MOZAIC STIRI NATIONALE: Aderarea la Schengen devine subiect de scandal
Guvernul va stabili maine mandatul ministrului Afacerilor Interne la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc pe 7-8 martie la Bruxelles, şi la care urmează să se discute şi chestiunea aderării României la spaţiul Schengen. Guvernul urmează să decidă dacă va solicita sau nu un vot asupra acestui punct. Premierul Victor Ponta a afirmat că decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi amânată la cererea unui stat sau două, care, în ultimă instanţă, ar putea fi convinse să susţină ţara noastră în acest demers.
Ministrul german de Interne: România nu a îndeplinit condiţiile de bază
Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, intenţionează să împiedice aderarea rapidă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În cazul în care cele două ţări vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot în privinţa stabilirii unui termen concret de aderare, Germania va recurge la veto, a declarat ministrul german. "Extinderea Spaţiului Schengen este acceptată de către cetăţenii noştri numai dacă sunt îndeplinite condiţiile de bază", ceea ce "nu este cazul în prezent", afirmat ministrul Hans-Peter Friedrich.
Această declaraţie intervine pe fondul datelor statistice publicate sâmbătă, potrivit cărora majoritatea covârşitoare a germanilor - 70% - se pronunţă în favoarea introducerii unor restricţii privind imigraţia în ţările UE. Germanii se tem că aderarea celor două ţări la zona Schengen va duce la o creştere şi mai mare a numărului acestora, ceea ce ar putea afecta sistemul german de protecţie socială - temere manifestată, ieri, la BBC, şi de ministrul britanic de Externe, William Hague.
Friedrich a declarat că dreptul la libera circulaţie şi de şedere în cadrul frontierelor europene presupune un loc de muncă sau de studiu. "Dar oricine vine în Germania numai pentru alocaţii sociale săvârşeşte un abuz asupra acestor libertăţi şi ar trebui să stea departe de acestea", a mai spus ministrul german de Interne.
Corlăţean: "Trebuie să rupem pisica"
Ministerele Afacerilor Externe şi de Interne de la Bucureşti afirmă într-un comunicat de presă comun că ţara noastră a îndeplinit toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, conform acquis-ului în domeniu, fapt recunoscut de toate statele membre şi stipulat în Concluziile adoptate de Consiliul JAI din 9 iunie 2011.
Însă seclaraţia ministrului de la Berlin pare a fi o reacţie la afirmaţiile făcute de ministrul român de Externe într-o emisiune televizată. "A venit un moment în care - ştiţi cum spune românul - trebuie să rupem pisica. Trebuie să spunem foarte clar: dacă noi, România, ne-am făcut datoria, ne-am îndeplinit obligaţiile, atunci avem o aşteptare legitimă, europeană, să fim respectaţi şi o decizie pozitivă să fie adoptată. Dacă vrem să continuăm în ritmul în care ni se pun pe masă tot felul de alte motive, unele explicite, altele aşa, pe la spate - că sunt alegeri anul acesta sau anul viitor (în unele state UE, n.r.), nu vrem să deranjăm, imigraţia e o temă de campanie - lucrurile acestea nu mă interesează pe mine ca ministru de Externe al României şi am obligaţia, în interesul României, să spun public acest lucru şi, înainte de a-l spune public, să spunem partenerilor noştri europeni", a afirmat ministrul Titus Corlăţean. Ulterior, el a declarat că nu consideră poziţia exprimată de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opoziţia pentru aderarea la Schengen a României ca fiind a Germaniei, ci "a unei părţi din guvernul creştin-democrat" din PPE, din care face parte şi PDL.
Ponta şi Antonescu ameninţă cu schimbarea priorităţilor
Premierul Victor Ponta i-a luat apărarea lui Corlăţean, care nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului pe tema Schengen. Şeful Executivului a precizat că Guvernul a făcut tot posibilul pentru o decizie pozitivă şi că încă speră la o astfel de decizie. "Dacă însă decizia va fi din nou de amanare, atunci e clar că va fi nevoie de o soluţie politică a acelui stat care se opune intrării noastre în Schengen şi noi vom aştepta, nu va mai fi pe agenda Guvernului Romaniei intrarea în Schengen ca o prioritate, ci noi suntem pregătiţi şi, cand se va lua decizia politică în ţara sau ţările care cred că trebuie amanat, atunci o să intrăm, însă nu o să mai fie în niciun caz primul punct de discuţii dintre Romania şi partenerii noştri europeni, o să fie alte puncte, nu Schengen", a declarat premierul, susţinut şi de Crin Antonescu. "Băsescu a înregistrat eşec pe linie. Dacă tace şi nu face scandal va fi mai bine pentru ţară", a mai spus Ponta. El a revenit aseară, spunand că Guvernul nu renunţă la obiectivul aderării la spaţiul Schengen, ci aşteaptă să vină "un context politic favorabil", care depinde şi de cei care "înjură" România prin capitalele europene.
"O opinie personală a lui Corlăţean"
Preşedintele Traian Băsescu s-a delimitat de afirmaţiile ministrului de Externe, Titus Corlăţean, potrivit cărora, în cazul în care aderarea la spaţiul Schengen va fi amanată din nou, Romania nu mai este interesată de acest proces. Afirmaţiile şefului diplomaţiei "reprezintă strict opinia personală" a ministrului şi "pot fi considerate cel mult o propunere de poziţionare", arătand totodată că preşedintele "reiterează faptul că Romania îşi menţine întregul interes pentru aderarea la spaţiul Schengen cat mai curand".
O explicaţie mai tranşantă a venit din partea europarlamentarului PDL Monica Macovei, care a spus că premierului Victor Ponta şi ministrului Titus Corlăţean "nu le pasă deloc" de interesul ţării de a adera la Schengen, ci "de propriile interese - să scape de MCV şi să nu mai fie întrebaţi de ce nu au dat afară din Guvern miniştrii trimişi în judecată". În Uniunea Europeană nu am intrat spunând: «Sunaţi-ne voi când vreţi», pentru că noi am vrut să intrăm şi ne-am apucat să ne pregătim şi să facem tot ce trebuia să facem. La fel e şi cu Schengen. Noi vrem să intrăm în Schengen", a spus Macovei. Potrivit acesteia, "fiind prim-ministru, este o atitudine de trădare a ţării şi de necunoaştere a diplomaţiei, totală", dacă "nu cumva e intenţionat făcută".
Vosganian anunţă concedieri în sectorul bugetar
Numărul de angajaţi din sectorul bugetar trebuie redus, iar Guvernul Ponta are un "rol istoric", de a fi primul guvern deschis faţă de societate şi economia de piaţă, a afirmat ministrul Economiei, Varujan Vosganian în emisiunea "După 20 de ani", difuzată ieri de Pro TV. El a făcut această afiirmaţie în contextul în care spunea că, împreună cu ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, şi cu alţi colegi din celelalte ministere, va fi realizat până la jumătatea anului un audit "foarte sever" în sectorul bugetar pentru stabilirea numărului optim de angajaţi. Potrivit lui Vosganian, numărul de bugetari trebuie redus până în 2018, interval în care numărul locurilor de muncă din economie ar trebuie să urce cu cel puţin 1 milion. În sectorul bugetar lucrează în prezent aproape 1,2 milioane de persoane.
Boc preferă preşedinţia. La asociaţia de locatari
Elena Udrea nu va candida la preşedinţia României în 2014, dar îl vede candidat pe fostul premier, Emil Boc, care a anunţat că deocamdată este preocupat de rezolvarea problemelor clujenilor, din postura de primar şi doreşte să câştige şi competiţia cu administratorul blocului în care locuieşte, unde vrea să ajungă preşedinte de asociaţie de locatari. "Eu v-am spus că am o competiţie la preşedinţia asociaţiei de bloc, unde am un administrator foarte bun şi performant, încât am de luptat foarte serios. În primul rând, mă onorează propunerile colegilor, dar priorităţile mele sunt legate de Primăria municipiului Cluj Napoca şi dacă e vorba de preşedinţie, la asociaţia de bloc competiţia este mai grea decât în multe părţi, pentru că, dacă ai un administrator foarte performant, care îi cunoaşte pe fiecare din membrii din bloc. Este greu şi acolo, iar eu am un contracandidat serios şi acolo", a declarat Emil Boc.
Zeci de caini împuşcaţi şi aruncaţi pe marginea drumului
Treizeci de câini au fost găsiţi morţi pe margimea unui drum judeţean din Călăraşi, toate animalele având urme de alice, iar Poliţia a declanşat o anchetă în acest caz. Corpurile patrupedelor au fost descoperite pe o distanţă de 3 km., iar localnicii au sunat la 112 după ce au observat că unele aveau urme de alice pe corp. "Cadavrele au fost ridicate de către medicii veterinari pentru necropsie şi stabilirea cauzelor morţii, iar noi am început o anchetă în acest caz. Sunt 20 de animale moarte, iar unele au urme de alice. 16 dintre câini aveau crotalii" (dovada sterilizării, n.r.), a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Călăraşi, inspector Ramona Tudor. Primele date arată că animalele ar fi fost ucise cu mai mult de o săptămână în urmă. Anchetatorii verifică şi dacă animalele provin de la adăpostul pentru câini înfiinţat de Primăria Olteniţa şi care funcţionează de două luni.
Aniversare cu onoruri regale pentru Iliescu
Fostul şef al statului Ion Iliescu a fost sărbătorit aseară, la Ateneul Român, în prezenţa a peste o sută de persoane atât din lumea politică, dar şi din cea culturală şi sportivă, jurnaliştilor fiindu-le însă interzis accesul. Ion Iliescu a împlinit ieri vârsta de 83 de ani. El a fost sărbătorit prin lansarea unei cărţi dedicate lui şi printr-un concert. La sosirea la Ateneu, Ion Iliescu a declarat că a stat acasă duminică şi nu a făcut nimic special. El a spus că a primit multe flori de la prieteni, de la cunoscuţi, dar şi de la preşedintele Băsescu. Iliescu a relatat, de asemenea, că a primit foarte multe telefoane de la prieteni şi că a făcut "de serviciu la telefon tot timpul", adăugând că luni este rândul soţiei sale să răspundă la telefon, pentru că este ziua de naştere a acesteia. Întrebat despre cadourile pe care le-a primit, Iliescu a spus că nu îl interesează substanţa acestora, ci gestul în sine. El a mai spus că nu a citit, ci doar a "frunzărit" cartea dedicată lui. "E o carte cu ce spun alţii despre mine. Dacă e de bine sau de rău, o să vedeţi dumneavoastră", a adăugat Iliescu.
Totul pentru regionalizare
Revizuirea Constituţiei este o oportunitate să resetăm România. Nemulţumirea românilor faţă de modul în care funcţionează România este evidentă. Dacă ratăm această şansă, societatea românească va căuta o altă formulă de rezolvare, afirmă politologul Cristian Pârvulescu, coordonatorul Forumului constituţional, într-un interviu acordat Agerpres. El a explicat că dezbaterile pe forum trebuie să se încheie pană la 15 mai, pentru că "regionalizarea nu se poate face fără modificarea Constituţiei, respectiv introducerea regiunilor în Constituţie". "Regionalizarea trebuie realizată repede, până la sfârşitul anului 2013, pentru că la nivel european, din 2014, intrăm sub altă predicţie bugetară 2014-2020, iar negocierea finanţărilor se va face în funcţie de organizarea teritorială. Dacă acest proces nu se realizează până în toamna anului 2013, în 2014 nu va mai putea influenţa în niciun fel sau poate doar cu foarte mare dificultate atribuirea fondurilor pentru România", a explicat preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia graba modificării legii fundamentale.
La Paris, scandalul cărnii de cal întrece subiectul aderării României la Schengen
"Avem semnale că există o mare probabilitate ca două-trei ţări să ne mai amane pe motive politice. Acele ţări nu ştiu cine e Fenechiu, Hăineală sau alţii", a afirmat premierul Victor Ponta vineri seară, într-un dialog purtat cu Ion Cristoiu la B1TV. Primul ministru s-a referit la apropiata reuniune pe Justiţie şi Afaceri Interne unde ar urma să fie luată o decizie asupra cererii Românie de admitere în spaţiul Schengen. "Legăturile făcute între Schengen şi invazia romanilor sau a bulgarilor nu este corectă. Mai ales că noi am cerut intrarea în primă fază doar cu aeroporturile", a mai spus Ponta. Totuşi, "mai importantă decat discuţia pe Schengen a fost cea pe subiectul cărnii de cal", a mărturisit Ponta legat de discuţiile purtate zilele trecute la Paris cu preşedintele François Hollande.