Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Copiii adoptaţi au rezultate foarte bune la învăţătură

Ziarul de Vrancea
2 apr 2013 433 vizualizări
Aceasta este una dintre concluziile sondaj realizat în Romania cu privire la familiile adoptive

Cei mai mulţi copii adoptaţi înregistrează rezultate bune sau foarte bune la şcoală, rezultă dintr-un studiu prezentat, ieri, de Oficiul Român pentru Adopţii (ORA). Cercetarea arată că 86 la sută dintre copiii adoptaţi, incluşi în eşantion, sunt la şcoală, iar 11 la sută nu sunt înscrişi, pentru că sunt prea mici. "Doar unu la sută dintre copiii adoptaţi au finalizat deja studiile, iar doi la sută au abandonat şcoala înainte de finalizarea acestora. Aproape toţi copiii care au abandonat şcoala au vârsta mai mare decât vârsta specifică învăţământului obligatoriu. Având în vedere faptul că, în perioada 2003 - 2010, rata brută de cuprindere şcolară în învăţământul obligatoriu de 10 ani a fost de 96 la sută, se poate afirma că gradul de integrare şcolară a copiilor adoptaţi este deasupra mediei naţionale", se arată în studiul citat.
În general, părinţii apreciază că rezultatele şcolare ale copiilor sunt bune sau foarte bune. Excepţie fac doar patru la sută dintre copii care au rezultate şcolare slabe sau foarte slabe, specialiştii concluzionând, în urma corelării unor date, că există un interes evident al părinţilor pentru integrarea socială a copiilor pe termen mediu şi lung. Iniţiatorii studiului arată că aprecierea părinţilor cu privire la rezultatele şcolare ale copiilor este una obiectivă, precizând că procentul de patru la sută dintre părinţii care declară rezultate slabe sau foarte slabe la învăţătură ale copiilor se reflectă în procentul celor au avut corigenţe sau au fost penalizaţi în vreun fel la şcoală.
Din răspunsurile date de părinţi rezultă că, în general, nu există probleme de integrare socială, majoritatea copiilor (67 la sută) având mai mult de patru prieteni buni.
Potrivit aceluiaşi studiu, doar şase la sută dintre părinţii adoptivi români exclud din start ideea de a spune copilului că este adoptat.
Marja de eroare a sondajului este de ±4.2% la sută.

Parlamentarii nu spun "nu" proiectului de Constituţie agreat de Băsescu

Comisia juridică a decis, ieri, să propună ca procedura în cazul proiectului de revizuire a Constituţiei depus la Parlament în anul 2011 să continue astfel încât comisia să întocmească un raport suplimentar, după care acesta să treacă prin plenul Camerei. Deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat, în timpul dezbaterilor, că grupul PNL este de acord că acest proiect trebuie să urmeze procedura din regulament. Deputatul PDL Gabriel Andronache a precizat că grupul PDL a transmis un punct de vedere prin care solicită introducerea pe ordinea de zi a plenului a acestui proiect, indiferent dacă se va face sau nu un raport în Comisia juridică.
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Camerei Deputaţilor, într-o scrisoare transmisă în 21 martie lui Valeriu Zgonea, să continue dezbaterile la proiectul de revizuire a Constituţiei transmis la Parlament în iunie 2011 şi care transpune rezultatele referendumului din 2009. Zgonea a declarat, atunci, că preşedintele nu trebuie să stabilească agenda Parlamentului, adăugând că proiectul din 2011 de revizuire a Constituţiei este "ilegitim politic".

Procurorul lui Boldea, urmărit penal

Procurorul Mihaela Agheniţei de la Parchetul Tribunalului Brăila, care a fost detaşată temporar la DNA Galaţi şi a instrumentat dosarul fostului deputat Mihail Boldea, este urmărită penal pentru favorizarea infractorului.
Agheniţei este acuzată pentru că l-a trimis în judecată pe Boldea pentru trafic de influenţă, făcând referire la un articol de lege prin care fostul deputat să beneficieze de dispoziţiile privind protecţia martorilor. Aceste prevederi i-ar fi redus la jumătate pedeapsa lui Boldea.
Fostul deputat a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii iunie 2012 pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Alături de Boldea, în dosar sunt judecate 18 persoane, acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Trei judecători, "obligaţi" să-l judece pe Adrian Năstase

Cererile de abţinere formulate de trei dintre cei cinci judecători repartizaţi să judece contestaţiile din dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase au fost respinse de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Solicitările de abţinere au fost înaintate de judecătorii Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Angela Dragne, care au motivat prin faptul că, anterior, s-au pronunţat în alte dosare ale lui Năstase. Astfel, cei trei magistraţi rămân în completul de cinci în care au fost repartizaţi aleator pentru a judeca dosarul. Următorul termen al procesului este pe 8 aprilie.
În dosarul "Zambaccian", Adrian Năstase a fost condamnat în 30 martie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită. Procurorii au contestat decizie la completul de cinci judecători.

Radu Mazăre, ironizat de primarul din Rotterdam

Primarul oraşului Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, a ironizat ieri ţinuta lui Radu Mazăre, într-o conferinţă de presă ţinută alături de omologul său constănţean. El a fost întrebat care sunt asemănările şi deosebirile dintre el şi primarul Radu Mazăre. "Să încep cu diferenţele. Eu port cravată, domnul primar nu poartă, costumul meu e foarte ieftin compartiv cu cel al domnului primar, la fel şi maşina mea faţă de a dumnealui. Cred că amândoi suntem moderni ca primari. Domnul primar este apropiat de oamenii din oraş, eu fac la fel. Merg împreună cu echipa mea prin cartiere, discutăm cu oamenii, vorbim cu ei despre orice. Asta numesc o modalitate modernă de fi primar. Domnul primar face lucrurile în maniera personală, are grijă de oamenii săraci", a spus primarul din Rotterdam.

Un procuror, o judecătoare şi şef SIPI, trimişi în judecată de DNA

Procurorii DNA au dispus ieri trimiterea în judecată a fostului membru CSM George Bălan, a judecătoarei Georgeta Barbălată şi a lui Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general, în dosarul privind furnizarea şi exploatarea unor informaţii nedestinate publicităţii către persoane neautorizate. În acelaşi dosar, a fost deferit justiţiei şi Mihai Vlad, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, la data faptelor.
"George Bălan şi Marcel Sâmpetru, prin poziţiile pe care le ocupau, precum şi prin conexiunile la nivel politic, aveau sarcina de a asigura atât protecţia inculpatului Vlad, în sensul menţinerii acestuia pe funcţia de şef al SIPI Ilfov, cât şi transmiterea către acesta a unor solicitări privind obţinerea de informaţii nedestinate publicităţii, în beneficiul propriu sau al altor persoane, în special pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale. Astfel, Marcel Sâmpetru avea sarcina de a asigura, cu ocazia întâlnirilor grupului, conspirativitatea şi securitatea ambientală a dialogurilor, iar Mihai Vlad avea sarcina principală de a accesa, în virtutea funcţiei, informaţiile nedestinate publicităţii şi de a le furniza celorlalţi membri ai asocierii, în folosul persoanelor interesate", susţin procurorii.
De asemenea, Barbălată, după ce a pronunţat, în calitate de judecător la ÎCCJ, la solicitarea SRI, trei încheieri în baza cărora s-au emis mandate de siguranţă naţională pe numele unor persoane, i-a divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare a structurilor informative. "La rândul său, Mihai Vlad a transmis datele şi numele persoanelor faţă de care s-au emis mandate de siguranţă naţională mai departe, lui Bălan şi Sâmpetru", mai menţionează DNA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.