serba ziua de naştere, împreună cu familia. Potrivit unor surse judiciare, comisia Penitenciarului Bucureşti Jilava a respins cererea lui fostului cioban prin care acesta solicita să părăsească pentru o zi închisoarea, răspunsul fiind comunicat avocaţilor acestuia. Cererea de permisie a fost depusă, în 21 iunie, la penitenciar şi a fost analizată de Comisia de disciplină.
Avocatul lui Becali, Pavel Abraham, a explicat că obiceiul machedonilor este ca de ziua capului familiei să se dea o mare petrecere, amintind şi că Becali nu doreşte ca soţia şi fiicele să îl viziteze la închisoare. Abraham a mai spus şi că Gigi Becali este dispus să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie din penitenciar.
Gigi Becali a împlinit ieri 55 de ani.

Femeie profesor universitar, bătută în birou de un fost student

O femeie profesor universitar din Arad a ajuns la spital după ce ar fi fost bătută, ieri dimineaţă, de un fost student, chiar în biroul său. Agresiunea a fost raportată la 112 de către angajaţi ai Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad, care spun că au fost martori când un bărbat a intrat în biroul profesoarei şi a agresat-o fizic. Incidentul a avut loc în clădirea universitară din cartierul Micălaca, iar profesoara le-a declarat ulterior poliţiştilor că agresorul este un fost student. "Din relatările victimei şi ale martorilor reiese că un fost student a pătruns fără drept într-un birou profesoral unde a agresat-o fizic pe o angajată, care a fost transportată ulterior la spital pentru îngrijiri medicale. Victima are posibilitatea depunerii unei plângeri, dar poliţiştii s-au autosesizat pentru furt, întrucât suspectul a luat telefonul victimei la plecare", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Ovidiu Liber. Conform sursei citate, suspectul are 26 de ani, în timp ce profesoara are 43 de ani. Colegi ai victimei afirmă însă că aceasta a fost lovită cu pumnii de către bărbat şi are leziuni vizibile la nivelul feţei şi al capului. Suspectul a fost prins de poliţişti, fiind audiat.

Antonescu nu vrea sesiune extraordinară pentru Constituţie

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, ieri, răspunzând unei întrebări, că nu există posibilitatea convocării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pe tema Constituţiei, el arătând că nu vede ce obiecţii de fond ar putea apărea din partea CCR sau a Consiliului Legislativ. Antonescu a spus că CCR nu se pronunţă decât în privinţa respectării limitelor revizuirii, care au fost respectate de Comisia de revizuire. "Eu nu văd, ca preşedinte al Comisiei, ce obiecţii de fond ar putea apărea, pentru că în ce priveşte Curtea, ea are a se pronunţa în raport cu limitele revizuirii şi fără niciun fel de îndoială limitele revizuirii au fost respectate. Nu ne aflăm în faţa unui proiect de lege obişnuit, care este judecat de Curte în raport cu o Constituţie în vigoare. Evident că aici nu ai alt reper decât limitele revizuirii şi în sensul acesta nu cred să fie probleme", a spus Antonescu. El a precizat că se doreşte să se lase perioada de vacanţă parlamentară pentru dezbatere publică pe un proiect de revizuire conturat.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.