MOZAIC STIRI NATIONALE:„Scriitorii” din închisori au găsit drumul către libertate
"Cazarea" în recluziune stimulează adesea inspiraţia în scris, face vremea să treacă mai uşor şi uneori reduce durata de ispăşire a pedepselor, motive suficient de puternice pentru ca deţinuţii cu oarece dare intelectuală să se refugieze în conceperea de "opere" de diferite facturi. Un număr de 21 de deţinuţi folosesc timpul petrecut după gratii scriind lucrări ştiinţifice, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, închisorile Rahova şi Jilava fiind "mediile" cele mai propice apariţiei de "opere". Astfel că, oameni de afaceri, politicieni, ingineri, medici, care îşi plătesc păcatele/greşelile faţă de societate, îşi descoperă sau redescoperă, de voie-de nevoie, îndemanarea la scris. În penitenciarele din Romania, anul acesta patru deţinuţi au elaborat lucrări ştiinţifice, iar, în prezent, 21 dintre persoanele încarcerate scriu astfel de opere, potrivit unui răspuns al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Numărul lucrări ştiinţifice scrise după gratii a crescut considerabil faţă de anul trecut, cand au fost elaborate doar 11 "opere". De asemenea, potrivit ANP, între 2006 şi 2013 au fost elaborate 31 de lucrări ştiinţifice, iar în baza acestora 18 persoane private de libertate au beneficiat de reducerea pedepsei: 12 în perioada 2006-2011, patru în 2012 şi două în 2013. Cele mai multe astfel de opere au fost scrise la Penitenciarul Bucureşti Rahova, şi anume cinci, patru lucrări au fost elaborate în Penitenciarul Bucureşti Jilava, cate trei în închisorile din Oradea şi Galaţi, şi cate două lucrări în cele de la Codlea şi Iaşi. Fostul premier Adrian Năstase, Dinel Staicu, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, istoricul american Kurt Treptow sunt doar caţiva dintre cei care au folosit timpul petrecut după gratii scriind cărţi. Cartea "Reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene" i-a adus fostului premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul Trofeul Calităţii, o reducere cu 45 de zile a pedepsei. Dinel Nuţu (fost Staicu), fostul preşedinte al Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia, judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro, a scris şi a publicat pe perioada detenţiei lucrarea "Interacţiunea electromagnetică şi cogenerarea energiei electrice". Deschizător de drumuri în scrierea de "lucrări ştiinţifice" după gratii a fost instoricul american Kurt Treptow, condamnat, în 2003, la şapte ani de închisoare pentru corupţie sexuală şi act sexual cu un minor. Treptow a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, în februarie 2007, după ce a executat patru ani şi jumătate de detenţie, fiind primul deţinut care a ieşit din închisoare pentru că a scris o lucrare ştiinţifică: respectiv, cartea "The Life and Times of Vlad Dracul" ("Viaţa şi timpurile lui Vlad Dracul.
Cel mai lung poem din lume
Suceveanul Florin Geanopol, care a fost condamnat la 20 de ani primiţi pentru o dublă crimă, dorea să doboare recordul mondial la poezie, cu o creaţie de 27.000 de strofe, pe care a scris-o cat a fost încarcerat în diferite penitenciare din ţară. Din anul 1996, cand a fost încarcerat, şi pană în decembrie 2012, cand a fost eliberat condiţionat, Geanopol a lucrat la poemul autobiografic "Scrisoare umanităţii", şi, după cum precizează coperta, este "dedicat lui Eminescu", poetul care l-a inspirat.
Adjunctul Poliţiei Gorj îşi acuză şeful de abuzuri
Ion Voinescu spune că a înaintat Ministerului de Interne trei rapoarte, dar nu a primit nici un răspuns
Adjunctul Poliţiei Judeţene Gorj Ion Voinescu îşi acuză şeful, Viorel Caragea, de abuzuri şi presiuni, trimiţand la Ministerul de Interne, de la începutul acestui an, trei rapoarte în acest sens, în timp ce Caragea susţine că faptele sesizate de Voinescu au fost deja verificate de procurori. Adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj Ion Voinescu a declarat, ieri, că, de la începutul acestui an, a trimis la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) trei rapoarte care vizează activitatea şefului său, Viorel Salvador Caragea. Ion Voinescu a spus că primul raport în acest sens a fost trimis la Bucureşti în luna ianuarie, fiind reclamate abuzuri şi presiuni din partea lui Viorel Caragea, el precizand însă că nu a primit niciun răspuns. Astfel, el a mai depus un raport în luna martie, însă nici de această dată nu i s-a răspuns. În urmă cu cateva zile, după ce o echipă a Corpului de Control al ministrului de Interne Radu Stroe s-a deplasat la Targu Jiu pentru a-l verifica pe şeful IPJ Gorj, Voinescu a înaintat MAI un al treilea raport. Ion Voinescu a afirmat că în raportul respectiv, care are patru pagini, a denunţat limbajul neadecvat pe care îl foloseşte Caragea cu subordonaţii săi, dar şi cu persoanele anchetate penal. Voinescu a mai spus că şeful IPJ Gorj i-a făcut plangere la Parchetul Curţii de Apel Craiova pentru a-i "păta" CV-ul, iar recent l-a trimis în concediu de odihnă obligatoriu. "În 4 iunie am făcut raport să trec în rezervă, dar pe 17 mi-a făcut ordin de serviciu ca să intru în concediu de odihnă şi mi-a cerut imperativ să părăsesc unitatea. În tot acest timp am fost la serviciu, am semnat documente, iar în 14 iunie am fost nevoit să merg la Craiova la Parchet, unde m-a reclamat cu o chestiune veche din 2002 şi în care nu sunt implicat", a declarat comisarul şef Ion Voinescu. Acesta a precizat că de la 1 iulie va ieşi la pensie, susţinand că în cei patru ani în care a fost adjunct la IPJ Gorj a ieşit de două ori la raport în faţa superiorilor de la Bucureşti pentru a sesiza anumite abuzuri ale şefului său, fără să primească însă vreun răspuns, motiv pentru care s-a decis să întocmească şi să trimită raportul respectiv Corpului de Control al MAI. "În cei patru ani am ieşit de două ori la raport în faţa domnului Petre Tobă, iar acum am întocmit acest raport. Nu am primit niciun răspuns. Cred că domnul Caragea ar trebui chiar premiat pentru că şi-a atins ţintele. Şi eu şi alţi ofiţeri am ieşit la pensie fiind în conflict cu dumnealui. Ca mine mai sunt şi Daniel Crăciun, fost adjunct la Poliţia Targu Jiu, Ion Savu, fost şef la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, precum şi alţi foşti ofiţeri", a spus Voinescu. El a menţionat că aşteaptă un răspuns la raportul înaintat Corpului de Control al ministrului de Interne.
Becali vrea să obţină permisie din închisoare de ziua lui
Gigi Becali vrea să obţină permisiunea să părăsească pentru o zi Penitenciarul Jilava, unde ispăşeşte o pedepsă de trei ani, pentru a-şi serba ziua de naştere, pe 25 iunie, cu familia, după obiceiurile machedone, a declarat avocatul lui Becali Paul Abraham. Cererea de permisie a fost depusă vineri la penitenciar, urmand să fie analizată de Comisia de disciplină. În solicitare au fost invocate motive familiale, conform articolului 69, alineatul 1, litera c, din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor, care prevede acordarea permisiunii de ieşire din penitenciar pentru o zi, dar nu mai mult de 15 zile pe an, pentru persoanele care "au o bună conduită şi au dovedit stăruinţă în muncă sau în cadrul activităţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi al formării profesionale" (articolul 68, alineatul 1, litera e). Abraham a mai explicat că obiceiul machedonilor este ca de ziua capului familiei să se dea o mare petrecere, amintind şi că Becali nu doreşte ca soţia şi fiicele să îl viziteze la închisoare. Avocatul a mai spus şi că Gigi Becali este dispus să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie din penitenciar. Gigi Becali, care împlineşte marţi 55 de ani, a participat duminică la Jilava la slujba de Rusalii oficiată de 11 călugări de la Muntele Athos. Avocaţii lui Becali au mai formulat o cerere de contopire a pedepselor, ce va fi judecată în 27 iunie de Tribunalul Bucureşti, precum şi o cerere de întrerupere pentru trei luni a pedepsei din dosarul schimbului de terenuri cu MApN, ce a fost respinsă pe 19 iunie de Tribunalul Bucureşti, decizia putand fi atacată la Curtea de Apel.
După o revelaţie, un senator renunţă la religia ortodoxă pentru baptism
Senatorul PPDD de Timiş Ioan Iovescu, de 53 de ani, renunţă la religia ortodoxă - în care a fost botezat cand era copil, deşi a fost crescut de bunici penticostali - şi trece la cultul baptist, după ce înaintea alegerilor parlamentare a avut o "revelaţie". Senatorul PPDD de Timiş Ioan Iovescu a renunţat la religia ortodoxă şi s-a botezat, ieri, la cultul baptist, alături de tatăl său. "Am fost botezat ortodox, mama a fost penticostală, tata a fost ortodox, dar i-a promis mamei că va trece şi el la religia ei, dar nu s-a mai botezat, acum se botează şi el la baptişti, alături de mine. Aşa simt că trebuie să mă botez la baptişti. Am fost crescut de bunicii penticostali", a declarat senatorul. Întrebat de ce a ales să facă acest pas la varsta de 53 de ani, senatorul a explicat că a avut o "revelaţie" şi că acum simte "puterea lui Dumnezeu". "Pană acum nu am simţit ce simt acum, puterea lui Dumnezeu. Am luat această decizie de frică, de frică de Dumnezeu. Eu acum cred în dragoste, nu mai simt ură. Am avut o revelaţie înainte de alegeri, am ştiut că o să fiu senator şi că Dumnezeu va avea grijă de mine", şi-a explicat gestul senatorul. Iovescu a spus că are doi copii, care sunt botezaţi în religia ortodoxă şi care deocamdată vor rămane la această religie. "Copiii mei îşi vor alege singuri religia, aşa cum cred ei de cuviinţă. Dacă vor alege să rămană ortodocşi este problema lor, nici eu şi nici soţia mea nu ne vom opune, vom putea trăi în aceeaşi armonie", a mai spus Iovescu. Senatorul a declarat că pentru botezul său la cultul baptist au fost invitaţi toţi parlamentarii partidului, cunoştinţe şi prieteni şi că zece autocare sunt pregătite să îi transporte pe invitaţi la Lugoj, acolo unde va avea loc serviciul religios.
Băsescu a tras o fugă pe Litoral de Rusalii
Preşedintele Traian Băsescu se află în acest weekend pe litoral, el ajungand, sambătă seară, cu un elicopter, la vila de protocol din staţiunea Neptun, susţin surse locale. Şeful statului a ajuns, sambătă seară, cu elicopterul, la vila de protocol din staţiunea Neptun, unde va rămane pe perioada minivacanţei de Rusalii, susţin sursele citate. Pană în prezent, Traian Băsescu nu a fost văzut în staţiune. Preşedintele Traian Băsescu a mers pe litoral şi în minivacanţa de 1 Mai. Mii de turişti se află pe litoral în minivacanţa de Rusalii, oferta de cazare, prin agenţiile de turism, fiind cuprinsă, în medie, între 70 de lei şi 180 de lei. Ortodocşii sărbătoresc duminică, la 50 de zile după Paşti, Rusaliile sau Cincizecimea, adică Pogorarea Duhului Sfant asupra apostolilor şi ziua în care a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai tarziu. În Romania, prin decizia Parlamentului, sunt două zile libere de Rusalii: duminica Rusaliilor şi luni, a doua zi de Rusalii.
Avertizări de vreme severă pană marţi seara
Meteorologii informează că începand de ieri după-amiază pană marţi seară vor fi averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vantului, în special în vestul, nordul şi centrul ţării, în timp ce în sud disconfortul termic se va menţine ridicat. "Din după-amiaza zilei de duminică 23 iunie, pană în seara zilei de marţi 25 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în vestul, nordul, centrul ţării, la deal, la munte şi local, în special după orele amiezii şi la începutul nopţilor şi în celelalte regiuni. Vor fi averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vantului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20 litri/ metru pătrat şi izolat 40 - 50 l/mp", precizează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Potrivit sursei citate, în acelaşi interval de timp, în sudul şi în sud-estul ţării disconfortul termic se va menţine ridicat, iar local indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80.
Medicii sclavi: 48 de ore la muncă fără pauză!
Media orelor lucrate continuu de medicii care fac gărzi depăşeşte 30 de ore, înregistrandu-se şi cazuri în care medicii lucrează fără pauză timp de 36 de ore şi chiar 48 de ore, informează Federaţia Solidaritatea Sanitară, precizand că deficitul de personal medical este mult mai mare decat se crede. Federaţia Solidaritatea Sanitară a realizat, în perioada 15 mai - 9 iunie, un studiu la care au participat 500 de medici din toată ţara şi din toate specialităţile, 320 dintre ei declarand că fac gărzi, concluzia fiind că medicii din Romania sunt "obligaţi" la muncă forţată. Rezultatele studiului au arătat că media numărului de ore pe care este obligat să le lucreze un medic care face gărzi într-o lună este de 227 de ore, cu mult peste timpul normal de muncă (147 ore în medie, în cazul medicilor), existand şi medici obligaţi să lucreze un număr de ore ce depăşeşte echivalentul a două contracte, în cadrul aceluiaşi contract individual de muncă. "Numărul mediu de ore de lucru pe săptămană petnru medicii care fac gărzi este de 58, în condiţiile în care durata maximă legală a timpului de muncă săptămanal, aferent unui contract individual de muncă, este de 48 de ore", se arată în studiul citat.
Tragedie la scăldat
Băiatul de şapte ani şi sora lui de 11 ani, recuperaţi de pompieri din raul Argeş după ce au fost luaţi de ape, au murit, ieri, la spitalul din Bolintin Vale, judeţul Giurgiu, în timp ce mătuşa lor este în continuare căutată în albia raului. Potrivit purtătorului de cuvant al Poliţiei Judeţene Giurgiu, Cristian şuţă, cei doi copii au fost resuscitaţi în ambulanţă, în timp ce erau transportaţi la spitalul din Bolintin Vale unde, în pofida eforturilor medicilor, au fost declaraţi morţi după aproximativ o oră. "Este vorba de băiatul de şapte ani şi surioara lui de 11 ani, care au fost luaţi de apele raului Argeş, fiind găsiţi, apoi resuscitaţi de medicii de pe ambulanţe, dar şi de la spital. Din păcate a fost declarat decesul lor, nu au mai putut fi salvaţi. În continuare, pompierii militari o caută pe mătuşs celor doi minori, dispărută şi ea în apă", a declarat Cristian Şuţă. Cei doi fraţi, un băiat de şapte ani şi o fată de 11 ani, dar şi mătuşa acestora au fost luaţi de apele raului Argeş duminică, incidentul avand loc în comuna Grădinari, judeţul Giurgiu, în zona unei foste balastiere, unde scăldatul este interzis.