Național

MOZAIC STIRI NATIONALE Români ucişi în Algeria

Ziarul de Vrancea
20 ian 2013 720 vizualizări
Cinci români au fost implicaţi în criza ostaticilor din Algeria, însă numai trei au scăpat cu viaţă. "Nu sunt foarte bine psihic, dar fizic sunt bine", a spus unul dintre supravieţuitori. Evenimentele din Algeria sunt primul atac terorist de amploare, cu luare de ostatici, în care cetăţeni români îşi pierd viaţa.

Primul român anunţat printre victimele crizei ostaticilor din Algeria era din localitatea prahoveană Bărcăneşti, avea 36 de ani şi un copil în varstă de 6 ani, iar soţia sa este însărcinată. Ionuţ Tiberiu Costache, de profesie inginer, fusese angajat la rafinăria Petrobrazi. Localnicii spun că bărbatul a ales să plece la muncă în Algeria pentru a-şi ridica o casă. Ultima dată venise acasă de Crăciun şi a rămas pană după Revelion.
Cealaltă victimă fusese rănită în schimbul de focuri dintre islamişti şi armată şi adusă la spital, unde însă a murit înainte ca autorităţile române să reuşească să o contacteze. Mihail Marius Bucur era din Ploieşti şi avea doi copii - un băiat elev şi o fetiţă de vârstă preşcolară. Iniţial, soţia sa a fost informată că starea lui este bună, că acesta este rănit la o mână şi că se află în afara oricărui pericol. Ministerul Afacerilor Externe precizează că "regretă profund faptul că autorităţile algeriene nu au informat complet şi corect, în prealabil, autorităţile române, în legătură cu situaţia de sănătate reală a cetăţeanului român, aspect comunicat şi ambasadei Algeriei la Bucureşti". Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a precizat că "MAE va asigura repatrierea corpurilor neînsufleţite a celor doi cetăţeni români".

15 ore de mers prin deşert

Unul dintre cei trei români salvaţi în criza ostaticilor din Algeria a spus, într-o scurtă declaraţie acordată unui post de televiziune, că nu este "foarte bine psihic", el precizând că va face alte comentarii atunci când va avea certitudinea că sunt în siguranţă colegii săi. "Nu sunt foarte bine psihic, dar fizic sunt bine. Nu am dormit prea bine. Vreau să fiu sigur că colegii mei sunt în siguranţă şi după aceea vorbim", a spus Liviu Floria, unul dintre românii salvaţi în criza ostaticilor din Algeria şi care a ajuns în ţară. Liviu Floria este din Piteşti, iar înainte de a pleca la muncă în străinătate a lucrat la Arpechim Piteşti şi era specializat în aparate de măsură şi control. Înainte de a pleca în Algeria, el a mai fost la muncă în Qatar. Este căsătorit şi are o fetiţă.
El a povestit că s-a ascuns cu un alt român sub un birou, în timp ce atacatorii executau ostatici, că au reuşit să fugă, s-au târât pe sub maşini, au sărit un gard şi au mers prin deşert 30-35 kilometri timp de 15 ore pană să întalnească militari algerieni şi americani. "A fost un coşmar pentru un om civilizat, ne-am salvat în ultimul moment, când am luat decizia să evadăm, altă şansă nu aveam. Am evadat împreună cu alţi şapte colegi, între care un român, norvegieni, britanici, un localnic şi Iachim Gheorghe. Localnicul ne-a ajutat foarte mult. Nu am fost reţinuţi, nu am fost salvaţi, ne-am salvat singuri. Dacă aş fi fost reţinut ca ostatic, probabil că nu mai vorbeam acum", a mai afirmat el. "Singur nu ştiu cum aş fi reuşit, dar într-o echipă am reuşit să ne punem de acord să luăm deciziile potrivite în deşert la momentul potrivit, altfel nu ne salvam. Nu suntem eroi, nu sunt erou, eroi sunt soldaţii care luptă pe front. Important este să nu-ţi pierzi speranţa niciodată, asta este cel mai important", a declarat Liviu Floria. "O să mai plec, viaţa continuă, trebuie să ne profesăm meseria, atacurile teroriste nu ne descurajează", a adăugat românul supravieţuitor, care aflase deja că un al treilea coleg român reuşise să scape.
Întrebat ce părere are despre intervenţia forţelor armate ale Algeriei, celălalt român care a reuşit să fugă, Gheorghe Iachim, a spus ca înţelege faptul că soldaţii nu aveau cum să intervină mai repede pentru a-i salva.

Numărul victimelor: între 25 şi 35

Cel puţin 25 de ostatici au fost ucişi în cele patru zile ale crizei provocate de o grupare islamistă la un complex algerian de exploatare a gazelor. Cadavrele lor au fost găsite în urma căutărilor iniţiate sambătă, după asaltul final al armatei algeriene care a pus capăt situaţiei, eliberand "685 de angajaţi algerieni şi 107 străini", a anunţat Ministerul de Interne. Treizeci şi doi de răpitori au fost ucişi în cursul asaltului, potrivit aceleiaşi surse. De asemenea, cinci membri ai comandoului au fost prinşi, iar trei au reuşit să fugă.
Anterior, presupusul lider al răpitorilor ameninţase  că va "detona" ostaticii dacă armata algeriană se apropie prea mult de uzină. Într-un mesaj audio, difuzat de către agenţia mauritană de presă ANI, Abdelrahmane, alias "Nigerianul", presupusul lider al comandoului alcăruit din aproximativ 40 de persoane, a anunţat, de fapt joi, că armata algeriană încercuia complexul de la In Amenas (la 1.300 de kilometri sud-est de Alger), după ce a efectuat primul asalt. Potrivit lui Abdelrahmane, jumătate dintre răpitori şi 35 de ostatici au fost ucişi în acest asalt. Mai mulţi fugari aveau să povestească ulterior că ostaticii au fost obligaţi să poarte centuri de explozibili şi au fost urcaţi în camioane-capcană.

Noile ţinte ale vanătorilor de terorişti

Abdelrahmane, cel  care a condus gruparea răpitorilor, este considerat unul dintre locotenenţii algerianului Moktar Belmokhtar. Acest fost lider Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) a revendicat luarea de ostatici în numele grupării sale, "Semnatari cu sânge". Moktar Belmokhtar a declarat că luarea de ostatici reprezintă, între altele, o măsură de represalii faţă de o intervenţie militară franceză în Mali, care a beneficiat de o susţinere logistică din partea Algerului.

Cele mai multe victime sunt japoneze şi britanice

MAREA BRITANIE: Şase britanici şi o persoană rezidentă în regat sunt moarte sau au fost date dispărute, a anunţat ministrul de Externe, William Hague.
- SUA: Departamentul de Stat a confirmat vineri moartea unui cetăţean american, Frederick Buttaccio. Răpitorii anunţaseră cu o zi înainte că printre ostaticii pe care îi deţineau se află doi americani.
- FRANŢA: Ministerul de Externe a anunţat moartea unui francez, Yann Desjeux, un fost militar din cadrul forţelor speciale. Alţi trei francezi, prezenţi în complex, au scăpat cu viaţă.
- ALGERIA: Un algerian a murit miercuri în cursul atacului comandoului islamist, chiar înainte de luarea de ostatici, iar 685 de angajaţi algerieni au fost eliberaţi în urma intervenţiei armatei.
- ROMANIA: Un roman a fost ucis şi altul rănit. Ulterior, şi acesta a murit.
- JAPONIA: Nouă dintre cei 17 salariaţi japonezi care se aflau în complex în cursul atacului au fost ucişi.
- NORVEGIA: Cinci cetăţeni norvegieni au fost daţi dispăruţi, potrivit grupului petrolier Statoil, care gestionează platforma de la In Amenas împreună cu grupul britanic British Petroleum (BP) şi cel algerian Sonatrach. În bază se aflau 17 norvegieni la momentul luării de ostatici.
- FILIPINE: Manila a refuzat să confirme informaţii de presă care anunţau doi morţi. Informaţiile oficiale menţionează evacuarea a 34 de filipinezi, inclusiv unul rănit, iar un altul a putut să evadeze înaintea intervenţiei forţelor algeriene.
- MALAYSIA: Doi dispăruţi şi trei în siguranţă.
- BELGIA nu a anunţat nici o pierdere în randul angajaţilor proveniţi din această ţară.

Vor putea fi salvaţi, pe viitor, români aflaţi în situaţii similare?

Premierul Victor Ponta afirmă că nu există nicio informaţie concretă privind o ameninţare teroristă pe teritoriul României la acest moment, dar contextul global este din ce în ce mai plin de violenţă. Victor Ponta a precizat că încă de anul trecut, după atentatul din Bulgaria, în cadrul CSAT au fost luate măsuri pentru a finanţa şi asigura toată logistica necesară pentru serviciile de informaţii, structurile de luptă anticorupţie, iar aceste măsuri vor fi luate şi în 2013 şi în următorii ani. "Autorităţile trebuie să ia toate măsurile şi să asigure tot sprijinul logistic, de coordonare, pentru a asigura prevenirea şi combaterea oricărui act de acest tip pe teritoriul României şi de a sprijini, în situaţii cum a fost cea din Algeria, salvarea cetăţenilor români aflaţi în străinătate", a precizat Ponta. El a adăugat că trebuie luate în serios aceste eforturi pe care un stat european şi modern trebuie să le facă.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbey, a declarat că îi va cere ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, să se prezinte în faţa acestei comisii pentru a prezenta un raport privind criza ostaticilor din Algeria. O reuniune a membrilor CSAT este prevăzută pentru 5 februarie, principalul subiect al şedinţei fiind implicarea României în operaţiunile conduse de Franţa în Mali.

Două tragedii pe Dunăre

O barcă în care se aflau zece persoane s-a răsturnat ieri pe Dunăre, în zona localităţii Slobozia din judeţul Giurgiu, iar două dintre ele sunt date dispărute şi căutate de pompierii militari şi de poliţiştii de frontieră. Cele zece persoane mergeau la vânătoare, iar opt dintre acestea s-au salvat şi s-au refugiat pe o insulă, de unde au fost recuperate ieri. În cazul celor două persoane dispărute au început căutările.
Sambătă, doi bărbaţi s-au înecat în Balta Ialomiţiei, după ce unul dintre ei a căzut în apă, iar celălalt a sărit pentru a-l salva. Corpurile lor au fost recuperate de pompieri, după mai multe ore de căutări. Victimele sunt doi bărbaţi în vârstă de 72 de ani şi 63 de ani. Cel mai în varstă locuia într-o baracă construită pe malul apei, iar sâmbătă a plecat la pescuit. La un moment dat, a ajuns pe un pod de gheaţă care a cedat. Strigătele sale de ajutor au fost auzite de un bărbat de 63 de ani, care se afla în zonă, adunând lemne şi care a sărit în apă pentru a-l salva pe bătrân.

Grenadă găsită în tomberonul de gunoi

Un bărbat care căuta prin gunoaie a găsit o grenadă de exerciţiu într-un tomberon din zona şoselei de centură a municipiului Braşov, grenada fiind preluată de către pirotehnişti. "O echipă de pirotehnişti a mers la faţa locului, au izolat zona şi au ridicat grenada găsită. În urma verificărilor s-a constatat că era o grenadă de exerciţiu. Nu era periculoasă. Aceasta a fost depozitată în vederea distrugerii", a precizat ieri purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, Ciprian Sfreja.

A fost prins veteranul hoţilor de buzunare

Un hoţ de buzunare în vârstă de 81 de ani a fost arestat, după ce a fost prins că a furat un telefon din buzunarul unui bărbat de 63 de ani, informează Poliţia Capitalei. Hoţul, cunoscut cu antecedente penale, a fost prins în interiorul unui magazin din sectorul 2 al Capitalei, la scurt timp după furt. În baza probelor prezentate de poliţiştii bucureşteni magistraţilor, aceştia au decis cercetarea suspectului în stare de arest preventiv pentru o perioadă 15 zile, sub acuzaţia de furt calificat, telefonul fiind restituit păgubitului.

Jandarm arestat pentru jaf

Un jandarm din Timişoara şi un prieten al acestuia care au jefuit trei cetăţeni pakistanezi cazaţi la o pensiune din municipiu au fost arestaţi preventiv, sâmbătă seară. Cei doi sunt cercetaţi pentru tâlhărie, iar jandarmul este cercetat şi pentru uzurpare de calități oficiale. Ei fuseseră prinşi în flagrant. "Două persoane au intrat în pensiune, prezentându-se ca fiind poliţişti şi motivând că au de făcut verificări în legătură cu cetăţeni străini cazaţi acolo. Au intrat în camera unde erau cazaţi cei trei pakistanezi, unde, folosindu-se de ameninţări cu acte de violenţă, au încercat să îi deposedeze de banii şi bunurile pe care le aveau asupra lor. Negăsind bani, au luat telefoanele mobile ale celor trei, moment în care au fost surprinşi de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale", declara purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Timiş, Mădălina Mezdrea. Cei trei cetăţeni pakistanezi care au fost jefuiţi au forme legale pentru România, fiind înregistraţi la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi din Timişoara.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.