Național

Scandalul continuă după incinerarea lui Nicolaescu

Ziarul de Vrancea
6 ian 2013 1005 vizualizări
Consiliul Naţional al Audiovizualului a dezaprobat modul în care a fost reflectat de către televiziuni decesul lui Sergiu Nicolaescu n la randul său, Patriarhia a dat asigurări ferme că niciun preot ortodox nu a oficiat o slujbă la momentul incinerării regizorului

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi-a exprimat "dezaprobarea totală faţă de modul în care a fost reflectat la posturile de televiziune decesul regizorului şi senatorului Sergiu Nicolaescu". "CNA s-a autosesizat şi, în urma monitorizărilor efectuate în perioada 03-05.01.2013, va prezenta punctul de vedere după analiza acestui subiect în prima şedinţă publică a Consiliului", se spune într-un comunicat de presă. În comunicat nu se precizează când va avea loc prima şedinţă publică din acest an a CNA.
Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat sâmbătă, în jurul orei 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare, la ceremonia de incinerare participând familia, prietenii şi apropiaţii regizorului, printre care s-a aflat şi fostul preşedinte Ion Iliescu. Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, după cum a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.

A fost sau n-a fost ceremonie religioasă?

Niciun preot al Bisericii Ortodoxe Române nu a fost prezent pentru a oficia o slujbă religioasă la momentul incinerării lui Sergiu Nicolaescu, a precizat Patriarhia Română. Presa a relatat că la momentul incinerării ar fi fost oficiată o slujbă religioasă, în cadru restrâns, la crematoriul Vitan Bârzeşti. Familia lui Sergiu Nicolaescu nu a dezvăluit nimic despre modul de desfăşurare a ceremoniei de incinerare.
Biserica anunţase încă de joi, prin purtătorul său de cuvînt, părintele Constantin Stoica, despre faptul că Sergiu Nicolaescu nu va beneficia de slujba de înmormântare întrucât urma să fie incinerat, această practică nefiind creştină şi implicit respinsă de către Biserica Ortodoxă. Totuşi, unii preoţi caterisiţi sau depuşi din treaptă, "doritori de câştig şi în totală separare de Biserică", săvârşesc slujba de prohodire a celor decedaţi chiar în incinta crematoriului, informa Cancelaria Sfântului Sinod, după şedinţa din 5 iulie 2012.

Scurta cuvantare a lui Ion Iliescu

"A fost ultimul act al ceremoniilor prin care ne-am luat rămas bun de la Sergiu Nicolaescu. Eu cred că cea mai bună apreciere, cea mai bună cinstire, au arătat-o oamenii. Au fost o mulţime de oameni şi ieri şi astăzi de dimineaţă, care au vrut să-şi ia rămas bun de la Sergiu Nicolaescu. Pentru un om public şi pentru un om de artă cum a fost el, un mare creator, nu există bucurie mai mare decât aceasta. Să ştie că a slujit o cauză apreciată de cei mulţi. Pentru că el a făcut filme adresate oamenilor, adresate maselor, adresate poporului român. Şi cea mai bună cinstire a fost acest mod în care oamenii au ţinut să-şi ia rămas bun de la el", a spus Ion Iliescu, la ieşirea din crematoriul Vitan Bârzeşti.
În timpul declaraţiei, câţiva oameni dintre cei strânşi lângă gardul crematoriului au strigat cuvântul "ruşine", fiind nemulţumiţi de faptul că trupul neînsufleţit al regizorului a fost incinerat şi nu înmormântat. În acest context, Ion Iliescu a spus că incinerarea sau înmormântarea este "opţiunea fiecăruia". "Este treaba fiecăruia şi a fiecărei familii să decidă. De unde până unde această mentalitate, că trebuie neapărat... chiar şi citatul din Sfânta Scriptură care spune «se întoarce în pământ». Ce înseamnă în pământ? Când moare pe mare un marinar îl aruncă în apă, tot în pământ se duce. Şi dacă este ars şi cenuşa este împrăştiată eu zic că tot în pământ se întoarce", a mai spus Ion Iliescu cu lacrimi în ochi.

"Ruşine!"

Pe de altă parte, în momentul în care soţia lui Sergiu Nicolaescu a ieşit din crematoriu, reacţia persoanelor adunate lângă crematoriu a fost destul de vehementă, oamenii strigând din nou "ruşine". Însă, în timpul ceremoniei de incinerare, oamenii strânşi la crematoriu au avut stări diverse, trecând de la aplauze pentru Sergiu Nicolaescu, la nemulţumire, pentru că nu au unde să depună coroane şi lumânări în memoria regizorului. Familia lui Sergiu Nicolaescu nu a făcut un anunţ oficial cu privire la locul în care va fi depusă cenuşa regizorului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.