Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Şpaga era intermediată de o televiziune: Primar luat pe sus de mascaţi fiind suspect de mită

Ziarul de Vrancea
25 apr 2013 390 vizualizări
şi fostul edil al oraşului Ramnicu Valcea a fost condamnat pentru luare de mită

Procurorii DNA au făcut ieri percheziţii la sediul Primăriei Ramnicu Valcea, dar şi la locuinţa primarului Emilian Francu (PNL), acesta fiind suspectat de luare de mită. Conform unor surse judiciare, primarul este suspectat de luare de mită, în cazul unei pasarele construite la intrare în oraşul Ramnicu Valcea. Emilian Francu este al doilea primar al municipiului Ramnicu Valcea acuzat de luare de mită, după ce Mircia Gutău a fost condamnat tot pentru această infracţiune. Fostul primar al municipiului Ramnicu Valcea Mircia Gutău şi fostul său adjunct, Nicolae Dicu, au fost condamnaţi definitiv, în 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la cate trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzut intervalul de timp în care au fost ţinuţi în arest preventiv. Gutău şi Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie - iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism. Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA în 6 iulie 2006, cand Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai tarziu. Cei doi au fost eliberaţi, în 10 noiembrie 2006, de magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia. Emilian Francu a fost dus la audieri la DNA Bucureşti, după ce timp de aproximativ cinci ore a fost interogat de către anchetatori în sediul Primăriei. Emilian Francu a fost audiat timp de aproximativ cinci ore în sediul Primăriei, alături de un angajat al instituţiei şi de directoarea unei televiziuni locale, în al cărei sediu ar fi fost organizat un flagrant. Conform unor surse judiciare, reprezentantul unei firme de construcţii din Timişoara, care viza obţinerea unui contract de la Primărie, ar fi lăsat la sediul televiziunii un plic cu 20.000 de euro, care ar fi trebuit să ajungă la primarul Emilian Francu. La sediul DNA Bucureşti, vor fi duşi şi directorul televiziunii respective, Aura Constantinov, precum şi şeful corpului de control din Primăria Ramnicu Valcea,Vasile Avram.


Un tată monstru
Cumtremurător: Fetiţă de 4 ani găsită spanzurată

O fetiţă în varstă de patru ani a fost găsită spanzurată, ieri, într-o pădure de la marginea localităţii damboviţene Gura Şuţii, iar tatăl acesteia, suspectat că şi-ar fi ucis fiica, a încercat să se sinucidă, fiind resuscitat de medici şi transportat în stare gravă la spital. Potrivit anchetatorilor, bărbatul de 33 de ani este suspectat că şi-ar fi ucis fetiţa, după ce s-ar fi certat cu soţia sa, primele date ale anchetei indicand că mama copilei plecase de acasă de două zile după un conflict cu soţul, neînţelegerile între cei doi fiind mai vechi. "Am fost anunţaţi despre un caz la Gura şuţii. Este vorba despre o fetiţă de patru ani găsită spanzurată şi un bărbat de 33 de ani, tatăl copilului, găsit în stare gravă, el fiind resuscitat de medici. Cazul a fost preluat de către procurori, fiind unul de omor", a declarat purtătorul de cuvant al Poliţiei Judeţene Damboviţa, agent Raluca Florescu. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean din Targovişte, iar şansele acestuia de supravieţuire sunt "minime". "A fost adus la Spitalul Judeţean. şansele sunt minime. La fetiţă s-au efectuat manevre de resuscitare, dar fără rezultat pozitiv", a declarat medicul Ruxandra Chealfă, medic Ambulanţa Damboviţa. Mama fetiţei s-a întors acasă imediat ce a aflat despre tragedie, iar supărată a spart cu mana un geam şi s-a tăiat, fiind transportată la Spitalul Orăşănesc din Găeşti. Localnicii spun ca bărbatul s-a certat cu soţia după ce a aflat că această îl înşela. "Dimineaţa a plecat cu copilul în pădure zicand că are de cărat nişte scanduri la cineva, dar s-a întamplat nenorocirea. Nu se aştepta nimeni la o asemenea tragedie. S-a certat cu soţia după ce a aflat că femeia era în concubinaj cu un bărbat dintr-un alt sat", a spus un vecin.

Şeful Europei ne arată ce să facem să atragem investitori

Preşedintele Consiliul European, Herman Van Rompuy, a declarat, la finalul întrevederii cu şeful statului roman, că angajamentul oficialilor de la Bucureşti pentru un sistem judiciar solid şi independent, dar şi pentru statul de drept, va atrage investiţii în contextul unui mediu economic stabil. Herman Van Rompuy a avut o întalnire şi cu şeful guvernului, Victor Ponta. Preşedintele Consiliului European a precizat că şeful statului l-a informat cu privire la măsurile luate de Romania ca urmare a rapotului MCV din luna ianuarie. "Am convenit că este important pentru Romania să implementeze recomandările Comisiei (Europene, n.r.). Am apreciat cooperarea, îmbunătăţită între toţi actorii politici, instituţii, şi am făcut apel la accelerarea eforturilor pentru combaterea corupţiei la nivel înalt şi protejarea independenţei sistemului judiciar, un sistem judiciar solid şi angajamentul complet pentru statul de drept vor ajuta la asigurarea unui mediu economic stabil şi atrăgător pentru investiţii", a susţinut oficialul UE. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că a discutat cu Van Rompuy despre o "strategie" de ieşire a Romaniei din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, după luna decembrie.  "Am abordat în discuţiile cu domnul preşedinte şi problemele de interes direct pentru Romania, problema Schengen, problema MCV şi analiza după decembrie a unei proceduri de ieşire, o strategie de ieşire din acest mecanism", a declarat Băsescu. Şeful statului a mai spus că Romania este între primele ţări care ies din procedura de deficit excesiv, iar romanii pot fi mandri că nu sunt în situaţia de a întinde mana pentru pensii şi salarii. "Am ţinut să subliniez, în discuţiile cu domnul preşedinte, succesul pe care l-a avut Romania în restabilirea echilibrelor macroeconomice şi am menţionat - bazat şi pe comunicările Eurostat din ultimele două zile - cu privire la deficitul bugetar că practic Romania îndeplineşte criteriile de ieşire din procedura de deficit excesiv”, a susţinut Traian Băsescu.

Un senator vrea să-i „spele” pe primarii încompatibili

Senatorul PNL Puiu Haşotti a declarat că propune "modificarea legii incompatibilităţii", astfel încat prezenţa primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în AGA unor regii locale să nu fie considerată o incompatibilitate, atat timp cat ei nu primesc bani pentru acest lucru. Propunerea lui Puiu Haşotti vine după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat cazuri de incompatiblitate inclusiv pentru prezenţa în Adunările Generale ale Acţionarilor ale unor regii locale. Puiu Haşotti consideră că ANI are dreptate "din punct de vedere al literei legii", nu şi al spiritului ei: "În aceste regii, de apă, să spunem, au intrat primari, preşedinţi ai Consiliilor Judeţene în AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor - n.r.), ca reprezentanţi ai comunităţilor lor. Ei nu au primit nici un leu în calitatea pe care o aveau de membri AGA. Eu cred că lucrurile stau în felul următor: din punct de vedere al literei legii, poate că ANI are dreptate. Din punct de vedere, însă, al spiritului legii, ANI nu are dreptate, pentru că aceşti oameni au făcut parte din AGA ca reprezentanţi ai comunităţilor şi nu au primit absolut nici un fel de avantaj". Senatorul liberal spune că "decizia unor primari, a unor preşedinţi de Consilii Judeţene de a face parte din aceste AGA era firească, pentru că ei ca membri ai AGA puteau să observe şi puteau să participe la deciziile corecte, înţelepte pentru comunităţile pe care le reprezentau". Puiu Haşotti propune modificarea legii: "Ceea ce cred eu că trebuie făcut, dar sigur, nu poate avea efect retroactiv, este să se modifice această lege a incompatibilităţii şi să se prevadă în mod expres că reprezentanţii comunităţilor pot face parte din AGA ale regiilor, fără să aibă niciun fel de beneficiu, ci ca simpli observatori ai felului în care se derulează activitatea acestor regii". Conform ANI, primarul Sibiului, prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucat are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu şi SC Pieţe SA, ceea ce contravine prevederilor legale. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu (PSD), s-a aflat în incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 - 23 martie 2009, întrucat a fost simultan şi reprezentant al judeţului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC RAJA Constanţa.

Fiu de deputat, reţinut pentru şantaj

Doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru şantaj, respectiv complicitate la şantaj, după ce au ameninţat o persoană pentru a plăti lunar "dobandă" pentru un împrumut, surse judiciare spunand că unul dintre suspecţi, Andrei Tudor Matei, este fiul deputatului PSD de Maramureş Călin Matei. Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de Parchetul Tribunalului Maramureş, procurori ai Parchetului Judecătoriei Baia Mare au dispus, miercuri, începerea urmăririi penale în cazul lui Andrei Tudor Matei, pentru şantaj, şi Sebastian Andrei Pop, pentru complicitate la şantaj. Cei doi tineri sunt acuzaţi că au şantajat şi ameninţat cu moartea o persoană căreia unul dintre ei îi împrumutase 2.000 de lei, pentru a o determina să plătească lunar dobandă pentru acest împrumut. "În perioada decembrie 2012 - aprilie 2013 cei doi au exercitat acte de constrangere morală, proferarea de ameninţări explicite, directe şi telefonice cu acte de violenţă şi moartea, adresate părţii vătămate M.M.I. şi familiei acesteia, precum şi acţiuni de intimidare prin căutarea părţii vătămate la domiciliu, pentru a o determina să remită, lunar, sume de bani cu titlu de dobandă, ca urmare a unui împrumut în sumă de 2.000 de lei, acordat de învinuitul Andrei Sebastian Pop părţii vătămate", se menţionează în documentul citat.

Nu mai sunt bani pentru tratamente?

Cele mai multe spitale din Romania, cu excepţia celor de urgenţă, ar putea să-şi închidă porţile, pentru că banii alocaţi de la casele de asigurări de sănătate ajung cel mult pentru plata salariilor, neputand fi luate în calcul tratamentele pacienţilor, susţin managerii unor unităţi sanitare. Banii alocaţi spitalelor au scăzut cu procente între cinci şi 30, dar pentru managerii spitalelor mici, orice diminuare este resimţită, întrucat duce spre imposibilitatea de a acorda tratamente bolnavilor, au declarat managerii unor unităţi sanitare. Aceştia au precizat că pregătesc un memoriu, pe care îl vor trimite ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, înainte să ajungă "în situaţia de a pune lacătul pe spitale". Managerii au mai spus că se tem încă să vorbească deschis, sperand fiecare într-o posibilă negociere în urma căreia să mai primescă un leu - doi în plus. Potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, "stabilirea sumelor minime contractate de spitale în sensul creşterii finanţării institutelor clinice şi a unităţilor funcţionale regionale de urgenţă, prin stabilirea formulei de calcul a sumelor minime contractate de aceste spitale cu casele de asigurări de sănătate, prin modificarea tarifului pe caz ponderat (TCP) şi prin includerea institutelor oncologice şi a spitalelor care asigură coordonarea unităţilor funcţionale regionale de urgenţă între unităţile pentru care suma minimă contractabilă cu casele de asigurări de sănătate este de cel puţin 95% din suma contractată anul trecut".

CFR suplimentează numărul de trenuri

Un număr de 19 trenuri InterRegio vor circula suplimentar şi mai multe astfel de trenuri vor fi suplimentate cu vagoane, între 28 aprilie şi 7 mai, pentru a face faţă traficului de pasageri estimat cu prilejul mini-vacanţei dintre 1 Mai şi sărbătorile pascale, anunţă CFR Călători. Totodată, în unele zile libere din perioada 1 - 6 mai, cand traficul de călători este diminuat, vor fi anulate unele trenuri de rang superior - InterCity şi InterRegio, precum şi unele trenuri Regio. CFR Călători recomandă pasagerilor ca, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informaţii despre circulaţia trenurilor în staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la numărul de telefon 021/9521 sau online pe www.cfrcalatori.ro. Programul cu publicul al agenţiilor de voiaj CFR va fi de asemenea modificat. Astfel, în zilele de 1, 2, 4, 5 şi 6 mai, toate agenţiile de voiaj CFR vor fi închise. În ziua de 3 mai, vor fi deschise, între orele 10.00 - 17.30, următoarele agenţii Bucureşti, Craiova, Targu Jiu, Piteşti, Timişoara, Arad, Sibiu, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Piatra Neamţ, Suceava, Bacău.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.