MOZAIC NATIONAL Enigmă în Justiţie: cine propune procurorii şefi?
Traian Băsescu a solicitat CSM să-i trimită un punct de vedere pe această temă, precizând că nu se grăbeşte. "Am o problemă care este la zi. Şi, sigur, puteţi să îmi spuneţi că «Domnule preşedinte, cum de nu aţi observat-o până acum?». E foarte simplu, nu a fost în atenţia mea din punct de vedere procedural. Propunerea de la MJ pentru funcţia de procuror general şi procuror şef DNA. Eu am primit propunerile. Nu discut procedura, s-a discutat cu dumneavoastră, dumneavoastră sunteţi cei mai pricepuţi. Avem un articol 134 în Constituţia României care spune aşa: «CSM propune preşedintelui României numirea procurorilor şefi». Propunerea trebuie să vină la mine de la CSM", a spus Traian Băsescu. El le-a spus membrilor CSM că nu le cere acum un răspuns. "Avem şi o menţiune că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea Ministerului Justiţiei sau ministrului Justiţiei, dar aceasta nu poate, în opinia mea de inginer, să substituie prevederea din 134", a continuat preşedintele. Şeful statului a menţionat că nu se va grăbi cu aprobarea sau respingerea celor două propuneri. "Aş vrea să ştiu un punct de vedere al dumneavoastră în următoarele zile. Eu nu am termen", a mai spus Băsescu. El a susţinut că prevederea din articolul 134 al Constituţiei "nu lasă dubii" şi s-a declarat surprins că până acum nu au reacţionat alte structuri şi chiar procurorii.
Articolul 134 al Constituţiei, referitor la atribuţiile Consiliului Superior al Magistraturii, prevede la alineatul (1) că CSM "propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii".
"Mai bine războiu decat justiţie neindependentă"
Traian Băsescu a susţinut, vineri, la şedinţa plenului CSM, că nimeni nu va negocia independenţa justiţiei "de dragul păcii politice". "Mai bine război decât justiţie neindependentă", a continuat Băsescu. Preşedintele a remarcat faptul că în ultimii doi ani rapoartele MCV s-au îmbunătăţit şi au indicat progrese ale justiţiei din România, de unde şi schimbarea de atitudine şi de discurs al său faţă de situaţia din justiţie de acum 3-5 ani.
"În schimb, a fost şi o altă putere politică, şi ea a fost interesată, vă aduceţi aminte cum era mai pe la începutul anilor 2000, venea nu ştiu care «să îl punem procuror şef la curtea de apel pe nu ştiu cine, să îl punem şef la SRI Teleorman pe nu ştiu cine, la Sălaj pe nu ştiu cine»". Nu a mai funcţionat sistemul, iar instituţiile care ţin de CSAT sau de justiţie, cel puţin în ceea ce mă priveşte nu am acceptat nicio urmă de intervenţie politică. Aşa că nu o voi face acum pe ultimele luni de mandat, mai am 18-19 luni de mandat, până îmi termin al doilea mandat. Nu îmi voi compromite mandatul pe chestiuni din astea", a continuat preşedintele. "Felicitări pentru ce aţi reuşit în ultimii doi ani. Vă pot spune că CSM este altfel văzut şi la Bruxelles, este o instituţie parteneră deja în găsirea soluţiilor. Îmi place", le-a mai spus Traian Băsescu membrilor CSM.
Preşedintele s-a arătat "bucuros" şi pentru că în ultimul raport din 2012 al Transparency International privind percepţia corupţia România a urcat cu 7-8 locuri, depăşind state mai vechi ale UE.
Cine cui i-a adus daruri?
Şedinţa de vineri a CSM a consemnat şi un amuzant schimb de replici între Traian Băsescu şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
Traian Băsescu: "Doamna ministru, sărut mâna".
Mona Pivniceru: "Să te temi de greci chiar şi atunci când îţi aduc daruri".
Traian Băsescu râzând: "Dar eu n-am adus daruri, doamnă!"
Livia Stanciu, preşedintele instanţei supreme: "Acum depinde cine dintre cei doi sunt greci".
Traian Băsescu: "Doamna ştie pentru că de fapt multe dintre lucrurile pe care le-am spus aici sunt contradicţii între mine şi doamna ministru".
Livia Stanciu: "Contradicţiile sunt constructive. Trebuie să mai şi zâmbim".
Lider maghiar: Federalismul este viitorul Romaniei
Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a afirmat, vineri, la Oradea, că "federalismul este viitorul politic şi naţional" al ţării şi că partidul va încerca să îşi impună ideile de transformare a României din stat naţional unitar într-unul multinaţional cu provincii autonome. Toro a anunţat că partidul va iniţia mai multe mişcări populare stradale în acest an. El nu a exclus ideea organizării unui nou referendum regional în secuime, prin care regiunea să ajungă să fie recunoscută ca autonomă de restul ţării. Liderul PPMT i-a criticat pe reprezentanţii UDMR. "Şi-au trădat electoratul, desconsiderându-l, doar pentru a ajunge la putere. Dacă pactul semnat cu USL ar fi fost cunoscut înainte de alegeri, altele erau rezultatele", a spus Toro.
Vicepreşedintele PPMT Szilagyi Zsolt le-a cerut, în aceeaşi conferinţă de presă, liderilor UDMR "să scoată la lumină adevăratul text, dar şi anexele secrete ale pactului semnat cu USL".
Ponta anunţă schimbarea conducerii INS
Premierul Victor Ponta a anunţat că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011. El s-a referit, în şedinţa de guvern, doar la schimbarea conducerii INS, arătând însă că şi Comisia Naţională de Prognoză a greşit. "Ne-am trezit acum, la început de an, că Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză au greşit şi după ce în 2003, 2004 până în 2010 au greşit de fiecare dată pe plus, adică calculau un PIB şi după aia era un pic mai mare, în 2011 l-au greşit pe minus. Nu am probe să cred că este vorba de o intenţie, dar e o greşeală gravă. Anul ăsta, ca să ne înscriem în ţinta de deficit, mai trebuie să tăiem un miliard lei, dintr-o greşeală de calculat", a spus Ponta. Premierul a precizat că doreşte ca la INS să fie oameni pe care să se poată baza fie când anunţă date despre PIB, fie când este vorba de "câţi cetăţeni sunt în această ţară".
Institutul Naţional de Statistică este condus de către secretarul de stat Vergil Voineagu, numit în primăvara anului 2005 de premierul Tăriceanu.
Medicii nu vor să distribuie cardul de sănătate
Preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România (SNMFR), Rodica Tănăsescu, a declarat vineri că medicii de familie sunt de acord cu utilizarea cardului electronic de sănătate, dar nu şi cu distribuirea lui de către ei. "Suntem de acord să folosim cardul, dar nu să-l distribuim şi să-l inscripţionăm. Aceasta necesită mult timp, în plus nu noi trebuie să validăm date de identificare. Nu suntem evidenţa populaţiei, ci medici", a spus Tănăsescu. Ea a adăugat că medicii au fost de acord cu reţeta electronică, deoarece aceasta înseamnă transparenţă în ceea ce priveşte prescrierea medicamentelor. Potrivit acesteia, încă mai sunt disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte reţeta electronică, fiind momente în care preluările din SIU - Sistemul Unic Integrat - nu funcţionează deloc sau parţial. "În cursul zilei de joi dimineaţă sistemul funcţiona", a spus Tănăsescu. Ea a arătat totodată că multe spitale nu sunt pregătite să elibereze reţetele în format electronic pentru pacienţii externaţi.
Un maghiar a aterizat în Guvern. Nimeni nu-şi explică cum
Kiraly Andras Gyorgy (UDMR) a fost eliberat din funcţia de secretar de stat în fostul Minister al Educaţiei dar numit imediat pe acelaşi post în noul Minister. Oficialii Guvernului spun că nu au informaţii prin care să explice această măsură, scrie hotnews.ro.
Deciziile de eliberare a lui Gyorgy din funcţie şi, respectiv, de numire a acestuia tot ca secretar de stat în Minister, reorganizat în noul Guvern, au fost semnate la finele anului trecut, în aceeaşi zi, de către premierul Victor Ponta. Întrebat, vineri, de jurnalişti care este motivul pentru Kiraly Andras Gyorgy, membru UDMR, a fost renumit la Ministerul Educaţiei, purtătorul de cuvînt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat că nu are informaţii pe această temă.
Kiraly a fost numit secretar de stat în Ministerul Educaţiei în februarie 2010 de către premierul Emil Boc, din postura de lider al UDMR Arad.
Liderii USL şi UDMR au semnat, în 1 octombrie 2012, un acord de colaborare între cele două forţe politice, dar pactul a fost încălcat după alegeri, fără prea multe explicaţii, de către USL.
Vasluian, găsit în casă cu faţa roasă de şobolani
Un bătrân în vârstă de 75 de ani, din municipiul Vaslui, care murise în urmă cu câteva zile, a fost găsit în casă cu faţa roasă de şobolani, fără ca soţia sa, care locuia împreună cu acesta, să anunţe Poliţia. Potrivit IPJ Vaslui, cadavrul bărbatului a fost descoperit de către o rudă a acestuia, în timpul unei vizite la locuinţa celor doi bătrâni, situată în suburbia Rediu. Îngrozit, vasluianul a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a sesizat Poliţia, mai ales că soţia bătrânului nu a anunţat pe nimeni despre moartea acestuia.
"Cadavrul bărbatului se afla în locuinţă, pe un pat improvizat, prezentând urme de muşcături de rozătoare la nas şi la buze. Poliţiştii au constatat că decesul survenise de mai multe zile, fără ca soţia bătrânului, care locuia în aceeaşi cameră, să anunţe pe cineva", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Ştraub.