Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Unul din cinci români evaluaţi în programul naţional din 2008 a aflat că are o boală nouă

Ziarul de Vrancea
10 mai 2013 449 vizualizări
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a prezentat rezultatele programului din 2007-2008 de evaluare a sănătăţii populaţiei, arătând că principalele patologii cu care se confruntă românii sunt hipertensiunea, hepatitele şi diabetul, 20 la sută dintre cei evaluaţi aflând astfel că au o boală nouă.

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, că programul naţional de evaluare a stării de sănătate a putut, poate şi va putea să salveze vieţi şi acesta a fost temeiul pe care el a fost construit. "Este un program care a dorit să facă posibil dialogul medic-pacient. Nu a fost un program statistic", a precizat ministrul Sănătăţii. Eugen Nicolăescu a mai spus că s-a dorit ca printr-o astfel de evaluare să se cunoască cu ce boli sau cu ce riscuri se confruntă fiecare pacient. "Cred că este important faptul că pentru 20 la sută dintre cetăţenii evaluaţi s-a descoperit cel puţin o afecţiune nouă, de care ei sufereau, dar nu ştiau", a adăugat Nicolăescu. Ministrul Sănătăţii a precizat că, din păcate, programul a fost blocat în 2009 şi aproximativ 10 la sută dintre cei care în 2008 prezentau risc de îmbolnăvire au necesitat spitalizare continuă în 2009 şi 2010. "Mulţi puteau să evite acest lucru. De asemenea, 84 la sută dintre persoanele evaluate care au murit ulterior sufereau de boli care puteau fi tratate, pentru că 49 la sută dintre ei erau de fapt în zona de risc, nu erau bolnavi", a spus ministrul. Principalii factori de risc indentificaţi la populaţia României implică boli cardiovasculare, diabet, ciroză sau diferite tipuri de cancer.

Bărbaţii beau de 5 ori mai mult alcool decat femeile

În urma acestei evaluări s-a descoperit că populaţia României consumă excesiv sare, media naţională fiind de 53,8 la sută, dar şi alcool, media naţională fiind 16,4 la sută, iar bărbaţii consumă de cinci ori mai mult decât femeile. În ce priveşte consumul de tutun, acesta este specific pentru 20,4 la sută din populaţia ţării, fiind mai frecvent în rândul tinerilor.
Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că principalele patologii identificate în rândul populaţiei sunt hipertensiunea arterială, tulburările de metabolism, obezitatea, hepatitele, diabetul zaharat de tip II şi diferite tipuri de cancer. Astfel, 40 la sută din populaţia evaluată prezintă risc cardiovascular, iar 9,1 la sută dintre aceştia prezintă risc crescut de deces. În cazul a 12 la sută dintre persoanele evaluate a fost stabilit riscul de diabet zaharat, cinci la sută având, la momentul evaluării, valorea glicemiei mai mare decât limita maxim admisă. Eugen Nicolăescu a mai atras atenţia supra faptului că 54 la sută din populaţia adultă este supraponderală, iar cinci la sută prezintă obezitate severă.
Nicolăescu a declarat că, în 2007-2008, prin programul naţional a fost evaluată starea de sănătate a 10.730.814 persoane, dintre acestea 8.979.934 fiind adulţi şi 1.750.880 copii. Ministrul Sănătăţii a mai spus că 1,4 milioane de persoane care au fost evaluate erau neasigurate, ceea ce înseamnă că nu ar fi ajuns niciodată la un medic de familie.

Regiunea Moldovei va prinde Europa din urmă peste 70 de ani

Romania, ca întreg, va ajuge la dezvoltarea medie a UE în circa 25-30 de ani, arată un studiu prezentat de un lider UDMR

România ar putea ajunge la media Uniunii Europene, în 25-30 de ani, Regiunea Centru, în 65 de ani, iar Regiunea Nord-Est (Moldova), în 70 de ani, se arată într-un studiu privind Dezvoltarea regională şi policentricitatea în România, prezentat vineri, în cadrul unui seminar economic, de vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely. "După analiza pe care am făcut-o, România ar putea ajunge la media UE, în circa 25-30 de ani. Totuşi noi avem o viteză mai mică decât Polonia şi se pare că nu vom reuşi să recuperăm. Pe lângă Bucureşti, doar Vestul (Regiunea de Vest) a reuşit să mai reducă, iar celelalte regiuni din păcate, stagnează sau se depărtează mai mult de media UE", a spus Borbely. Vicepreşedintele UDMR a arătat că, după Bucureşti, Regiunea Vest a reuşit să aibă cea mai mare dezvoltare economică, urmată de Regiunea Centru, datorită faptului că în Vestul ţării este vorba de doar trei judeţe, nu dublu, de şase cum este în Ardeal. "Probabil că Nord-Vest, după analizele făcute, va ajunge din urmă Regiunea Centru. Vestul de ce a reuşit să se dezvolte mai puternic? Pentru că e vorba de o regiune mai mică, nu şase judeţe cum e în Centru", a explicat vicepreşedintele Uniunii.

"UE nu ne cere să facem regionalizarea"

Laszlo Borbely este de părere că abia în 65 de ani, Regiunea Centru va reuşi să ajungă la media UE. "Analiza arată că Regiunea Centru are şanse ca în 65 de ani să atingă media UE. 65 de ani, bazat pe cifre. S-ar putea să ne mai apropiem, dacă vom fi mai aprigi la absorbţia fondurilor, dar cum se prezintă acum, în 65 de ani vom fi în media (UE - n.r.)", a spus Borbely.
Viceliderul al UDMR a mai declarat vineri, la Sibiu, că, din păcate, în ultimii şapte ani nu s-a reuşit apropierea regiunilor sărace de regiunile bogate. ''Nu am reuşit în cadrul unei regiuni, dacă vorbim şi de Regiunea Centru, nu am reuşit nici aici să apropiem judeţele mai bogate de judeţele mai sărace, care este de fapt esenţa fondului de coeziune", a arătat Borbely.
UDMR nu consideră acum, prioritară regionalizarea şi nici nu crede că este posibil de realizat până la 1 ianuarie 2014. Mai mult, Laszlo Borbely şi europarlamentarul UDMR, Iuliu Winkler au declarat vineri, că "UE nu ne cere să facem regionalizarea". În opinia lui Borbely, regionalizarea cu 3-4 judeţe ar fi mai oportună, dar asta doar în condiţiile în care Guvernul să ia din atribuţiile administrative de la Bucureşti, ca să le mute în regiuni şi judeţe.

Traian Băsescu a făcut o baie de mulţime ca în vremurile bune

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, vineri, o baie de mulţime la finalul slujbei de la Mănăstirea "Izvorul Tămăduirii" din Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud, la care au asistat aproximativ 5.000 de persoane. La terminarea slujbei, preşedintele a primit o icoană de la maica stareţă Stravofora Emanuela Moisa, după care a intrat în biserica nouă sfinţită din cadrul complexului monahal, iar ulterior a făcut o baie de mulţime. Sute de oameni s-au înghesuit să îi strângă mână, unele femei în vârstă solicitându-i să le mărească pensiile. Şeful statului le-a urat oamenilor "Hristos a înviat!" şi a împărţit unor copii cozonac primit de la mănăstire.

Planul lui MRU de coagularea dreptei

Liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a anunţat vineri, la Iaşi, că, după discuţiile avute la Bruxelles cu conducerea PPE, în următoarele două săptămâni va iniţia discuţii pentru coagularea forţelor de dreapta. MRU a spus că va propune celorlalte partide şi organizaţii non-guvernamentale de dreapta ca la alegerile europarlamentare de anul viitor să aibă o listă unică de candidaţi. "Acesta este primul pas. Miza europarlamentarelor este foarte mare, nu este un divertisment electoral. De felul în care vom fi reprezentaţi în Europa şi de proporţia dintre stânga şi dreapta în Europa depinde numirea preşedintelui Comisiei Europene. Contează să avem măcar acelaşi număr de europarlamentari ai dreptei ca în 2009. Lista comună ar trebui să conţină nume reprezentative pentru cultura României, şi nu clienţi de partid", a precizat Ungureanu. "Al doilea pas este legat de candidatul comun la prezidenţiale. Este nevoie de un candidat acceptat şi susţinut de toată lumea. Nu a rămas atât de mult timp pe cât cred alţii că este", a adăugat Ungureanu. Liderul Forţei Civice a precizat că al treilea pas îl reprezintă constituirea unui mare partid de dreapta sau a unei federaţii de partide, pentru alegerile locale şi prezidenţiale din 2016.  "Felul în care se va comporta dreapta, unitar sau nu, în 2014 influenţează substanţial rezultatul alegerilor din 2016", a afirmat Ungureanu.
El a spus că discuţiile cu ceilalţi lideri ai dreptei vor începe în perioada imediat următoare, anticipând că acestea se vor finaliza în 25 mai, când va fi prezent la congresul UDMR.

Păcănelele ar putea fi interzise

Reprezentanţii Romslot spun că măsurile anunţate de deputatul Korodi Attila privind interzicerea automatelor de jocuri de noroc în baruri sau cinematografe ar putea avea efecte distructive. Reprezentanţii asociaţiei precizează că, potrivit unui studiu derulat la începutul anului de către GFK România, doar 3% din români participă la joc în locuri care deţin aparate de tip slot-machines (n.r. – cunoscute ca păcănele), în timp ce la alte jocuri de noroc, precum LOTO, participă aproape de şapte ori mai mulţi - 20% din populaţia ţării care îndeplineşte condiţiile legale de vârstă. "Ceea ce este foarte important este că acum aceşti 3% participă la joc, în majoritatea lor, în locaţii autorizate. Autorizat înseamnă protejat. Atunci când oamenii joacă în locaţii autorizate, riscul apariţiei unor probleme de genul dependenţei se află sub control", afirmă reprezentanţii Romslot. "Cu toate că măsurile propuse de domnul Korodi sunt bazate pe cele mai bune intenţii, ele pot duce mai degrabă la rezultate distructive, decât la unele constructive. Noi suntem siguri că, în ipoteza eliminării existenţei legale a locaţiilor de slot-machines, numărul celor ilegale va exploda. Simultan, preconizăm şi o migrare masivă a jucătorilor către jocurile online, mai greu gestionabile, şi aflate în momentul de faţă în afara sistemului de licenţiere şi autorizare impus de legislaţia jocurilor de noroc din România. În plus, precizăm faptul că în numeroase ţări europene, precum Germania, Anglia sau Austria, industria jocurilor tip slot-machine este reglementată asemănător cu cea din România", adaugă Dan Iliovici, directorul executiv al Romslot.
Deputatul UDMR Korodi Attila a anunţat, joi, că va înainta Parlamentului un proiect de lege care să interzică amplasarea automatelor pentru jocuri de noroc în baruri, restaurante, în cinematografe şi în sediile Loteriei Române, pentru limitarea efectelor dependenţei de astfel de jocuri. Potrivit acestuia, iniţiativa a apărut în urma numeroaselor cereri ale Bisericii Catolice şi ale rudelor unor copii sau adulţi care pierd bani, se distrug, au grave probleme de convieţuire din cauza dependenţei de jocurile de noroc.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.