Adus de medici cu salvarea, scos de bodyguarzi cu limuzina
El s-a deplasat apoi spre locuinţa din Zambaccian, într-o coloană formată din mai multe limuzine şi o ambulanţă privată cu girofarul pornit.
Completul Tribunalului Bucureşti, format din preşedintele Ioana Cleopatra Şipoteanu şi din judecătoarele Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu, a decis, cu opinie majoritară, respingerea recursului DNA în cazul sentinţei Judecătoriei Sectorului 4 şi punerea în libertate a lui Adrian Năstase. Concret, două din cele trei judecătoare au dispus punerea în libertate a lui Adrian Năstase, în vreme ce al treilea magistrat din complet a decis în sens contrar. De menţionat că numele Ioanei Şipoteanu apare în referatul de arestare al celor două judecătoare ridicate săptămana trecută de DNA. Soţul judecătoarei Florentina Vasilăţeanu, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, este condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.
În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen. Decizia a fost contestată de procurorii DNA la Tribunal, care ieri a decis definitiv eliberarea fostului premier după executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de închisoare.
Un condamnat ar fi învăţat să citească datorită fostului premier
DNA a notat, în motivarea recursului făcut împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată al lui Adrian Năstase, că acesta, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul faţă de care s-a pronunţat o condamnare cu executare. În motivarea deciziei din 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a arătat că Adrian Năstase a avut un comportament conform "întru totul" cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat. De asemenea, avocatul Ion Cazacu a spus ieri, la Tribunalul Bucureşti, că Adrian Năstase a avut calitatea de lector în mai multe programe de la Penitenciarul Jilava şi că un condamnat care îl aprecia foarte mult a învăţat să citească la îndemnul fostului premier.
Nu poate reintra în politică pană în 2016
Adrian Năstase a postat un scurt text pe blogul său imediat ce a fost anunţată decizia Tribunalului Bucureşti de eliberare condiţionată, precizând că "pentru câteva zile" îşi va folosi timpul pentru "a respira" libertatea şi că în această perioadă nu va da declaraţii sau interviuri. "Mă bucur să mă reîntorc acasă, alături de familie şi de prietenii mei. Pentru câteva zile, îmi voi folosi timpul doar pentru «a respira» libertatea din afară, şi pentru a mă gândi la proiecte viitoare. Pe curând!", a scris Năstase pe blog.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012.
Prin sentinţa definitiva pronunţată în 20 iunie 2012, Adrian Năstase şi-a pierdut timp de doi ani după executarea pedepsei dreptul de a alege şi de a fi ales, ceea ce înseamnă că, neavand drept de vot, nu poate fi nici membru al unui partid politic pana în 2016, cand expira interdicţia.
PSD, scor aproape dublu faţă de PNL
Un sondaj INSCOP Research arată că PSD şi UNPR se bucură de o mai mare încredere în rândul populaţiei decât PNL şi PC. Dacă s-ar prezenta singuri la vot, fără liberali, social-democraţii şi uneperiştii ar obţine 40% din voturi. De cealaltă parte, PNL şi PC ar lua 23,5% din sufragii, arată un sondajul, realizat la comanda ziarului Adevărul. Diferenţa dintre PSD şi PNL, ca intenţie de vot, este de aproape 20 de procente, potrivit aceluiaşi sondaj. Astfel, dacă alegerile ar fi duminică, alianţa PSD-UNPR ar obţine 40% din voturi. Liberalii împreună cu conservatorii acumulează 23,5% din intenţiile de vot, fiind urmaţi de PDL cu 14,1% şi PP-DD cu 9%.
Potrivit analizei INSCOP Research, Alianţa PSD–UNPR ar fi votată preponderent de persoane peste 50 de ani cu venituri medii şi mici, care trăiesc în special în mediul rural. În schimb, PNL–PC atrage susţinători cu studii superioare, cu vârste între 18-50 de ani, din zona urbană. Sondajul a fost realizat între 21 şi 28 februarie 2013, pe un eşantion de 1.066 persoane şi are o marjă de eroare de 3%.