MOZAIC STIRI NATIONALE: "Vocea Rusiei" îi plange de milă lui Voiculescu
"Se pare că lupta dintre echipa lui Traian Băsescu şi «mogulii cei răi» se apropie de sfarşit. Dacă nu se întamplă o minune, ultimul «mogul» va dispărea de pe scenă politică, iar trustul de presă pe care l-a creat va fi eutanasiat sau neutralizat", îşi începe editorialul cel care semnează Valentin Măndrăşescu. El consideră că "ţinta finală a atacului DNA nu este directorul Antena 1, ci Dan Voiculescu", iar "schema atacului este simplă, banală şi eficientă: Sorin Alexandrescu va fi supus unor presiuni inimaginabile în perioada în care va sta în beciurile justiţiei «independente» binecuvantate de coabitatorii Ponta & Băsescu. Mai mult ca sigur, că metode de presiune vor fi folosite ameninţările, şantajul şi perspectiva de a petrece 7 ani după gratii". "Scopul final" ar fi crearea unui dosar penal pentru Dan Voiculescu, încercandu-se totodată implicarea unor "vedete ale Antenelor". Autorul invocă în sprijinul scenariul în care "'Antenele şi Dan Voiculescu vor fi terminaţi" comportamentul ziaristului Victor Ciutacu. "Jurnalismul politic are multe asemănări cu sportul profesionist. Una dintre calităţile necesare unui sportiv profesionist este abilitatea de a-şi găsi un nou club înainte de falimentul clubului la care sportivul joacă acum. Victor Ciutacu este un fin cunoscător al meandrelor politicii româneşti şi totodată este bine racordat la diverse surse de informaţii. Dacă acest profesionist a decis să paraseasca nava în ciuda inerentelor dificultăţi şi costuri de imagine, înseamnă că nava este condamnată să fie torpilată", argumentează el.
"Un sfarşit tragic, dar previzibil"
"Marea eroare a lui Dan Voiculescu a fost decizia de a nu lupta pană la capăt în vara anului 2012. Atunci, ar fi avut alături 7,4 milioane de romani, dar nu a avut curajul necesar. Acum, a rămas aproape solo în faţa tandemului Ponta & Băsescu care controlează atat serviciile cat şi justiţia. Jocul se apropie de un sfarşit tragic, dar previzibil. Poate, o capitulare dezonorantă îi va permite să rămană în libertate, dar în afară jocului politic. Este destul de probabil că cei care controlează tandemul Ponta & Băsescu nu vor fi satisfăcuţi cu o capitulare şi vor dori ceva mai umilitor. Vae victis! Mai există şi o şansă pentru minuni, dar minunile necesită un curaj pe care Dan Voiculescu nu pare să-l aibă", încheie acesta.
Ameninţare cu bombă pe Facebook
La sediul din Băneasa unde funcţionează redacţia de ştiri comună a Antena 3 şi a Observatorului Antena 1 a fost înregistrată, ieri, o alertă cu bombă, potrivit surselor hotnews.ro. Paginademedia.ro scrie că jurnaliştii au fost evacuaţi din clădire, cu excepţia celor care se ocupă de emisie, iar la faţa locului a sosit o echipă de pirotehnişti. Ulterior, gurpul Intact a anunţat că redacţia de ştiri a Antena 3 - Antena 1 a primit pe Facebook o ameninţare cu bombă şi îl citează pe directorul ştirilor, Alin Romaşcan, spunand că "suntem convinşi că este vorba de o alarmă falsă. Activitatea în redacţie a fost reluată de cîteva minute". Potrivit lui Romaşcan, "avertismentul a fost, cu siguranţă, parte din categoria manevrelor de intimidare la care este supus Grupul nostru".
Cum vrea Timişoara să-şi construiască linie de metrou
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a propus în cadrul Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului, care se află în stadiu de proiect, "ducerea în subteran a liniilor de cale ferată", astfel încât oraşul să poată avea şi metrou. "Aceasta este opţiunea noastră şi viziunea noastră asupra Timişoarei privind calea ferată. Cea mai potrivită variantă este ducerea în subteran a liniilor de cale ferată. Această variantă ar prezenta şi avantajul că pe acele linii de cale ferată am putea avea şi transport în comun urban, un metrou. Am putea folosi în partaj linia de cale ferată pentru trenuri în sensul consacrat al termenului, dar şi pentru mijloace de transport în comun pe cale ferată de tip urban: tramvai, metrou", a declarat ieri Robu. Întrebat dacă înainte de a introduce în PUG o asemenea propunere a discutat sau nu cu reprezentanţii CFR, Robu a răspuns că nu a avut o asemenea discuţie. "Când se întocmeşte PUG-ul, mai întâi se vine cu viziunea, se supune proiectul dezbaterii publice, se adoptă apoi la nivel local, după care proiectul adoptat se transmite Guvernului pentru a fi avizat de mai multe ministere", a afirmat el. Primarul nu a putut preciza cât ar putea costa această investiţie şi nici când ar putea începe lucrările, însă a subliniat că noul PUG ar putea intra în vigoare în aproximativ opt luni. Gara CFR din Timişoara se află la aproximativ 15 minute de zona centrală, iar trenurile trec prin mai multe cartiere din municipiu.
Micul românesc a fost salvat
Micul este salvat, iar în decurs de trei luni va fi declarat produs tradiţional românesc, a afirmat ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Asociaţia Română a Cărnii a cerut ca micii să fie consideraţi produs tradiţional după ce, conform unei directive europene, de la 1 iunie se interzice folosirea în compoziţia produselor de carne procesată a unor aditivi alimentari care se folosesc şi la prepararea micilor. "Sigur că mai sunt câteva zile până aşteptăm şi o decizie europeană în acest sens, dar de când a intrat în vigoare regulamentul european, micul românesc se produce în continuare fără niciun fel de problemă", a spus Constantin. El a explicat că va exista în regulamentul european o excepţie pentru ingredientele care se regăsesc în micul românesc. Ministrul a mai spus că asociaţiile din domeniu vor începe procesul de atestare a micului ca produs tradiţional românesc. "Acest proces va dura în jur de trei luni şi după aceea nu cred că va mai fi niciun fel de problemă", a afirmat ministrul.
Un sfert dintre români nu ştiu că există servicii publice online
Un sfert dintre români nu ştiu că pot folosi servicii publice online, aproape jumătate apreciază că serviciile publice necesită vizite şi depuneri de documente şi doar 11% sunt preocupaţi de securitatea datelor personale, potrivit unui studiu realizat pentru Comisia Europeană de Capgemini.
Cu toate acestea, numai 59% din respondenţii din România spun că preferă contactul direct, sub media de 62% la nivel european a celor care şi-au exprimat preferinţa pentru interacţiunea directă. La nivel european, doar 34% dintre cei intervievaţi spun că serviciile publice necesită vizite şi depuneri de documente tipărite.
O cincime dintre români spun că nu găsesc informaţii suficiente despre serviciile online, sau chiar serviciile în sine, 8% au abandonat utilizarea serviciilor online din cauza dificultăţilor întâmpinate, iar un procent similar au renunţat la serviciile online din cauza deficienţelor tehnice. În completare, circa 6% dintre români nu se aşteaptă să facă economie de timp prin utilizarea serviciilor publice online, iar 4% recunosc că nu au cunoştinţele tehnice necesare pentru a folosi aceste servicii.
Studiul arată că la nivel european 80% din utilizatorii de servicii eGovernment apreciază rapiditatea şi 75% flexibilitatea serviciilor. Economisirea banilor a fost considerat al treilea motiv de folosire a acestor servicii. Respondenţi din 32 de ţări au indicat că principalele bariere în utilizarea serviciilor e-Guvernare sunt dificultatea utilizării (24%) şi lipsa promovării (21%).
Mulţi europeni încă nu sunt dispuşi să folosească serviciile de e-Guvernare şi şi-au exprimat preferinţa pentru interacţiunea directă (62%), sau considerau că interacţiunea directă este obligatorie (34%), sau au considerat alte canale mai eficace (19%)
PSD va susţine introducerea uninominalul pur
BPN al PSD a decis, ieri, cu unanimitate de voturi, să susţină reintroducerea Legii Ponta-Antonescu privind uninominalul pur în discuţiile cu partenerii din USL pe tema Legii electorale. "S-a decis în BPN că vom merge în continuare cu Legea Ponta-Antonescu la ambele Camere, cu 290 de deputaţi şi 100 de senatori, cu uninominal pe ambele Camere. E legea depusă, o susţinem în continuare", a anunţat purtătorul de cuvant al PSD, Cătălin Ivan. Legea a fost depusă la Parlament anul trecut şi declarată neconstituţională de CC. Ivan a spus că Legea Ponta-Antonescu a fost declarată neconstituţională anul trecut de către Curtea Constituţională întrucât era depăşit termenul de şase luni până la alegeri în care se mai puteau aduce modificări legislaţiei electorale, lucru care nu mai este valabil în prezent. El a arătat că aceasta este poziţia fermă a PSD, deşi a admis că în BPN "au fost colegi care vedeau mai util votul pe listă".
Legea uninominalului pur prevede că vor fi aleşi parlamentari cei care au câştigat colegiul în care au candidat.
Bărbatul care a lovit cu maşina o femeie în Lugoj, cercetat în libertate
Bărbatul aflat la volanul autoturismului care a lovit o femeie de 54 de ani din Lugoj, în timp ce aceasta mergea pe trotuar, va fi cercetat în libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea, a decis Judecătoria Lugoj. Tânărul este cercetat vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, conducerea unui autoturism fără permis de conducere, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui autoturism cu o alcoolemie peste limita legală.
O femeie în vârstă de 54 de ani din municipiul Lugoj, judeţul Timiş, a fost grav rănită duminică, după ce a fost lovită pe trotuar de o maşină al cărei şofer a fugit de la locul accidentului, însă ulterior a fost prins de poliţişti şi dus la audieri. "Fiind audiat, tânarul a declarat că a fost pasager în autoturism în momentul producerii accidentului, însă, în urma investigaţiilor, poliţiştii au stabilit că acesta s-a aflat la volan", se arăta într-un comunicat al IPJ Timiş. Totodată, poliţiştii l-au testat pe bărbat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,38 mg/l alcool în aerul expirat. "Totodată, în uma verificărilor făcute în baza de date, s-a stabilit că tânărul nu are permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule", se mai arăta în comunicat.
Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica s-au întors în CSM
Cristi Danileţ şi Alina Ghica, revocaţi din funcţiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, s-au întors în CSM. Cei doi şi-au reluat activitatea după ce, săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti şi, respectiv, Curtea de Apel Galaţi au decis suspendarea hotărârilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, prin care s-a decis revocarea lor din funcţie.
În 26 februarie, Cristi Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, şi Alina Ghica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, au fost revocaţi din CSM, ca urmare a voturilor exprimate în acest sens în adunările generale ale judecătorilor.