Național

Tăriceanu îl înţeapă din nou pe Antonescu

Ziarul de Vrancea
29 nov 2012 551 vizualizări
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat dezamăgit că preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu a prezentat un plan economic pentru România, având în vedere că actuala campanie se încheie în mai puţin de două săptămâni.

Tăriceanu a afirmat la o dezbatere organizată de Societatea Academică Română şi Fundaţia Friedrich Ebert că prezentarea unui plan economic liberal pentru România a fost deficitară, apreciind că a fost o greşeală faptul că preşedintele PNL nu a prezentat un plan economic. "Din păcate, PNL este încă dator electoratului propriu cu exprimarea unei viziuni liberale asupra viitorului economiei româneşti şi, vă spun sincer, am aşteptat în această campanie electorală - mai sunt zece zile până la data alegerilor - am aşteptat ca liderul PNL să promoveze un plan economic pentru România. Din păcate, până astăzi am fost deficitari la acest capitol şi consider că este o greşeală care ar putea să ne coste, şi anume faptul că în această campanie nu am prezentat suficient soluţiile noastre de creştere a economiei româneşti, PNL fiind considerat până nu de mult un partid al competenţei economice", a susţinut Tăriceanu.

Fostul premier şi-a exprimat dezamăgirea că această propunere nu a venit din partea preşedintelui PNL. În schimb, Tăriceanu a prezentat o viziune proprie de "măsuri esenţiale" pe care va trebui să le ia următorul Guvern, pe care l-a denumit "un plan de resuscitare a economiei" în cinci puncte. Între măsurile enumerate de acesta se numără "toleranţa zero pentru evaziunea fiscală", respectiv "o adevărată declaraţie de război împotriva corupţiei şi evaziunii fiscale" care să genereze majorarea pedepselor minime.

De asemenea, Tăriceanu a vorbit de un plan de reindustrializare a României, care "trebuie să fie competitivă la nivel european şi internaţional", prin încurajarea apariţiei unor "poli industriali în sectoarele de producţie", iar pentru acest lucru statul să aloce anual 0,5% din PIB. Fostul premier a mai precizat că pledează pentru majorarea redevenţelor, care se situează în România la un nivel mult mai mic decât în celelalte state UE.

Critici şi la adresa preşedintelui PC

La acelaşi eveniment, Tăriceanu a apreciat că introducerea cotei reduse de TVA pentru anumite produse nu va avantaja consumatorul, ci mai degrabă producătorii şi comercianţii. "Nu sunt adeptul TVA diferenţiat, ştiu de la cine porneşte şi o face cu încăpăţânare, dar nu vreau să comentez", a spus senatorul liberal. Tăriceanu a explicat că TVA redus într-o piaţă neconcurenţială duce la majoarea ratelor de profit ale producătorilor, dar mai ales ale distribuitorilor şi comercianţilor şi încurajează evaziunea.

În vară, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, preşedintele Partidului Conservator, declara că bugetul pentru anul viitor va include "cu siguranţă" TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.