Național

Ministrul Culturii sprijină Timişoara la titlul de Capitală Culturală Europeană

Ziarul de Vrancea
17 mar 2013 664 vizualizări
declaraţia lui Daniel Barbu a pus pe jar ceilalţi competitori

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că sprijină candidatura municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi va face lobby pentru ca dosarul de candidatură al oraşului să fie de nerefuzat. "Obiectivul pentru mine, personal, ca şi pentru prietenii mei din Timişoara, fie că îi servesc pe timişoreni la primărie, fie la Bucureşti în Parlament, interesul nostru este de a promova o cascadă de proiecte în următorii ani pentru a face de nerefuzat candidatura oraşului la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sigur, puteţi bănui că lobby-ul contează foarte mult, dar elementul, piatra de temelie, dosarul de candidatură trebuie să arate nu numai că oraşul e splendid ca sit, ci şi că este unic în Europa", a declarat Barbu. Întrebat dacă la fel promite lobby şi în alte oraşe din România, candidate la statutul de Capitală Culturală Europeană, Daniel Barbu a dat asigurări că nu a făcut un astfel de angajament în oraşele contracandidate. "Vă promit că nu am făcut niciun alt angajament în altă parte. Aici e o maşinărie care merge înainte. De aceea nu cred că aveam de ce să fiu echivoc, cu tot respectul pentru alte oraşe din Romania", a spus el.
Timişoara a intrat oficial, în 20 decembrie 2012, în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Potrivit calendarului, în anul 2015, România anunţă oraşele candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii şi depune dosarele de candidaturi, iar în 2017 va fi desemnat oraşul câştigător din România şi cel din Grecia, care vor purta acest titlu timp de un an.

Purtătorul de cuvant al PSD cere sprijin pentru toate oraşele

Europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, şi-a exprimat ieri convingerea că ministrul Culturii va sprijini toate oraşele din România candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană. "Sunt convins că domnul Barbu, în calitate de ministru, va susţine în egală măsură toate oraşele înscrise în această cursă, precum Iaşi, Cluj, Timişoara sau celelalte şi va contribui într-un mod constructiv pentru ca dosarele de candidatură să fie realizate cât mai riguros. Aceasta cu atât mai mult cu cât competiţia este una europeană, iar evaluatorii vor fi sută la sută din afara ţării. De asemenea, sunt sigur că domnul ministru va lupta cu toate mijloacele administrative astfel încât să avem parte de o competiţie echilibrată şi cât mai frumoasă", consideră Cătălin Ivan. El s-a declarat un puternic susţinător al candidaturii Iaşului pentru acest titlu european, înfiinţând anul trecut chiar şi o asociaţie care să pregătească dosarul de candidatură. "Prin multă muncă, determinare şi cu un sprijin mai ferm din partea autorităţilor locale, consider că avem toate motivele să sperăm la obţinerea titlului", arată Ivan. "Ministrul Daniel Barbu face un lobby incorect faţă de toate celelalte oraşe candidate din Romania, într-o manieră părtinitoare. Din fericire, conform noului regulament al Capitalelor Culturale Europene (care va fi supus spre votare în PE la sfarşitul lunii aprilie) competiţia internă va fi tranşată de un juriu de specialişti europeni independenţi şi fără conflicte de interese cu ţara candidată. Noi vom candida pe noul Regulament ceea ce înseamnă că angajamentul ministrului Barbu faţă de Timişoara este cvasi-inutil, pe langă lipsa de fair-play", a declarat ieri şi directorul executiv al Asociaţiei Iaşi Capitală Culturală Europeană, Teodor Răileanu.

Clujenii cer demisia lui Barbu

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, afirmă că ministrul Culturii, Daniel Barbu, "este demn de dispreţ şi trebuie să plece din Guvern", pentru că nu poate asigura o competiţie corectă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. "Sfidează regulile europene ale competiţiei corecte şi atacă Clujul în mod absolut nepermis. Un asemenea ministru nu poate asigura o competiţie corectă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 pentru care candidează şi municipiul Cluj-Napoca", a spus Boc. De asemenea, într-o postare pe o reţea de socializare, preşedintele Asociaţiei "Cluj - Capitală Culturală Europeană 2021", Florin Moroşanu, a cerut demisia ministrului Culturii pe motiv că acesta "s-a antepronunţat" în favoarea unuia dintre oraşele intrate în competiţie. "În conformitate cu legislaţia europeană actuală, Guvernul ţării este cel care organizează concursul pentru desemnarea oraşului care va primi titlul de Capitală Culturală Europeană în concordanţă cu normele juridice în vigoare", motivează Moroşanu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.