Național

Ponta îşi bate de joc de ideile unui senator PNL

Ziarul de Vrancea
9 mai 2013 583 vizualizări
Tudor Chiuariu a propus mutarea sediului Curţii Constituţionale în provincie şi intoducerea unei instanţe de control la deciziile CCR n ideile sale au fost luate în ras de premier

Vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Tudor Chiuariu (PNL), a propus în cadrul unei dezbateri a Forumului constituţional ca sediul Curţii Constituţionale să fie mutat din Bucureşti la Iaşi, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a fi evitate presiunile politice asupra judecătorilor. Chiuariu a menţionat că ideea a fost preluată de la un fost ministru de Justiţie al Germaniei, după ce a constatat "câtă pasiune naşte" în România această instituţie. Senatorul PNL a precizat că mutarea sediului Curţii Constituţionale are drept scop "stabilirea unei anumite distanţe faţă de evenimentele politice ale zilei, faţă de presiunile politice", astfel încât judecătorii Curţii să-şi păstreze imparţialitatea. Chiuariu a mai susţinut că probabil că cele mai îndreptăţite localităţi "din punct de vedere al tradiţiei juridice" să găzduiască sediul CCR ar fi Iaşi, Cluj-Napoca sau Sibiu.
De asemenea, senatorul PNL a propus instituirea a două niveluri de activitate a Curţii Constituţionale, respectiv a unui for de apel unde să poată fi decise eventualele contestaţii faţă de deciziile iniţiale ale CCR.

"Nu există în nicio ţară din lume acest model"

James Hamilton, membru al Comisiei de la Veneţia, a declarat ieri că ideea unei Curţi Constituţionale cu două niveluri, propusă de liberalul Tudor Chiuariu, nu are vreun precedent în vreo altă ţară. "S-a exprimat opinia că în principiu acest model pare să fie deschis, numai că după cum ştim noi nu există nicio altă ţară din lume care să fi adoptat acest model, aşa că e important pentru dumneavoastră să examinaţi ce se speră să se realizeze prin acest lucru. Bineînţeles, există acest avantaj că ai două niveluri, pentru că se creează în acest fel timp de reflecţie şi de gândire, se emite o a doua opinie, şi poate calitatea hotărârilor va fi mai bună. Se judecă o primă dată într-o primă instanţă şi după aceea hotărârea este judecată şi în a doua instanţă. Numai că CCR trebuie să opereze uneori în situaţii de urgenţă, şi în cazuri importante s-ar putea ca timpul la dispoziţie să fie foarte scurt. Dacă se introduce un astfel de sistem, ar putea să fie nevoie de un filtru, ca la Curtea de Apel să nu primească toate dosarele de la Curtea de primă instanţă", a susţinut Hamilton.

Zegrean: Sediul să se mute la judecători acasă

Mult mai acid la adresa lui Chiuariu a fost premierul Ponta, care a spus că nu a mai auzit de aşa ceva şi că el personal nu are atâta fantezie. "Unde să le atacăm ? (n.r. - deciziile CCR). Nu am mai auzit de aşa ceva. Nu mă puneţi pe mine...nu am atâta fantezie, nu am auzit nicăieri în Europa de încă o Curte, care cum să fie ? Să fie Curtea Megaconstituţională ?", a răspuns Ponta întrebărilor pe această temă ale jurnaliştilor. După ce i s-a explicat că Tudor Chiuariu propune să existe posibilitatea ca şi deciziile CCR să poată fi contestate tot la Curte, premierul a răspuns: "Nu e deja destul de complicat, asta ne mai trebuie acum ?"
Şi preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a comentat în glumă propunerea de mutare a sediului CCR, afirmând că, din iunie, un singur judecător va avea domiciliul în Capitală, astfel că sediul va trebui mutat în opt localităţi, "la fiecare acasă".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 4417 zile, 7 ore, 16 minute, 21 secunde
Nici modelul institutional al Romaniei, cu tot musuroiul de institutii in capitala tarii, Bucuresti, nu mai exista in nicio alta tara civilizata din lume ci doar in tarile extrem subdezvoltate. In citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.