Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Romania, în doliul naţional

Ziarul de Vrancea
24 iun 2013 516 vizualizări
Guvernul va decreta ziua de maine, 26 iunie, drept zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru, a anunţat aseară premierul Ponta. El a precizat că astăzi, după încheierea procedurilor legale, va fi asigurat transportul la Bucureşti a persoanelor decedate şi rănite. Pană aseară se ştia că 18 persoane au decedat, 22 sunt rănite, iar alte 7 se află la terapie intensivă.

Cel puţin 18 români au murit în Muntenegru după ce autocarul care îi transporta s-a răsturnat duminică seară într-o prăpastie. Doi dintre turiştii romani, ambii aflaţi în stare foarte gravă, nu au fost identificaţi pană aseară. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgoriţa, capitala Muntenegru. O fostă profesoară de matematică din Curtea de Argeş, care era ghidul circuitului turistic, şi soţul acesteia, precum şi un fost consilier PNL din municipiu, Nicolae Derviş, proprietar al unei brutării, şi soţia lui sunt printre persoanele care au murit  în accident, potrivit rudelor.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Răzvan Filipescu, a dispus un control la agenţia de turism Mareea Travel, care a organizat circuitul în Muntenegru şi Croaţia. Marius Usturoiu, directorul agenţiei, a precizat însă că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţine transportatorului, Gregory Tour. Marius Usturoiu a mai precizat că în autocar se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor. El a relatat că era vorba despre un circuit turistic de şase zile. Turiştii au plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, autocarul oprindu-se la Piteşti, Sibiu, Arad şi Timişoara, înainte de a ieşi din ţară. Cei mai mulţi turişti erau din judeţul Argeş.  Sâmbătă seară turiştii au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminică dimineaţă au plecat mai departe în circuit. Usturoiu a mai declarat că agenţia sa a mai lucrat cu Gregory Tour, care operează pe numeroase circuite, şi că nu a existat nicio problemă până acum. El a spus că nici transportatorul nu îşi explică cum s-a produs accidentul, susţinând că autocarul şi şoferii erau în cea mai bună stare.

Doar vina şoferului?

Directorul firmei de transport Gregory Tour, Ştefan Grigore, care opera autocarul prăbuşit, spune că autovehiculul avea toate verificările tehnice la zi, iar şoferii aveau experienţă de cel puţin 10 ani, fără vreun incident până acum. El a mai spus că firma face acest traseu din Muntenegru de cel puţin şapte - opt ori anual, iar unul dintre şoferii de pe autocarul respectiv a făcut acest traseu de 20 de ori. De asemenea, autocarul avea toate verificările tehnice făcute, nefiind semnalată nicio problemă.
Unul dintre pasagerii accidentaţi în Muntenegru a declarat, pentru Pro TV, că în momentul producerii accidentului şoferul era într-o depăşire la intrarea într-un viaduct şi deşi limita de viteză era de 50 km/oră, el avea în jur de 90 km/oră.

Posibil sprijin financiar pentru familiile victimelor

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a anunţat ieri, de la spitalul din Podgoriţa, că vor fi trimise la faţa locului două avioane pentru transportul răniţilor în România şi un altul pentru aducerea în ţară a persoanelor decedate. Persoanele rănite în accidentul din Muntenegru care nu sunt transportabile vor rămâne la Podgoriţa şi vor fi aduse în România atunci când medicii vor stabili că acest lucru este posibil, a precizat secretarul de stat. Arafat a mai spus că avioanele cu care vor fi aduşi în ţară răniţii care pot fi transportaţi sunt dotate cu aparatură medicală. El a mai precizat că se lucrează cu Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe pentru identificarea persoanelor rănite care sunt în comă sau la terapie intensivă. Misiunea este executată la solicitarea Celulei de criză constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.
Celula de criză a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate - 0214311259. Guvernul urma să analizeze şi propunerea ca familiile victimelor să fie sprijinite material de către stat.


Peste o mie de oameni şi-au pierdut recent viaţa în Defileul Morţii

Autocarul cu români s-a prăbuşit într-o zonă cunoscută în Muntenegru drept Defileul Morţii. Potrivit România TV, peste 1.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere în acest loc, în ultimii 40 de ani.
Cu un peisaj spectaculos, Canionul Moraca este unul dintre cele mai periculoase trasee rutiere din lume. Acum, şi românii sunt pe lista neagră a accidentelor din zonă. În 2009 ani parapetul a fost consolidat, dar de la construcţia sa, în urmă cu patru decenii, pe acest drum şi-au pierdut viaţa în accidente peste 1.000 de oameni. Potrivit Televiziunii Sârbe, de cele mai multe ori, accidentele se întâmplă la început de sezon turistic. În urmă cu 15 ani, în 1998, 20 de sârbi care mergeau cu autocarul au avut parte de o soartă similară cu a românilor.
Muntenegru este pe locul doi în Europa, după Rusia, în ceea ce priveşte numărul de accidente rutiere. Un raport al ONU arăta că în 2011, rata mortalităţii a fost de 20,4 la 100.000 de locuitori.

Scandal la PSD Bucureşti

Şeful PSD Sector 1 Bucureşti, Cătălin Ivan, este contestat de mai mulţi membri ai filialei. Potrivit surse.ro, deputatulul Dan Tudorache, fostul lider al PSD Sector 1, ar agita spiritele în organizaţie, demarand o adevărată campanie de decredibilizare a lui Ivan. Zilele acestea au apărut în presă informaţii conform cărora un grup de contestatari din organizaţie ar strange semnături pentru revocarea din funcţie a lui Cătălin Ivan de la şefia PSD Sector 1. În realitate, există caţiva preşedinţi de organizaţie din PSD Sector 1 care au strans nişte semnături pentru convocarea unui Consiliu de Sector, fără nicio legătură cu vreo mişcare de frondă împotriva lui Ivan, scrie surse.ro.  În schimb, surse din PSD Sector 1 au dezvăluit faptul că Dan Tudorache ar fi plătit caţiva oameni cu cate 1000 de lei fiecare, pentru a face puţin scandal şi pentru a-i induce în eroare pe unii preşedinţi de organizaţie din Sector. Contactat telefonic, Daniel Tudorache a negat vehement că ar da sume de bani contra semnături pentru convocarea Consiliul de sector sau că ar dori schimbarea conducerii PSD Sector 1: "Sunt foarte multe nemulţumiri ale membrilor şi de aceea oamenii ar vrea convocarea Consiliului de sector. El poate fi convocat doar în două feluri: la iniţiativa conducerii sau a membrilor. Cat despre bani să fim serioşi... de unde să le dau bani? Este o minciună grosolană pe care o contest vehement", a spus deputatul PSD.

Vremea se răceşte în Moldova

În intervalul 24 iunie – 8 iulie 2013 mercurul va mai scădea cu câteva grade în termometre. În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea vor fi slabe cantitativ şi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.
În Moldova, pornind de la 29 de grade în prima zi, regimul termic mediu diurn va avea uşoare variaţii, de 1-2 grade, în intervalul 24-29 iunie, pentru ca apoi să scadă spre valori medii normale, de 24-25 de grade în data de 2 iulie. Ulterior, se remarcă o uşoară tendinţă de creştere, spre 26 de grade la sfârşitul intervalului de prognoză. Mediile temperaturilor minime vor avea o tendinţă generală de scădere în ultima săptămână din iunie, de la 19 grade în 24 iunie, spre 14-15 grade în jurul datei de 2 iulie. Apoi regimul termic se va menţine relativ constant la aceste valori până la sfârşitul perioadei de prognoză. Vor fi averse, izolat mai importante cantitativ şi însoţite de descărcări electrice, în intervalul 24-27 iunie şi 30 iunie-2 iulie. În restul intervalului de prognoză doar izolat şi trecător va ploua slab.
Lilian Zamfiroiu, propunerea USL pentru preşedinţia ICR

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, a anunţat, ieri, că propunerea USL pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) este diplomatul Lilian Zamfiroiu. "USL susţine şi va propune în Senat pe domnul Lilian Zamfiroiu, actualul adjunct al ambasadorului nostru la UNESCO, o persoană care, de şapte ani, este la UNESCO, extrem de familiarizat cu ceea ce înseamnă diplomaţie culturală, o persoană cu o vastă experienţă în zona cultural-internaţional-diplomatică, un om care are capacitatea de a negocia, de a discuta, de a reuşi să ofere o atmosferă potrivită unei asemenea instituţii", a declarat Severin.  El a mai precizat că Lilian Zamfiroiu nu este asimilat "unei tabere culturale". "Sper ca, cu tact, cu răbdare şi cu multă, multă diplomaţie, să terminăm acest război între oamenii de cultură în funcţie de simpatiile politice, iar ICR să promoveze valorile culturale româneşti", a mai spus acesta.
Totodată, Severin a declarat că funcţiile de vicepreşedinţi ai ICR nu vor fi discutate în şedinţa de marţi a comisiilor pentru cultură şi politică externă, în care va fi audiată propunerea USL pentru funcţia de preşedinte al ICR.

Poliţişti români, detaşaţi pe plajele bulgăreşti pe perioada verii

Poliţişti români, vorbitori de limbă bulgară, vor fi detaşaţi în perioada 1 iulie - 31 august în staţiunile Albena şi Nisipurile de Aur pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor români alături de colegii bulgari. Potrivit Poliţiei Romane, noua conducere a Ministerului de Interne din Bulgaria şi-a manifestat dorinţa de a continua practica stabilită în anii anteriori, de efectuare a unor activităţi comune de patrulare în staţiuni, în perioada sezonului turistic. Astfel, partea bulgară a agreat continuarea detaşării de poliţişti români în Bulgaria, în staţiunile Albena şi Nisipurile de Aur, în perioada sezonului estival 2013. "În fiecare staţiune, vor fi detaşaţi câte doi poliţişti pentru fiecare perioadă", se arată într-un comunicat remis ieri de Poliţia Romană.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.