Mozaic ştiri naţionale: Încă două săptămani de ploi în Moldova
În Moldova, la începutul primei săptămâni a perioadei de prognoză, mediile temperaturilor diurne vor fi în scădere, apoi vor creşte uşor. A doua săptămână va debuta cu maxime de 27-28 de grade, iar până la sfarşitul acesteia temperatura aerului va mai scădea cu aproximativ două grade. Regimul termic mediu nocturn va rămâne relativ constant în intervalul 11-23 iunie, urmând a se situa în jurul valorii de 15 grade. Aversele şi descărcările electrice se vor semnala frecvent până pe 16 iunie şi din nou după 18 iunie, însă ploile vor fi mai importante cantitativ în intervalul 11-14 iunie şi posibil pe 18 iunie.
Ţuică din merele destinate elevilor prin programul Lapte şi corn
Patru bărbaţi din judeţul Tulcea sunt urmăriţi penal, fiind acuzaţi de evaziune fiscală şi infracţiuni la Codul fiscal după ce, folosind o instalaţie de prelucrare a laptelui, au făcut ţuică din merele destinate elevilor prin programul "Lapte şi corn". Potrivit procurorilor, Nicolae Bajdu, Ghiorghie Bajdu, Tudor Tănase şi Dumitru Fiscencu, în calitate de reprezentanţi şi angajaţi ai unei societăţi comerciale din Tulcea care adjudecase, în ianuarie 2013, licitaţia pentru distribuirea merelor către şcolarii din judeţ, au profitat de faptul că societatea avea instalaţie de prelucrare a laptelui şi au făcut ţuică din mere destinate elevilor, fără ca societatea să fie autorizată să producă şi să deţină băuturi supuse sistemului de accizare. Cei patru bărbaţi au fost prinşi în flagrant de anchetatori în timp ce produceau alcool din mere în instalaţia destinată prelucrării laptelui. În timpul desfăşurării percheziţiei, oamenii legii au descoperit cantitatea de 985 de litri de ţuică de mere, băutura, în valoare de aproximativ 12.000, instalaţia artizanală şi recipienţii folosiţi fiind confiscate.
Populaţia României a scăzut cu 7.587 de persoane în luna aprilie
Populaţia României a scăzut cu 7.587 de persoane în luna aprilie, când s-au născut peste 14.500 de copii şi au decedat aproape 22.200 de persoane, a informat, ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS). În aprilie s-au născut 14.577 de copii, cu 1.011 mai mulţi decât în martie, şi au decedat 22.164 de persoane, cu 189 mai puţine decât în luna precedentă.
La oficiile de stare civilă s-au înregistrat în aprilie 3.557 de căsătorii, cu 1.610 mai puţine decât în luna martie, iar numărul divorţurilor a fost de 2.682, cu 274 mai puţine decât în martie.
Amendaţi după ce au făcut "pana prostului" în pădure
Trei bărbaţi au fost amendaţi, iar alţi doi au primit avertisment după ce au solicitat prin 112 intervenţia jandarmilor, susţinând că sunt turişti şi că s-au rătăcit pe munte, în zona Azuga. În momentul în care au ajuns la faţa locului, jandarmii au găsit cinci bărbaţi şi o femeie, cu toţii localnici, care au spus că au sunat la 112 şi au minţit pentru că au rămas cu maşina fără benzină pe un drum forestier şi nu aveau cum să se întoarcă în staţiune.
Potrivit jandarmilor, trei dintre bărbaţi erau în stare de ebrietate, iar locul în care cei cinci au rămas cu maşina nu le punea viaţa în primejdie, astfel încât solicitarea la 112 nu se justifică. Prin urmare, trei dintre cei cinci au primit amendă de 500 de lei fiecare, ceilalţi doi fiind sancţionaţi cu avertisment pentru solicitarea intervenţiei în caz de pericol fără motiv întemeiat.
Ponta anunţă, la Berlin, că va menţine cota unică de 16%
Cota unică de 16% va fi menţinută pe parcusul celor patru ani de guvernare USL, pentru a garanta stabilitatea şi predictibilitatea sistemului fiscal românesc, a anunţat premierul Victor Ponta, la Berlin, într-o conferinţă la care au participat mai mulţi oameni de afaceri germani. "Vom menţine sistemul fiscal cât mai stabil şi predictibil posibil. Cota unică de 16% - o să fiu foarte sincer spunându-vă că eu şi alţi social-democraţi am propus să o schimbăm, dar din cauza influenţei pozitive a partenerilor noştri liberali de coaliţie am decis să păstrăm cota unică şi o vom menţine în mandatul de patru ani. Este o garanţie a stabilităţii legislaţiei noastre fiscale", a spus ieri Ponta, în conferinţa organizată la sediul Deutsche Bank.
Programul de guvernare al USL pentru perioada 2013-2016 prevedea menţinerea plafonului maximal de impozitare de 16% şi introducerea, pe parcursul mandatului, a unui impozit diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale, respectiv prin cote de 8%, 12% și 16%, stabilite pe grile de venit
Criza ne-a mancat 3,5 ani de viaţă sănătoasă
Speranţa de viaţă sănătoasă a românilor a scăzut cu 3,5 ani în doar 2 ani de criză, din 2008 până în 2010, a declarat ieri, fostul ministru al Muncii, Elena Dumitru, cu prilejul unei dezbateri despre capitalismul românesc.
"Indicatorii Eurostat arată o scădere a speranţei de viaţă sănătoasă, în doar 2 ani de criză, din 2008 până în 2010, cu 3,5 ani. Vorbim de o erodare a stării de sănătate a forţei de muncă care mai devreme sau mai târziu o să se reflecte în cheltuielile firmelor şi în felul în care funcţionează firmele. Cred că este necesară o consolidare a sistemului de sănătate nu din perspectiva socială, a responsabilităţii societăţii faţă de membrii proprii, chiar din perspectiva economică", a spus Elena Dumitru.
Proiect: 10 ani de închisoare pentru şoferii prinşi beţi la volan
Deputaţii PPDD au propus un proiect de modificare a legii Codului Rutier prin care doresc să mărescă pedeapsa pentru şoferii prinşi beţi la volan. Astfel că, şoferii prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 grame/litru alcool în sânge riscă până la 10 ani de închisoare sau suspendarea carnetului de şoferi pentru o perioadă cuprinsă între 5 şi 10 ani. Proiectul se află în dezbatere la Senat. În prezent, pedeapsa pentru şoferii "ameţiţi" este de la 1-5 ani de închisoare. Dacă persoana prinsă în stare de ebrietate transportă oameni, substanţe periculoase sau este în timpul procesului de instrucţie pentru obţinerea permisului auto, pedeapsa se măreşte de la 10 până la 15 ani de închisoare, potrivit proiectului.
Proiectul de lege a fost iniţiat de deputaţii Daniel Fenechiu, Tudor Ciuhodaru şi Monica Iacob Ritzi.