MOZAIC STIRI NATIONALE: Stilul luxos de viaţă al procurorilor, sub lupa şefilor
În cadrul interviului, Bogdan Licu a enumerat câteva "puncte tari" ale sistemului parchetelor: statutul de magistrat al procurorului şi independenţa stabilită prin lege, iar printre "punctele slabe": cazurile de lipsă de integritate şi de corupţie. Bogdan Licu a detaliat câteva măsuri pentru a diminua cazurile de corupţie şi lipsă de integritate, răspunzând unei întrebări pusă de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. "Din nefericire şi magistraţii sunt oameni şi orice pădure are uscături. Cred că ar trebui o monitorizare mai atentă, o monitorizare în sens pozitiv a colegilor, care prezintă susceptibilităţi de a cădea pradă unor asemenea practici. Acest lucru se observă cel mai uşor de către conducătorii parchetelor, care ar trebui să sesizeze anumite anomalii în activitatea unor colegi, în comportament, în stilul de viaţă, care brusc la unii devine luxos, inexplicabil, anomalii în relaţiile cu colegii, cu justiţiabilii, cu avocaţii. Mare parte a cazurilor de corupţie din Ministerul Public au fost găsite în unităţi de parchete mici, cu unul-doi procurori, care erau greu de controlat şi urmărit de şefii ierarhici. Şefii parchetelor trebuie să observe deviaţiile profesionale, comportamentale ale unor colegi din subordine", a spus Licu.
Secretarul care a pierdut salariile profesorilor la păcănele face împrumut bancar
Secretarul şcolii Gimnaziale nr. 1 din localitatea Ilva Mică, judeţul Bistriţa-Năsăud, cercetat pentru că ar fi pierdut salariile unor profesori la jocuri de noroc, va face împrumut la o bancă pentru a restitui cadrelor didactice banii. "A făcut demersuri la bancă să ia un credit, a depus toate actele. Nu ştiu cât de repede aprobă banca. El spunea că astăzi (n.r. - miercuri) le dă banii, dar nu ştiu dacă va intra în posesia împrumutului ca să le dea banii celor 12 colegi. Cu toţii aşteaptă, vă daţi seama", a afirmat directorul şcolii, Ilie Mare. Întrebat dacă s-a luat vreo măsură administrativă împotriva secretarului, Ilie Mare a spus că nu, întrucât comisia de anchetă desemnată de Inspectoratul şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud nu şi-a încheiat încă activitatea.
Un senator, furat prin metoda "telecomandă"
Doi bărbaţi au fost prinşi în flagrant de poliţişti, ieri, în Piaţa Constituţiei din Capitală, după ce au furat un laptop din maşina senatorului Valentin Gigel Calcan, prin metoda "telecomandă". Cei doi bărbaţi, în vârstă de 35 şi 36 de ani, fac parte dintr-o grupare specializată în furturi din autoturisme.
Cei doi bărbaţi au furat prin metoda "telecomandă", o modalitate relativ nouă de furt. "Practic, hoţii urmăresc un autoturism în trafic, până când proprietarul opreşte şi părăseşte vehiculul. Înainte ca acesta să apese butonul telecomenzii pentru activarea închiderii centralizate, hoţii folosesec telecomanda lor, iar maşina rămâne descuiată, în timp ce victima pleacă convinsă de faptul că şi-a asigurat automobilul", potrivit anchetatorilor.
Unul dintre suspecţi este luat în evidenţă ca bolnav psihic şi, deşi i-a fost anulat permisul de conducere, se urca în continuare la volan şi pornea, alături de complicele său, în urmărirea victimelor.
Aromanii fac scandal pentru că sunt consideraţi romani
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, un proiect de modificare a legii privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, ceea ce a stârnit potestul unor reprezentanţi ai aromânilor. Proiectul iniţiat de parlamentari de la toate partidele prevede că persoanele care îşi asumă identitatea culturală română, persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi sunt denumite "români de pretutindeni". Deputatul PDL Eugen Tomac, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, a declarat, în plen, după adoptarea proiectului, că este fericit că nu mai sunt 22 de milioane de români, ci 30 de milioane de români.
În replică, deputatul PDL Costică Canacheu a declarat, în plen, că el este aromân şi a spus că acest proiect este împotriva tuturor reglementărilor europene. "Astăzi îi desfiinţaţi pe aromâni, armânji, armâni şi le spuneţi: sunteţi români de pretutindeni. Voi sunteţi români şi eu sunt român de pretutindeni pentru că sunt de origine aromână", le-a spus Canacheu deputaţilor. După şedinţa de plen, un grup de reprezentanţi ai comunităţii aromâne din România, filialele Tulcea, Bucureşti, Constanţa, Ialomiţa, în frunte cu Costică Canacheu, au protestat pe holul Parlamentului, cântând Imnul Aromânilor. Ei au declarat presei că sunt cetăţeni români de etnie aromână şi vor să fie recunoscuţi ca etnie aromână, şi nu să fie trecuţi în categoria românilor de pretutindeni.
Vosganian, la un pas să rămană fără scaun la Guvern
Premierul Ponta i-a asigurat ieri pe miniştri că nu le va adresa reproşuri în public, ci doar în particular, şi că nici nu pregăteşte o remaniere, cerând însă o unitate "probabil nespecifică" guvernelor de coaliţie. Declaraţiile au fost susţinute de premier în contextul unor informaţii apărute în presă în ultima perioadă, conform cărora şeful Guvernului ar pregăti o remaniere.
"Eu nu ştiu dacă trebuie în fiecare seară să intru la vreo televiziune să spun că nu e adevărat că remaniez, până la urmă presa e liberă să facă orice fel de speculaţii, însă vreau s-o spun de faţă cu dumneavoastră şi cu presa: în primul rând, niciodată în acest an şi niciodată în viitoarea perioadă nu o să auziţi de la mine reproşuri publice! Dacă am ceva de reproşat, v-o spun în particular, după cum ştiţi foarte bine, dealtfel", a afirmat Ponta. El chiar a glumit pe tema remanierii înainte de începerea şedinţei de guvern, atrîgând atenţia miniştrilor care mai stăteau în picioare că, dacă nu se aşează pe locurile lor, vor fi remaniaţi. "Cine nu e pe scaun, îl remaniez! Rovana... Relu...", a spus Ponta râzând. "Vosganian nu e!", i-a atras premierului atenţia un ministru, iar alt membru de Cabinet l-a îndemnat pe ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă, să retragă scaunul ministrului Economiei: "Costică, i-ai scaunul de acolo!". "Gata, i-ai şi scaunul, scoate-i şi numele, scoate tot! Varujan, cine nu e pe scaun, e remaniat", a continuat premierul Ponta la intrarea ministrul Economiei în sala de şedinţe. "Ha, şi acum ne ridicăm toţi şi dansăm în jurul mesei!", a răspuns Vosganian. "Nu, că doar tu nu eşti!", i-a replicat Ponta.