Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Traseismul politic, "garantat" de Constituţie

Ziarul de Vrancea
6 iun 2013 441 vizualizări
Propunerea PNL de incriminare în legea fundamentală a traseismului nu s-a bucurat de sprijinul celorlalte partide parlamentare

Traseismul politic nu va fi sancţionat prin excluderea din Parlament, au decis ieri membrii Comisiei pentru modificarea Constituţiei. Un amendament al PNL care prevedea pierderea locului de către un parlamentar care pleacă din partid a fost votat doar de liberalii din comisie, în timp ce social-democraţii şi ceilalţi membri ai comisiei s-au abţinut.  Amendamentul despus de PNL arăta ca mandatul de parlamentar se pierde şi "la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică". Cu alte cuvinte, aliniatul propus de liberali însemna că un parlamentar care pleacă din partid îşi pierde locul în Parlament. Nouă liberali au votat pentru adoptarea amendamentului, dar pesedişti, democrat-liberalii şi reprezentanţi ai minorităţilor s-au abţinut, astfel ca acesta nu a fost adoptat.
În programul electoral folosit de USL pentru campania electorală din 2012, la Capitolul "Constituţie", liberalii şi social-democraţii promiteau expres incriminarea traseismului.
Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat aseară că va solicita reluarea votului asupra acestui amendament, menţionând respingerea drept un "accident de vot".

Procurorii, "anchetaţi" de parlamentari

De asemenea, Tudor Chiuariu a explicat că unul dintre amendamentele adoptate ieri în Comisia de revizuire a Constituţiei oferă posibilitatea Parlamentului de a chema pentru eventuale audieri persoane fizice sau juridice, fapt care se poate aplica şi conducerii Parchetului. Amendamentul adoptat de comisie prevede: "Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primită din partea acesteia". Senatorul PNL a susţinut că argumentele pentru amendamentul propus privesc faptul că sunt şi alte articole constituţionale care precizează că suveranitatea poporului se exercită prin organele sale reprezentative, iar Parlamentul este organul reprezentativ suprem.  El a fost întrebat dacă această obligativitate se aplică şi procurorilor. "Un procuror face parte dintr-o instituţie, şi anume din Parchetul general de pe lângă ICCJ, în acest moment. Sigur că privind activitatea unei instituţii nu vom chema persoane fizice care îşi desfăşoară activitatea în acea instituţie, ci pe şeful instituţiei sau pe cineva din conducerea instituţiei", a replicat senatorul PNL. Chiuariu a afirmat că procurorii nu fac parte din puterea judecătorească, iar din acest motiv nu se poate interpreta o interferenţă între puterile statului. El a mai susţinut că o practică similară se regăseşte în Statele Unite ale Americii, iar în cazul României aspectele practice ale acestei prevederi constituţionale vor fi reglementate printr-o lege.

Căsătoria dezbină USL

Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu nu au ajuns la un acord, ieri, în privinţa definirii căsătoriei ca relaţie între un bărbat şi o femeie în noua Constituţie, cei doi având poziţii fundamental diferite pe care şi le menţin, votul asupra amendametului deja adoptat urmând a fi reluat. Ponta a spus că nu vede de ce actuala prevedere din Constituţie, care defineşte căsătoria ca relaţie între "soţi", ar trebui schimbată, în timp ce Antonescu a subliniat că îşi menţine părerea iniţială, privind definirea casătoriei ca relaţie între un bărbat şi o femeie. Antonescu a spus că, dacă se va solicita în Comisia de revizuire o reluare a votului, atunci va supune din nou la vot amendamentul, comisia urmând să decidă. "Am dat un vot miercuri. Dacă se va solicita reluarea votului, o repronunţare, o vom face. În ce mă priveşte, îmi menţin poziţia", a spus Antonescu, arătând că nu există o decizie politică luată la nivelul USL în această privinţă. La rândul său, Ponta a spus că va rămâne cum va decide comisia şi după aceea plenul. "Eu cred şi îmi exprim punctul de vedere că actuala prevedere constituţională, după care, sigur, avem Codul civil, e foart clară. ştiţi vreo problemă creată de acest articol? De ce-l schimbăm? Comisia la final va face o periere a tuturor articolelor", a spus Ponta.

Accesul la varianta electronică a Monitorului Oficial este gratuit

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, ieri, cu unanimitate de voturi, un amendament iniţiat de PNL potrivit căruia accesul la varianta electronică a Monitorului Oficial este gratuit şi nu poate fi îngrădit. Astfel, noua Constituţie ar urma să aibă un nou alineat (2) la articolul 78, cu următorul cuprins: "Accesul la varianta electronică a Monitorului Oficial este gratuit şi nu poate fi îngrădit".

FAZA ZILEI:

Atenţie! Preşedintele postează comentarii pe forumurile ziarilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, înaintea unei întâlniri cu susţinătorii săi de pe Facebook, că cele mai multe like-uri le primeşte nu la pozele sale, ci la cele în care apare alături de soţie. De asemenea, el a recunoscut că din cand în cand mai postează comentarii pe forumurile unor site-uri de presă. "Mai pun cate un comentariu pe net", a spus Băsescu, întrebat dacă postează comentarii pe site-uri. El a mai spus că intră pe Facebook destul de des. "eful statului a precizat că pe pagina sa de Facebook el se ocupă de mesaje, iar echipa sa de poze.

Copil ucis de o poartă de fotbal

Părinţii unui băiat de zece ani, care a ajuns în comă la spital, sâmbătă, după ce poarta de pe un teren de fotbal a căzut peste el, în localitatea dâmboviţeană Glodeni, şi-au dat acordul ca organele copilului să fie donate, în condiţiile în care acesta a intrat în moarte cerebrală. Bunicul copilului a declarat că, sâmbătă, băiatul a mers, împreună cu tatăl său, la un meci de fotbal desfăşurat pe un teren privat din oraşul Pucioasa. La un moment dat, băiatul a intrat pe teren, în spatele unei porţi, s-a agăţat de bară, iar poarta, de peste 200 de kilograme şi care nu era prinsă în pământ, a căzut peste el. Ulterior, copilul a fost transportat în comă la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, iar miercuri seară a intrat în moarte cerebrală. În aceste condiţii, părinţii băiatului şi-au dat acordul ca organele acestuia să fie donate. Ficatul a fost deja prelevat şi a ajuns la o fetiţă de zece ani din Republica Moldova, iar rinichii la doi pacienţi de la Spitalul Fundeni, aflaţi pe lista de aşteptare. Copilul era elev în clasa a III-a şi avea rezultate foarte bune la învăţătură, fiind, de asemenea, înscris la o echipă de fotbal de juniori.
Poliţiştii au început o anchetă în acest caz, primele concluzii arătând că băiatul s-a autoaccidentat, astfel că administratorul bazei sportive unde a avut loc tragedia nu poate fi tras la răspundere, în conditiile în care legislaţia în domeniu arată că pe terenurile de dimensiuni reduse porţile nu trebuie fixate.

România, promovată în mai multe staţii de metrou din Europa

România va fi promovată ca destinaţie turistică în staţiile de metrou şi pe panouri publicitare stradale în oraşe din mai multe ţări, printre care Germania, Rusia, Franţa, Austria, Italia şi Spania, a declarat ieri Mirela Matichescu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).
"Suntem în faza de solicitare a ofertelor în tot ceea ce înseamnă campanie de promovare externă. Vorbim de promovare la metrou, de promovare outdor în tot ce înseamnă punctele cheie în ţări precum Germania, Rusia, Franţa, Austria, Italia şi Spania", a spus Matichescu. Ea a afirmat că vor fi promovate imagini cu zone din România, printre care cu Delta Dunării şi zonele montane. Matichescu vrea ca până la sfârşitul verii panourile publicitare să poată fi văzute de turiştii străini.

Sorin Alexandrescu, pus în libertate

Directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, va fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei, a decis definitiv, ieri, Tribunalul Bucureşti, care a admis recursul faţă de arestarea preventivă dispusă în cazul acestuia. Prin aceeaşi hotărâre, instanţa i-a dat lui Alexandrescu interdicţie de a părăsi ţara timp de 30 de zile. La judecarea recursului, procurorul DNA a arătat că probele din dosarul lui Sorin Alexandrescu dovedesc premeditarea şi perseverenţa infracţională a acestuia în legătură cu şantajul făcut asupra lui Ioan Bendei şi că directorul Antena TV Group s-a folosit de cunoştinţele şi funcţia sa. De cealaltă parte, avocatul lui Alexandrescu a arătat că probele nu dovedesc o infracţiune de şantaj şi că subiectul infracţiunii nu este clientul său, iar în acest context a cerut eliberarea sa.
Săptămana trecută, judecătoria a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Alexandrescu, acuzat că l-a şantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV. Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obţină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.