Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Doi liberali le-au pus gand rău homosexualilor şi ţiganilor

Ziarul de Vrancea
29 mai 2013 509 vizualizări
Cei doi parlamentari propun interzicerea prin Constituţie a căsătoriilor gay n între timp, Comisia de revizuire a respins un amendament privind caracterul laic al statului roman

Doi deputaţi liberali au depus un amendament pentru revizuirea Constituţiei care modifică art. 48 referitor la familie, astfel încat persoanele de acelaşi sex nu se pot căsători, căsătoria fiind numai "între un bărbat şi o femeie". Amendamentul este prezentat ca fiind bazat pe "morala creştină" şi va fi trimis şi Bisericii Ortodoxe. În prezent, Art. 48 din Constituţia României, stipulează: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor." "Amendamentul nostru, susţinut prin semnătură de încă 47 de colegi parlamentari, are la bază morală creştină, tradiţia ce caracterizează ca şi structură poporul român. Peste 92% dintre cetăţenii ţării sunt creştini, pentru care căsătoria între un bărbat şi o femeie este firească", a afirmat liberalul Grigore Crăciunescu.
Din dorinţa de a avea un sprijin din partea BOR şi a celorlalte culte reprezentate în România, Mircea Dolha şi Grigore Crăciunescu vor transmite acestora o scrisoare în care să îşi prezinte punctul de vedere şi importanţa introducerii acestei modificări în Constituţia României.
Cei doi deputaţi au depus la Comisia de revizuire şi un amendament prin care propun ca nici o minoritate, cu excepţia celor cu rădăcini comune şi atestate ştiinţific cu romanii, să nu poată folosi în titulatura ei oficială termenul "roman". Dintre minorităţile prezente în România, două au denumiri care se încadrează în descrierea deputaţilor: romi şi aromâni, deşi în documentul din amendament este scris de mana doar "romi", scrie hotnews.ro.

Un nu hotărat monarhiei şi statului laic

Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei a respins, ieri, includerea în Legea fundamentală a definirii României ca stat laic. Amendamentul a fost formulat de deputatul independent Remus Cernea, dar şi de Forumul constituţional. Cernea a motivat că separarea dintre stat şi biserică ar fi un principiu prin care nimeni nu ar fi favorizat sau discriminat, punctând că o astfel de prevedere va întări autoritatea cultelor şi va diminua riscul ca politicienii să apeleze la biserică pentru a fi susţinuţi în campania electorală. Propunerea a fost susţinută şi de preşedintele Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, care a afirmat că introducerea caracterului laic în Constituţie este una de bun simţ.
De asemenea, Comisia de revizuire a respins amendamentul formulat de către deputatul PC Aurel Ionescu, prin care acesta propunea recunoaşterea rolului istoric al Casei Regale în textul legii fundamentale.
Amendamentul a întrunit în plenul comisiei 17 voturi "împotrivă", 2 abţineri şi doar un vot "pentru", după o serie de discuţii legate de oportunitatea reglementării în textul Constituţiei a unei asemenea prevederi.

Monahi, sancţionaţi pentru o petrecere în lăcaşul de cult

cei doi s-au distrat alături de două tinere, una dintre ele purtand o mască pe faţă

Episcopia Huşilor a decis sancţionarea disciplinară a doi monahi de la Mănăstirea "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" după ce a intrat în posesia unor fotografii în care cei doi călugări apar la o petrecere organizată într-o cameră a lăcaşului de cult situat în incinta complexului episcopal. În fotografii, cei doi călugări apar alături de două tinere, iar unul dintre ei dansează, având pe cap un coif, iar pe faţă o mască. În declaraţiile scrise date superiorilor, preotul Florin Pascal şi diaconul George Ştefan susţin că fotografiile au fost realizate în anul 2011, la ziua onomastică a unuia dintre ei, iar persoanele care apar în acele poze sunt rude şi tineri apropiaţi celor doi. "Episcopia Huşilor a luat act cu mâhnire şi profundă întristare de situaţia creată de către cei doi vieţuitori ai Mănăstirii «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel» din Huşi, ieromonahul Pascal Florin (Fanurie) şi ierodiaconul Ştefan George (Nectarie), considerând complet nepotrivită şi inadecvată condiţiei de monah conduita celor doi, după cum reiese din fotografii. Ne exprimăm regretul faţă de situaţia creată prin acest incident, care nu este specific slujitorilor Bisericii, cerând iertare pentru tulburarea şi confuzia produsă în rândul credincioşilor de comportamentul celor doi", se arată într-un comunicat transmis, ieri, de către purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor, preotul Marin Turdorică. Potrivit reprezentanţilor Episcopiei Huşilor, ieromonahul Florin Pascal, cel care şi-a sărbătorit ziua onomastică în mănăstire, a fost pedepsit prin interzicerea de a mai sluji pentru o perioadă de o lună. Totodată, i-a fost ridicat dreptul de a mai spovedi pentru o perioadă de doi ani. În ceea ce îl priveşte pe ierodiaconul George Ştefan, acesta a primit un avertisment şi o "dojană arhierească".

Burse de 15.000 euro pentru studenţii cu rezultate în cercetare rămaşi în ţară

Guvernul va acorda, începând cu această toamnă, un număr de 50 burse în valoare de 15.000 euro pe o perioadă de doi ani pentru studenţii cu rezultate deosebite în cercetare care aleg să îşi continue activitatea la o universitate din România. Primul beneficiar al acestui grant va fi Ionuţ Budişteanu, câştigătorul celui mai important concurs de cercetare pentru elevii de liceu - International Science and Engineering Fair (ISEF). "Granturile vor fi de 15.000 euro pe o perioadă de doi ani, cu posibilitatea de prelungire încă un an, şi, în afara acestor sume, vor exista şi sume separate de bani pentru a putea participa la conferinţe sau competiţii internaţionale. Condiţia care se pune este să aibă un profil corespunzător - bursele sunt pentru cercetare şi inovare - să fie student la o universitate românească, să existe un parteneriat cu un laborator de cercetare dintr-o universitate, institut de cercetare sau firmă cu profil de cercetare", a precizat ieri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Sumele pentru granturi vor fi asigurate din Fondul de cercetare.

Bebeluş, sufocat cu o pernă, băgat în sobă şi incendiat

Femeia din Maramureş care şi-a ucis bebeluşul de două săptămâni l-ar fi sufocat cu o pernă, după care l-a băgat în sobă şi i-a dat foc, spune primarul localităţii unde a avut loc crima. Ion Petrovai, primarul din Petrova, localitate unde a avut loc crima şi unde locuiesc părinţii femeii, a declarat ieri că Mariana Anişorac, care este în divorţ şi mai are doi copii, şi-a abandonat bebeluşul în spital la Timişoara, apoi l-a luat şi l-a dus la locuinţa părinţilor ei. "Familia este un caz social. Mama este în divorţ cu soţul, mai are încă doi copii, un băiat şi o fetiţă. A născut la Timişoara şi iniţial a abandonat copilul în spital. A fost găsită şi a luat copilul din spital. După ce Poliţia a trimis un fax la Primăria Petrova, am început să căutăm femeia la locuinţa părinţilor săi din Petrova. Se pare că femeia a venit de la Timişoara la locuinţa părinţilor din Petrova, i-a dat copilului să sugă, apoi l-a asfixiat cu o pernă, l-a băgat în sobă şi i-a dat foc. A pus cenuşa în pungă şi a plecat la Timişoara şi a îngropat rămăşiţele acolo", a spus edilul. Potrivit acestuia, după ce a fost reţinută de Poliţie femeia a fost internată la Spitalul de Psihiatrie din Sighet, unde "a recunoscut senină" tot ceea ce a făcut, fără a avea niciun regret.

Reducerea pragului la referendum atacată la CCR

PDL, UDMR şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum, a anunţat, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader. Toader a făcut acestă precizare după ce proiectul de lege a fost adoptat de plen cu 221 voturi "pentru", 73 "împotrivă" şi 2 abţineri. Mircea Toader a arătat că atrage atenţia că, dacă această lege de reducere a pragului de prezenţă la referendum va fi pusă în aplicare, orice primar din România va putea fi schimbat de 25% dintre cetăţenii de acolo şi acest lucru se poate întâmpla şi preşedinţilor consiliilor judeţene, ceea ce nu este normal.
Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că, în urma adoptării acestei legi, toate deciziile importante pentru întreaga societate vor fi luate cu 25% din populaţie. "Revizuirea Constituţiei nu cred că este bine să fie făcută cu 25% dintre cetăţeni, nu cred că un primar trebuie să poată fi demis cu 25% şi nu cred că modificarea limitelor administrativ-teritoriale trebuie să fie făcută cu 25%. Nu cred că în toate situaţiile unui stat de drept deciziile se pot lua cu 25%", a spus Marton Arpad. În replică, deputatul PNL Mircea Dolha a spus că primarii şi preşedinţii Consiliilor judeţene pot fi demişi cu 25%, dar că "25% din listele electorale este mult mai mult decât au obţinut unii dintre primari în primul tur de scrutin".
Iniţiativa legislativă adoptată ieri modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Peste 2.700 de romani şi-au luat viaţa anul trecut

Aproape 5.000 de decese, reprezentând mai mult de jumătate din totalul morţilor violente înregistrate de instituţiile de medicină legală în 2012, au fost cauzate de accidente rutiere (28%) şi sinucideri (27%), potrivit unui raport al INML "Mina Minovici" din Capitală. Potrivit raportului, circumstanţele de producere a morţilor violente au fost deosebit de variate, cele mai frecvente fiind decesele survenite după lovire cu corp dur, asfixie mecanică prin spânzurare şi intoxicaţii. Tot anul trecut, în România, au fost 489 cazuri de omucidere, precizează Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). În raport se mai arată că numărul deceselor în urma accidentelor rutiere, în scădere în ultimii ani, a fost de 2.163 în 2012. Alte 219 persoane au murit, anul trecut, în urma unor accidente de muncă, mai precizează sursa citată. Sinuciderile - un alt indicator important din categoria morţilor violente - au înregistrat în 2012, la nivel naţional, 2.753 de cazuri. Cel mai frecvent folosite modalităţi de sinucidere au fost spânzurarea (82% din cazuri), intoxicaţia voluntară (6%) şi precipitarea, adică aruncarea de la înălţime (5%).

Comisar europena: România, o ţară "neguvernabilă"

Comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, şi-a exprimat preocuparea că state precum Italia, România şi Bulgaria sunt "neguvernabile", Guvernul german negând ulterior că ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, fără însă a retracta în privinţa României şi Bulgariei. "Mă îngrijorează că ţări precum Bulgaria, România şi Italia sunt, în mod fundamental, aproape neguvernabile", a declarat germanul Günther Oettinger, conform publicaţiei Bild. Declaraţiile au stârnit un val de nemulţumire la Roma, presa italiană solicitând explicaţii din partea Guvernului german. "Nu veţi auzi niciodată aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german", a dat asigurări Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel. Presa italiană aşteaptă ca Oettinger să revină asupra declaraţiilor sau să demisioneze din funcţia de comisar UE al Energiei.

Revin ploile şi vijeliile

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, ieri, o informare meteorologică vizând ploi cu caracter torenţial, grindină şi vijelii, valabilă în întreaga ţară în intervalul 30 mai, ora 10.00 - 31 mai, ora 18.00. Potrivit ANM, în intervalul menţionat gradul de instabilitate atmosferică va creşte progresiv în toată ţara, începând din sud-vest şi se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, ploi cu caracter torenţial, căderi de grindină şi vijelii. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente şi mai intense în primele ore în regiunile vestice şi sud-vestice, apoi în sudul, centrul şi estul teritoriului. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.