Național

Care vor fi primii romani care vor cuceri Universul? Decizia aparţine DNA

Ziarul de Vrancea
1 apr 2013 561 vizualizări
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a sesizat DNA împotriva Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), din cauza lipsei de transparenţă şi a conflictelor de interese

Potrivit ARCA, ROSA este o agenţie guvernamentală, condusă în prezent de Piso Marius-Ioan, "care primeşte fonduri guvernamentale şi distribuie în mod clientelar, la diverse organizaţii din România, afiliate domniei sale, finanţări pentru proiecte spaţiale". "Desigur, niciun contribuabil român nu a auzit de vreo acţiune de succes desfăşurată de această agenţie guvernamentală, deşi fiecare dintre noi contribuie financiar la alimentarea anuală cu milioane de euro a conturilor ROSA", spune ARCA. Asociaţia precizează că iniţiativa acţiunilor în justiţie vine după ce, ARCA a participat la competiţia STAR în 2012. "Noi, românii, am scos din buzunar 60 de milioane de lei pentru prima competiţie şi urmează să mai scoatem încă 324 de milioane până în 2017, pentru următoarele etape ale programului STAR. Din păcate, domnul Piso nu numai că manageriază programul sfidând legea, dar îl foloseşte şi pentru răzbunări personale. Fiind obsedat de distrugerea ARCA, acesta ne-a telefonat să ne invite la concursul de proiecte, cu scopul de a ne discredita prin respingerea, în mod aberant, a proiectelor noastre", spune ARCA. Asociaţia precizează că a cerut DNA să verifice "lipsa totală de transparenţă prin care Agenţia Spaţiala Română repartizează proiecte de zeci de milioane de euro destinate cercetării spaţiale, fără a publica procedura de selecţie a evaluatorilor şi modul de alocare a proiectelor către aceştia, în vederea evaluării". "Am semnalat gravul conflict de interese în care se află conducătorul Agenţiei Spaţiale Române, care alocă fonduri către Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS), în condiţiile în care domnul Piso este şef de laborator şi membru în consiliul ştiinţific la ISS", mai spune ARCA. Asociaţia precizează că timp de 10 ani a activat în domeniul aerospaţial, "devenind lider naţional în acest domeniu şi stârnind interesul unor instituţii internaţionale în domeniul spaţial ca NASA sau ESA".

"Un ONG care trăieşte din publicitate"

În replică, Marius-Ioan Piso a declarat ieri că ARCA face "circ" după ce a pierdut o competiţie de proiecte, care au fost jurizate de experţi internaţionali. Potrivit lui Piso, ARCA urmăreşte prin această acţiune la DNA să îşi facă "publicitate". "Din 120 de proiecte, ei s-au clasat pe locul 110 - 115 şi de acolo a ieşit tot circul. Întotdeauna cel care pierde are probleme. Dar aici este vorba despre întreg sistemul de cercetare din România, nu este nicio regulă deosebită, evaluările au fost făcute cu experţi străini şi în sistemul ăsta sunt multe entităţi implicate. Ei, de fapt, nici nu prea există. Sunt un ONG care, de fapt, trăieşte din publicitate", a spus Marius-Ioan Piso. În ceea ce priveşte ISS, care ar fi primit cele mai multe fonduri în cadrul programului STAR, Marius-Ioan Piso a spus că acesta este "un institut de cercetare fundamentală", care are cele mai bune performanţe din ţară şi este cunoscut în străinătate. Potrivit acestuia, ISS a făcut primele experimente spaţiale ale României în anii 70. "De atunci, este o tradiţie constantă, au participat la mai mult de 40 de misiuni spaţiale, sunt implicaţi în câteva misiuni spaţiale foarte prestigioase, misiunea PLANCK, în urma căreia s-a făcut harta universului, misiunea Euclid, care acum începe şi va studia universul în toate detaliile", a explicat Piso.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.