Pivniceru şi Dorneanu, propunerile USL pentru CCR?
Surse din interiorul PSD şi PNL au declarat că Valer Dorneanu şi Mona Pivniceru vor fi susţinuţi de social-democraţi şi de liberali pentru a fi numiţi judecători la Curtea Constituţională (CCR). "PSD îl va susţine pe Valer Dorneanu iar liberalii intenţionează să o susţină pe Mona Pivnceru", au declarat surse citate de hotnews.ro. "Au existat discuţii dar cată vreme nu există o propunere oficială în acest sens nu doresc să fac comentarii", a declarat ieri Valer Dorneanu. Informaţia a apărut şi de pesurse.ro. Site-ul confirmă numele celor doi şi precizează că din partea Administraţiei Prezidenţiale va fi propus fie Cristian Diaconescu, fie şefa instanţei supreme, Livia Stanciu. Mandatul a trei judecători ai CCR expiră în iunie. Este vorba despre Axinte Gaşpar, care a fost numit de Preşedinţie, Aspazia Cojocaru şi Ion Predescu, din partea Senatului. Conducerea Parlamentului a stabilit că pană pe data de 18 martie fiecare grup parlamentar să facă propuneri la Comisia juridică, pană pe data de 21 martie se vor discuta propunerile, iar pană la sfarşitul lunii martie să fie numiţi de către Parlament.
În locul Monei Pivnicieru la ministerul Justiţiei, liberalii ar intenţiona să-l propună pe Tudor Chiuariu, însă varianta nu ar fi susţinută de PSD, în special de Victor Ponta. Surse citate de hotnews.ro susţin că dacă premierul Ponta nu acceptă propunerea PNL s-ar putea merge şi pe varianta unui tehnocrat.
De ce nu vor liberalii să respecte referendumul din 2009
alegerile din 2012 ar fi anulat voinţa populară manifestată la referndumul din urmă cu patru ani, susţine Tudor Chiuariu
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat ieri, la o dezbatere pe tema revizuirii Constituţiei, că liberalii nu vor susţine sistemul parlamentar unicameral, agreat de romani potrivit referendumului din 2009. El a spus că nimeni nu ignoră rezultatul acelui referendum, dar a subliniat că nu trebuie ignorat nici faptul că acel referendum a fost impus în condiţii anormale, pentru că a fost suprapus pe un scrutin care avea altă miză. De asemenea, senatorul PNL Tudor Chiuariu a opinat că menţinearea sistemului bicameral la momentul revizuirii Constituţiei a fost decis de electorat la alegerile parlamentare din 2012, când efectele referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral au fost anulate.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Academia Română, că punctul de pornire pentru modificarea Constituţiei trebuie să fie referendumul din 2009 privind legislativul unicameral cu 300 de parlamentari, iar orice altă variantă i-ar situa pe cei care o aplică "deasupra voinţei poporului".