Național

Muncim de şase ori mai mult decat un neamţ pentru o bere

Ziarul de Vrancea
16 apr 2013 497 vizualizări
Un roman munceşte 25 de minute ca să plătească o bere, în timp ce media europeană este de 5 minute, iar în Germania atinge 3,7 minute

Un roman trebuie să muncească 24,5 minute pentru a putea plăti o bere, iar un german doar 3,7 minute, media europeană fiind de cinci minute, potrivit asociaţiei Berarii Romaniei. Cu toate că muncesc mult peste media europeană pentru a-şi putea plăti berea, romanii sunt printre primii pe continent la consum. Astfel, cu un consum mediu de 90 de litri de bere pe cap de locuitor în 2012, Romania ocupă locul şase în Europa, după Cehia, Austria, Germania, Polonia şi Lituania. În condiţiile în care o bere are, în medie, 0,5 litri, pentru cele 180 de beri consumate pe an un roman trebuie să muncească peste 4.400 de minute, adică mai mult de 73 de ore. Piaţa berii din Romania a crescut anul trecut cu 7%, la 18,2 milioane de hectolitri, dar berarii consideră că avansul este conjunctural. "Evenimentele sportive din vara anului trecut şi vremea bună au dus la creşterea consumului, nu creşterea nivelului de trai al populaţiei", a declarat marţi într-o conferinţă de presă Constantin Bratu, directorul general al asociaţiei Berarii Romaniei. Totuşi, piaţa rămane departe de maximul istoric de 20,2 milioane de hectolitri atins în anul 2008. Piaţa berii este ridicată în ultimii 15 ani de berea la PET, capitol la care romanii conduc detaşat în Europa. "În anul 1997, înainte de apariţia berii la PET, piaţa era evaluată la 7,7 milioane de hectolitri. O mare parte din evoluţia pieţei se datorează PET-ului", a mai spus Bratu. Deşi acciza la bere a crescut cu 10% în euro la începutul anului, berarii se feresc să avanseze cifre despre creşterea preţurilor, argumentand că majorările sunt făcute de fiecare producător în parte. Anul trecut, cea mai multă bere consumată a fost ambalată în PET, 52,5% din piaţă, urmată de cea la sticlă (28,2% din piaţă), cutie (15,8%) şi halbă (3,5%). Exporturile au atins un nivel istoric, de 230.000 de hectolitri, ceea ce reprezintă 1,23% din producţia locală de bere. Importurile au fost de 430.000 de hectolitri, acoperind 2% din piaţă. Asociaţia Berarii Romaniei reuneşte cinci mari producători (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus şi United Romanian Breweries Bereprod) şi o mini-berărie (Clinica de bere), furnizand peste 90% din cantitatea de consumată la nivelul pieţei (16,6 milioane hectolitri anul trecut).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.