Național

MOZAIC STIRI NATIONALE Conducătorii de mopede, victime ale legii

Ziarul de Vrancea
25 ian 2013 773 vizualizări
în lipsa normelor metodologice, şcolile de şoferi nu pot instrui candidaţii pentru categoriile A, A1 şi A2

Conducătorii de mopede mai au de aşteptat până vor putea să obţină permis de conducere pentru categoria AM, deoarece şcolile de şoferi nu au fost încă autorizate pentru instruirea persoanelor care doresc acest lucru. Şi asta pentru că nu există norme metodologice de aplicare a legii privind circulaţia pe drumurile publice, prevăzute în noul Cod rutier, a precizat pentru Adriana Sorohan. Ea a spus că această problemă nu-i afectează doar pe mopedişti, ci şi pe conducătorii de motociclete. Odată cu modificările aduse Codului rutier, în lege a fost modificată şi capacitatea motoarelor, motiv pentru care şcolile de şoferi vor fi nevoite să obţină un alt aviz de la ARR şi pentru categoriile A, A1 şi A2. În momentul de faţă, acest lucru nu se poate face pentru că normele metodologice de aplicare a legii ar fi "pe circuitul de avizare" la Ministerul Transporturilor, a explicat Adriana Sorohan.
Chiar dacă aceste norme vor fi elaborate, şcolile de şoferi au obligaţia de a îndeplini anumite condiţii pentru a primi avizul ARR, care fac referire atât la echipamentele de care au nevoie pentru instrucţie, mopede şi motociclete care să îndeplinească parametrii legali, dar şi instructori specializaţi pentru categoriile respective, în special pentru AM. În prezent, cei care au cel mai mult de suferit din cauza faptului că încă nu au fost elaborate aceste norme metodologice de aplicare sunt persoanele care conduc deja mopede, cum ar fi angajaţii pizzeriilor, care sunt obligaţi să aibă permis pentru categoria AM.
Între timp, poliţiştii rutieri întocmesc dosare penale pentru toţi conducătorii de mopede care circulă fără permis. Numai în două zile, în Capitală, oamenii legii au întocmit cinci dosare penale.
Potrivit legii, şoferii care au deja un permis de conducere pentru orice categorie pot conduce şi mopede. Mopede pot fi conduse, cu permis AM, de orice persoană care are peste 16 ani.

Ponta, de acord cu votul prin corespondenţă

Liderul USL, premierul Victor Ponta, a declarat că susţine ideea unui covrum mai mic de 50% pentru validarea unui referendum şi introducerea votului electronic sau prin corespondenţă pentru cetăţenii români din străinătate. De asemenea, el a confirmat vineri că USL va propune ca în noua Lege electorală, care trebuie adoptată până la sfârşitul lunii iunie, numărul deputaţilor să fie limitat la 300 de persoane, iar în Senat fiecare judeţ să fie reprezentat de doar doi senatori. El a apreciat că aceasta este o soluţie care poate să deblocheze toate discuţiile politice pe tema structurii Parlamentului.

Pentru că a vorbit prea mult la telefon, Vîntu rămane în puşcărie

Tribunalul Bucureşti a respins, vineri, cererea de eliberare condiţionată a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, decizia judecătorilor fiind definitivă.
La şedinţă, procurorul a susţinut că omul de afaceri a purtat din penitenciar peste 3.300 de discuţii telefonice şi că nu a respectat anumite norme ale închisorii. În replică, Vîntu a spus că în accepţiunea procurorului şi când a vorbit de pe telefonul fix ar fi vorbit de pe telefonul mobil, precizând că în realitate, în mod logic şi fizic, nu putea purta atâtea discuţii dintr-un timp atât de scurt. Vîntu a mai spus că procurorii susţin că a purtat convorbiri telefonice, inclusiv când era în instanţa de judecată sau cu fiica sa la vorbitor, fapt ce nu se putea realiza fizic.
După deliberări, cei trei judecători ai Tribunalului au respins recursul omului de afaceri astfel, că acesta execută în continuare pedeapsa de un an de închisoare, dată în cazul de şantaj a lui Sebastian Ghiţă.
Comisia de la Penitenciarul Jilava i-a scăzut lui Sorin Ovidiu Vîntu aproape 33 de zile din condamnarea pe care a primit-o pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi a constatat că acesta poate cere unei instanţe eliberarea condiţionată, au declarat, la începutul lunii decembrie, surse judiciare. Comisia a luat în considerare pentru această decizie şi faptul că Vîntu a publicat o carte cu conţinut ştiinţific printr-o editură agreată de Colegiul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior.
În 21 iunie 2012, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la un an de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că l-a şantajat pe Sebastian Ghiţă.

Autorii furtului din Rotterdam voiau să dea foc la tablouri

Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau să dea foc la tablouri din cauza situaţiei generate, au spus reprezentanţii DIICOT, vineri, la Tribunalul Bucureşti, precizând că există o interceptare în acest sens. În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, procurorul DIICOT a arătat că Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem". Procurorul a afirmat că Dogaru nu a putut justifica, în declaraţia sa, care erau obiectele despre care se discuta în acea convorbire, totodată arătând că acesta a adus două tablouri, de Henri Matisse, Paul Gaugain, la expertul Mariana Dragu.
La începutul şedinţei, procurorul a solicitat ca audierile să fie secrete, însă instanţa de judecată a respins cererea acuzării, iar cei trei arestaţi - pentru furtul a şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 - s-au prevalat de dreptul la tăcere.
Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea jafului pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare.

Codul galben de ninsoare, prelungit pană sambătă

Meteorologii au prelungit codul galben de ninsoare şi viscol pentru Bucureşti şi 27 de judeţe din nordul, estul şi sudul ţării, avertizarea fiind valabilă până sâmbătă, la ora 14.00.
Potrivit ANM, în sudul Moldovei şi în cea mai mare parte a Munteniei, vântul va prezenta intensificări susţinute, depăşind la rafală 65-70 de kilometri pe oră. În jumătatea nordică a Moldovei, ninsorile vor slăbi treptat în intensitate, iar viteza vântului la rafală mai poate atinge 35-40 de kilometri pe oră. Sâmbătă, de la ora 4.00 până la 14.00, vor fi sub cod galben de ninsoare viscolită Capitala şi judeţele Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi. Directorul ANM, Ion Sandu, a anunţat, în Comandamentul de iarnă de la Guvern, că sâmbătă, de la ora 14.00, va fi prelungit codul galben până duminică dimineaţă, în Muntenia, Dobrogea, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea şi Galaţi, pentru vânt puternic.
Ion Sandu a precizat că există posibilitatea ca, în acest interval, Vrancea şi Buzău să intre din nou sub cod portocaliu.

Noul Cod de procedură civilă, în vigoare de la 1 februarie?

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, vineri, că noul Cod de Procedură Civilă ar putea intra în vigoare la 1 februarie. Ea a explicat că, iniţial, Codul de Procedură Civilă a fost suspendat ca aplicare până la 1 februarie anul acesta, iar pentru ca noul cod să intre în vigoare la această dată ministerul a făcut un pachet legislativ în care s-au suspendat de la aplicare anumite dispoziţii ale noului Cod de Procedură Civilă pentru imposibilitatea aplicării lor. "Am aflat că atât Preşedinţia, cât şi Parlamentul vor depune toate eforturile, aşa încât procedura să fie finalizată la 1 februarie, ceea ce ar însemna că nu ar mai fi necesară reamânarea codului, din moment ce la 1 februarie legea care ar permite intrarea fără convulsii a codului în vigoare poate fi adoptată. Ar putea fi 1 februarie", a afirmat Pivniceru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.