Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Autobuze electrice pentru transportul în comun din Cluj

Ziarul de Vrancea
9 mai 2013 612 vizualizări
Mijloacele de transport ecologice vor fi cumpărate în baza unei finanţări obţinute de la guvernul elveţian

Primăria Cluj-Napoca va introduce, în premieră, între 10 şi 15 autobuze electrice, care urmează să fie cumpărate în baza unei finanţări din partea Guvernului Elveţiei, pentru promovarea unui transport public ecologic. Anunţul a fost făcut ieri de primarul Emil Boc, în cadrul manifestării "Întâlnirile europene de la Cluj - Transilvania". El a afirmat că Primăria va cumpăra între 10 şi 15 astfel de autobuze, în funcţie de preţul de licitaţie, în baza unei finanţări din partea Guvernului Elveţiei. "În principiu, am primit acordul de finanţare şi aşteptăm ca Ministerul de Finanţe să dea aprobarea finală. Sper că acest model de la Cluj-Napoca să fie preluat şi de alte administraţii locale din România pentru că răspunde nevoilor de mediu, de consumuri reduse, nepoluante. Sper ca aceste autobuze, care vor face parte din parcul auto al RATUC, să le avem anul viitor în circulaţie pe străzile Clujului", a spus Boc. Preţul unui astfel de autobuz electric este cuprins între 300.000 şi 500.000 de euro. Reprezentanţii Primăriei clujene au precizat că este nevoie de aprobare din partea Ministerului Finanţelor întrucât acesta este autoritatea contractantă, iar finanţarea proiectului se derulează prin intermediul acestei instituţii. Tipul de autobuze şi preţul acestora urmează să fie stabilite în urma licitaţiei care va fi organizată de Primăria Cluj-Napoca.
Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Radu Moisin a semnat, în martie 2012, la Bucureşti, acordul privind asistenţa financiară acordată mai multor municipalităţi din ţară în cadrul unui program cu finanţare nerambursabilă din partea Guvernului Elveţiei, prin care pot fi depuse diferite proiecte.
Alături de Cluj-Napoca au fost selectate municipiile Arad, Suceava şi Braşov, care vor putea accesa bani dintr-o sumă totală de circa 37 de milioane de franci elveţieni. Cofinanţarea autorităţilor locale din Cluj-Napoca pentru acest proiect este de 15 la sută.

Romanii, optimişti în privinţa viitorului UE

Peste 60% din români sunt optimişti în privinţa viitorului Uniunii Europene, însă un procent similar consideră că România este privită prost şi foarte prost în UE, potrivit unui sondaj IRES publicat ieri. Astfel, 12% din respondenţi s-au declarat foarte optimişti cu privire la viitorul UE, 34% fiind pesimişti, iar 50% au indicat că au o imagine pozitivă a Uniunii. Aceasta e percepută negativ de 26% din români, în timp ce 21% au o percepţie neutră. De asemenea, 74% din români consideră că e un lucru bun că România este membră UE, iar numai 22% consideră că este o realitate negativă. Circa două treimi (65%) consideră că România beneficiază de pe urma aderării la UE, iar 33% sunt de părere că ţara noastră nu iese în avantaj datorită aderării.
Pe de altă parte, nu mai puţin de 60% din români sunt de părere că România are o imagine negativă în UE, 38% considerând că ţara noastră e în general "bine privită" în cadrul Uniunii. Numai 1% din respondenţi au spus că România e văzută foarte bine în UE.
Totodată, 51% din respondenţi consideră că preşedintele României este respectat în străinătate, iar 45% cred contrariul, în timp ce primul-ministru este perceput ca o persoană respectată în plan internaţional de către 61% din subiecţii sondajului, iar 32% au opinia contrară.
Nu mai puţin de 73% din respondenţi au indicat că relaţiile cu statele europene au fost influenţate de coabitarea preşedintelui cu premierul, iar 22% au răspuns contrar. De asemenea, 58% cred că această coabitare a adus o influenţă pozitivă în relaţia cu statele UE, iar 41% cred că e vorba de fapt de o influenţă negativă.

Cea mai mare pedeapsă dispusă într-un dosar DNA

Radu Ion Fotino, revendicatorul terenurilor din cartierul ANL "Henri Coandă", acuzat de înşelăciune prin afaceri cu terenuri, a fost condamnat definitiv, ieri, de instanţa supremă la 16 ani de închisoare cu executare. Aceasta este cea mai mare pedeapsă dispusă într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Instanţa a respins ca nefondate recursurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie, Radu Ion Fotino şi Andra Luminiţa Râşnoveanu împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti.
Radu Ion Fotino a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în februarie 2007, fiind acuzat că, folosindu-se de certificate fictive de moştenitor, pe care le-a prezentat autorităţilor locale din judeţele Călăraşi, Ilfov şi Teleorman, a obţinut reconstituirea dreptului de proprietate asupra a peste 200 de hectare de teren. Valoarea comercială de piaţă a terenurilor revendicate ilegal a fost stabilită la suma de 179.880.000 de euro.

CCR: Guvernul propune candidaţii la funcţia de judecător la CEDO

Guvernul propune candidaţii la funcţia de judecător la CEDO din partea României, a decis, ieri, Curtea Constituţională, respingând sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind conflict de natură constituţională între autoritatea judecătoarească şi Guvern.
Premierul Victor Ponta a declarat, după ce a participat la discuţiile de la Curtea Constituţională privind procedura desemnării judecătorului din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), că selecţia de către comisia constituită de Guvern ar fi mult mai rapidă deoarece la CSM a fost propusă o perioadă de două luni doar pentru desemnarea unor "bieţi" procurori din România, iar Consiliul se confruntă permanent cu probleme de cvorum.
După aflarea deciziei, premierul a anunţat ieri că România va trimite Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), sub semnătura ministrului de Externe, minimum trei propuneri pentru postul de judecător la CEDO, iar cel puţin una dintre persoanele propuse trebuie să fie de sex feminin. "O să se înscrie 5, 10, 15 candidaţi - că aici este vorba şi de pregătire juridică, de probitate morală - după care comisia trebuie să trimită, sub semnătura ministrului de Externe, minim trei propuneri; deci, noi nu putem face o singură propunere, trebuie să facem trei propuneri. Cel puţin una dintre propuneri trebuie să fie o doamnă, deci nu putem să trimitem trei bărbaţi, trebuie să existe un «gender balance»; mai departe, din momentul în care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei alege, dintre cei trei, unul dintre ei, din acel moment, practic, el nu mai este judecător român, este judecător european şi se supune regulilor europene", a spus Ponta.

Senatoarea Cristiana Anghel are probleme cu integritatea

Senatoarea Cristiana Anghel este verificată de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru un posibil conflict de interese, existând suspiciuni legate de faptul că ar fi făcut decontări ilegale în beneficiul fiicei sale, au declarat ieri surse oficiale. Potrivit surselor citate, ANI ar fi cerut documente de la Senat pentru a putea să stabilească dacă senatoarea Cristiana Anghel este în conflict de interese. Cristiana Anghel ar fi decontat ilegal, pentru fiica sa, sume de bani destinate cabinetului său parlamentar.
Cristiana Anghel, învăţătoarea de la Caracal care în 2010 a stat 70 de zile în greva foamei, a obţinut la alegerile din 2012 un mandat de senator în colegiul 1 din Dolj, unde a candidat din partea USL.

S-au furat moaştele dintr-o biserică românească din Italia

O biserică românească din centrul Italiei a fost jefuită, hoţii furând moaştele sfinţilor protectori ai parohiei, în contextul în care Biserica era plină, relatează site-ul cotidianului Il Centro. Incidentul a avut loc în Sâmbăta Patimilor la Biserica românească "Sfântul Iosif" din localitatea Avezano, situată în centrul Italiei. Preotul-paroh, Daniel Mititelu, spovedea credincioşi, înaintea Paştelui, iar biserica era plină de oameni. Profitând de neatenţia parohului, persoane rămase neidentificate au sustras cutia din aur în care erau moaştele Sfinţilor martiri Epictet şi Astion. "Nu îmi dau seama cum s-a întâmplat", explică preotul-paroh Daniel Mititelu. "Nu judec pe nimeni şi nu vreau ca cine a făcut această greşeală să se teamă să o remedieze. Fac apel ca cei care au luat cutia cu moaştele să o restituie", a precizat preotul român.

EBA luptă alături de Ponta pentru salvarea mititeilor

Elena Băsescu susţine că s-a creat o confuzie referitoare la posibilitatea ca micii să fie interzişi în România. Ea a precizat că soluţia este ca aceştia să fie incluşi în lista produselor tradiţionale exceptate de la interzicerea folosirii bicarbonatului de sodiu, aşa cum a solicitat şi Victor Ponta. Ea menţionează că într-o situaţie similară se mai află şi alte produse din carne, precum burgerul sau cârnatul spaniol chorizo. "În ultimele zile s-a creat o adevărată confuzie referitoare la posibilitatea ca «micii» să fie interzişi în România. De fapt este vorba despre interzicerea folosirii unui aditiv alimentar, bicarbonatul de sodiu - sau E500, care intra în componenţa «micilor»", scrie Elena Băsescu pe Twitter. Ea arată că bicarbonatul de sodiu nu este un aditiv dăunător, atât timp cât este folosit în cantităţi mici, însă acesta poate ascunde mirosul sau gustul cărnii, în special a celei stricate. Pe de altă parte, bicarbonatul este folosit în reţetele tradiţionale de mici, fiind un ingredient important pentru păstrarea formei şi a culorii produsului. Mai mult, bicarbonatul poate fi folosit ca medicament în tratarea unor tulburări gastrice, menţionează Elena Băsescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.