Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Melania Vergu, trimisă în judecată

Ziarul de Vrancea
14 dec 2012 693 vizualizări
Melania Vergu, fost consilier al ministrului Educaţiei, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru înşelăciune, conflict de interese şi fals în documente pentru obţinerea unor fonduri europene. Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit procurorilor, Melania Vergu ar fi prezentat la Autoritatea de management documente şi declaraţii inexacte în care ar fi consemnat date nereale referitoare la condiţiile pe care le îndeplinea firma sa în vederea accesării de fonduri acordate prin programul POSDRU. În baza acestor documente, firma sa a beneficiat de fonduri europene pentru punerea în practică a proiectului intitulat "Practică să înveţi, învaţă să practici". "În această modalitate, SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL a obţinut pe nedrept suma totală de 6.492.653 lei, reprezentând fonduri europene şi de la bugetul naţional", susţin procurorii. Pentru recuperarea prejudicului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile ale Melaniei Vergu.
Prin acelaşi rechizitoriu, DNA dispus scoaterea de sub urmărirea penală a fiului Melaniei Vergu, Ioan Teodor Vergu, director şi asociat al societăţii Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, întrucât acesta "nu a cunoscut aspectele nereale şi inexacte inserate de Vergu Melania în cererile de finanţare".

Scade numărul de pensionari, creşte pensia

Numărul mediu de pensionari a fost în trimestrul al treilea de 5.469.000, în scădere cu 107.000 faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 24.000 comparativ cu trimestrul precedent. Potrivit datelor transmise, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), pensia medie lunară a fost de 771 de lei, mai mare cu 1,7 la sută faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 0,3 la sută faţă de trimestrul al doilea din 2012.
Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%), iar dintre aceştia, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 85,9 la sută. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 778 de lei în trimestrul al treilea, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei (624 lei în judeţul Giurgiu faţă de 982 lei în Bucureşti), a precizat INS.

Record negativ de temperatură pentru această iarnă

Cea mai scăzută temperatură din această iarnă a fost înregistrată, vineri dimineaţă, la Întorsura Buzăului, judeţul Covasna. Potrivit meteorologului de serviciu de la staţia Întorsura Buzăului, termometrele au indicat, vineri dimineaţa, la ora 7.00, minus 31 de grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată în această iarnă, în zonă. Reprezentantul staţiei meteo din Întorsura Buzăului a menţionat că la sol temperatura a fost şi mai scăzută, de minus 33 de grade Celsius. În alte zone ale judeţului Covasna s-au înregistrat, vineri dimineaţă, temperaturi cuprinse între minus 18 şi minus 15 grade Celsius.
Cea mai scăzută temperatură înregistrată la Întorsura Buzăului a fost în februarie 2005, când în zonă erau minus 36 grade Celsius. În judeţul Harghita, cea mai scăzută temperatură din această iarnă, de minus 25 de grade Celsius, s-a înregistrat, vineri, la Miercurea Ciuc şi Joseni.

Educaţie în afara şcolii pentru grupa pregătitoare

Ministerul Educaţiei propune educaţia outdoor la clasa pregătitoare, care presupune învăţarea în afara şcolii, în natură, la teatru, la muzeu, pentru a putea intra mai uşor în relaţie cu mediul înconjurător şi cu colegii de grupă, a declarat secretarul de stat Stelian Fedorca. "Altfel spus, dacă dascălul vorbeşte copiilor despre actori, de exemplu, este mai simplu să înveţe ce este teatrul exact într-o sală de spectacole. La fel, dacă vorbim despre copaci, este mai bine să ieşim din clasă şi să fim în preajma arborilor", a precizat secretarul de stat Stelian Fedorca al Ministerului Educaţiei.
Educaţia outdoor presupune ca procesul de predare-învăţare-formare să se petreacă în afara şcolii, respectiv în natură şi spaţii culturale. Obiectivul unui asemenea tip de educaţie îl reprezintă plasarea în cadrul vieţii cotidiene a elementelor pe care copiii le învaţă la şcoală, dezvoltarea spiritului practic şi a adaptării la situaţiile concrete de viaţă, modalităţi de înţelegere a elementelor educaţionale predate la clasă, a explicat Fedorca, precizând totodată că acest sistem s-a dovedit eficient în statele scandinave Suedia, Danemarca, Norvegia.

Mark Gitenstein şi-a încheiat mandatul

Mark Gitenstein şi-a încheiat mandatul ca ambasador al SUA la Bucureşti şi s-a întors în Statele Unite ale Americii, iar Duane C. Butcher, adjunctul şefului misiunii diplomatice, a devenit însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice, funcţie pe care o va ocupa până la sosirea noului ambasador.
După ce, timp de peste 3 ani, ambasadorul Mark H. Gitenstein a fost şeful Misiunii Diplomatice a SUA la Bucureşti, el şi-a încheiat mandatul şi s-a întors în Statele Unite ale Americii, potrivit ambasadei.
Duane C. Butcher, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, devine, începând din 14 decembrie, Însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA. El va ocupa această funcţie până la sosirea noului Ambasador al SUA în România, menţionează sursa citată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.