Național

MOZAIC NATIONAL Un deputat PSD îl acuză pe Victor Ponta de plagiat

Ziarul de Vrancea
29 ian 2013 585 vizualizări
Deputatul PSD Anghel Stanciu a declarat, ieri, că în bugetul Educaţiei sunt cifre la a treia zecimală luate din programul Boc. El a întrebat, maliţios, de ce s-au mai dat bani pentru ca premierul şi miniştrii din Cabinet să meargă la şcoală dacă ei au copiat de la cap la coadă vechiul buget.

La şedinţa comisiilor reunite pentru învăţământ, deputatul PSD Anghel Stanciu a spus că Educaţia are 3,14 la sută din PIB, adica 4,4 miliarde de euro, dar cu un asemenea buget, "cu obiectivele pe care le-am lăudat la învestirea domnilor miniştri, un program de guvernare aplecat către elev, dar şi către profesor este greu de îndeplinit". "Nu ştiu ce guvern trebuie să mai vină să înţeleagă că şansa României o reprezintă învăţământul şi cercetarea. Cât va trebui să mai aşteptăm să învăţăm de la finlandezi, norvegieni, suedezi, dacă vreţi şi de la nemţi - că n-aveau ce mânca după al doilea război mondial şi au dat 9% din PIB -, de la japonezi. Noi ce dorim?", a adăugat Stanciu. El a spus că acest buget este copiat de la cap la coadă "din bugetul domnului Gherghina", sunt cifre "la a treia zecimală" copiate din programul Boc, ceea ce înseamnă că acela "a fost bun". "Vă doresc succes domnilor miniştri, dar dacă un premier tânăr, un ministru de Finanţe tânar, un ministru al bugetului, Liviu Voinea, mult mai tânăr şi conferenţiar universitar, dacă nu mă înşel, găsesc să copieze de la cap la coadă bugetul domnului Gherghina (n.r. - Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finanţelor şi în Guvernul Boc), atunci mă întreb de ce am cheltuit bani cu dânşii pentru şcoală. Pentru că acest buget îl ştiu de zece ani. Era bine măcar să se schimbe programul, softul. Sunt cifre la a treia zecimala copiate din programul Boc, înseamnă că a fost bun", a susţinut Anghel Stanciu.

Romanii, chemaţi în septembrie să modifice Constituţia

cel puţin acesta este planul Guvernului, care a anunţat în luna decembrie fiecare regiune va fi deja condusă de un guvernator

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a anunţat, ieri, în legătură cu proiectul de regionalizare a României, că cel târziu în decembrie 2013 ar trebui să fie funcţionale regiunile cu structurile de conducere deja alese. El a precizat că, anul acesta, în septembrie, va fi organizat referendumul pentru revizuirea Constituţiei. "Cel târziu în decembrie trebuie să fie funcţionale cu structurile de conducere deja alese, consiliile regionale şi preşedinţii sau guvernatori, cum se vor numi. Dorinţa este ca regiunile administrative înfiinţate să devină partenere direct cu Comisia Europeană", a precizat Liviu Dragnea. El a adăugat că nu poate veni în Parlament cu pachetul de legi privind regionalizarea până când nu va fi modificată Constituţia, pentru a fi precizată noţiunea de regiune, ca unitate administrativ-teritorială. "Preconizăm referendumul pentru modificarea Constituţiei undeva în luna septembrie, probabil că imediat după aceea vom veni cu tot pachetul de legi pe care-l elaborăm până atunci şi pregătim şi cadrul instituţional necesar", a adăugat Dragnea.

Personalul, preluat de la agenţiile de dezvoltare

Vicepremierul susţine că procesul de regionalizare nu va genera cheltuieli noi, ci dimpotrivă. Potrivit lui Dragnea, procesul de regionalizare se va derula în paralel şi în strânsă legătură cu procesul de descentralizare şi nu vor fi necesare fonduri suplimentare. "Vor pleca competenţe de la nivelul Guvernului către regiuni, în special competenţe de dezvoltare regională. De asemenea, procesul de descentralizare a competenţelor de la nivel ministerial către regiuni şi judeţe va determina o subţiere a personalului la structurile deconcentrate din judeţe şi, automat, şi la ministere personalul se va diminua", a mai spus Dragnea. El a adăugat că aparatele proprii ale viitoarelor regiuni vor fi actualele agenţii de dezvoltare regională şi, ca urmare, nu vor fi angajări noi. "Vom păstra şi pentru regiuni normative de personal şi stadarde de cost pentru cheltuieli de funcţionare. Tot procesul nu va genera cheltuieli publice, dimpotrivă", a adăugat Dragnea.

Ţăranii nu vor avea piscine publice nici în 2013

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că sunt peste 3.200 de şantiere deschise nefinalizate, care necesită investiţii de 4 miliarde de lei, dar în 2013 nu vor fi continuate lucrările la sălile de sport sau bazinele de înot din zona rurală şi nu va mai fi deschis niciun şantier nou. "Din păcate, sunt peste 3.200 de şantiere deschise în România referitoare la alimentarea cu apă, canalizări, drumuri judeţene, locuinţe, săli de sport, bazine de sport, cămine culturale. Suma necesară finalizării acestor investiţii este de peste 4 miliarde de lei. Este nevoie de o prioritizare a investiţiilor", a spus Dragnea. El a arătat că a căzut de acord cu prim-ministrul şi cu finanţatorii internaţionali să nu mai deschidă niciun şantier nou din această categorie de lucrări pentru că în fiecare an au început lucrări şi s-a ajuns la "un număr foarte mare, care nu mai poate fi susţinut".
El a adăugat că nu vor fi continuate în 2013 lucrările începute la săli de sport sau bazine de înot din zona rurală. Vicepremierul a spus că vor fi finanţate doar 2-3 obiective foarte mari, aproape finalizate, cum este sala de sport din Ploieşti. Dragnea a precizat însă că vor continua lucrările de alimentare cu apă, canalizările, drumurile, locuinţe, cămine culturale. "În prezent avem 576 milioane de lei prevăzute pentru şantierele deschise", a arătat el.
În legătură cu reabilitarea termincă a blocurilor, Dragnea a precizat că aceasta va fi la un nivel mai scăzut decât anul trecut pentru că nu sunt sume mari alocate, în general, pentru tot ministerul.

Poliţistei de la Balş i s-a recomandat internarea într-o clinică de psihiatrie

Poliţista Melania Renghea care în decembrie şi-a înjunghiat fostul şef de la Poliţia Balş, acuzându-l că a violat-o, a fost supusă, ierii, unei expertize psihiatrice la Institutul de Medicină Legală din Craiova. Ei i s-a recomandat internarea într-o clinică de psihiatrie.
La ieşirea de la IML, după aproximativ două ore, Melania Renghea a spus că a fost o experienţă traumatizantă pentru ea: "A fost greu, vă daţi seama că mi-a fost greu să retrăiesc acele momente şi să vorbesc despre ele. Eu m-am prezentat aici pentru am fost chemată, ce urmează acum, nu ştiu. Le-am spus adevărul". Întrebată cum comentează schimbarea încadrării din tentativă de omor în tentativă de omor calificat, Melania Renghea a spus că procurorul a decis astfel şi se va conforma. Poliţista a fost examinată de o comisie formată din doi psihiatri şi un medic legist. "I s-a recomandat internarea într-o clinică de specialitate, acolo unde i se va face şi un examen psihiatric, aşa cum indică procedura în astfel de cazuri. Când se va prezenta la noi cu biletul de externare, pe baza referatelor se va putea face o concluzie. Până atunci este impropriu să mă exprim cu privire la starea de sănătate a pacientei", a declarat Roxana Zăvoi, director IML Craiova şi membră a comisiei care a expertizat-o pe poliţistă.
Melania Renghea nu este însă obligată să se interneze într-o clinică de psihiatrie, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla raportul comisiei nu va putea fi finalizat.

"Cazarea" la spital: Zece lei pe zi sau zece lei pentru toată perioada de internare?

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că s-a stabilit cu FMI ca nivelul maxim al coplăţii să fie de 10 lei. Surpriză, însă. Spre deosebire de anunţul făcut de premier luni, cand acesta susţinea că cei 10 lei se vor achita o singură dată pentru toată perioada de internare, Ponta a precizat ieri suma ar putea fi plătită pentru fiecare zi de stat în spital. El a spus că lămuriri suplimentare legate de coplată - dacă se achită pe zi sau la externare - vor putea fi date de către ministrul Sănătăţii în martie, când vine şi cu pachetul de bază. "Eu un singur lucru am vrut să mă asigur şi asta am discutat cu cei de la FMI, că valoarea coplăţii în primul rând nu priveşte consultaţiile, nu priveşte medicii de familie, nu priveşte tot ceea ce e în afara internării şi în al doilea rând că nu va depăşi o sumă de 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare contează, dar de principiu nu e o sumă imposibil de suportat", a spus Ponta. El a precizat că s-a bătut în cuie ca valoarea coplăţii să fie de maximum 10 lei. Întrebat dacă cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o dată, la externare, Ponta a răspuns: "Tocmai de aceea vreau în momentul în care ministrul Sănătăţii face toată procedura până în martie, întâi să o prezinte în Guvern şi după aceea şi nouă".
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara luni că măsura coplăţii în sistemul sanitar va fi implementată cu o "valoare modestă", doar în sistemul spitalicesc şi doar la momentul externării. "Adică, pe cine iese din spital şi nu pe cine se adresează spitalului ca să obţină sau nu un anume serviciu medical, deci foarte precis pe cine iese din spital, deci pe caz externat, iar valoarea ei, care va fi cu adevărat o valoare simbolică, o valoare modică, va fi stabilită la contractul-cadru, odată cu 1 martie 2013", a mai spus ministrul.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.