Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Italienii ne fac program naţional de chirurgie cardiovasculară pediatrică

Ziarul de Vrancea
14 nov 2012 717 vizualizări
Patru centre din România urmează să fie pregătite şi apoi "antrenate" de medicii italieni în acest domeniu. Pană la finalizarea proiectului, unii pacienţi vor fi trataţi în clinicile din Italia

Ministerul Sănătăţii a iniţiat un program naţional ce vizează dezvoltarea a patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică în ţară, în următorii trei ani, în colaborare cu o clinică din Italia, recunoscută pentru performanţa în domeniu, a anunţat ieri ministrul Raed Arafat. El a semnat, alături de Andrea Mecenaro, şeful Institutului ştiinţific de recuperare şi îngrijire din cadrul Clinicii San Donato, şi de profesor dr. Alessandro Frigiola, directorul Departamentului de chirurgie cardiacă, un protocol de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi unitatea italiană, în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Conform acestui protocol, pe o durată de trei ani va fi realizat un program naţional de dezvoltare a acestui sector, printr-o serie de acţiuni comune: instruirea tinerilor medici şi asistenţi români în chirurgie cardiacă, anestezie pediatrică şi cardiologie, sectoare deficitare din punct de vedere al resurselor umane, intervenţii ale medicilor italieni în centrele din România şi tratarea pacienţilor români în clinica italiană până la finalizarea proiectului.

La finalul proiectului ar trebui dezvoltate patru centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică în ţară - în Clinica Marie Curie din Bucureşti şi în centrele şi institutele de boli cardiovasculare din Cluj-Napoca, Iaşi şi Târgu Mureş - care să aibă capacitatea de a trata majoritatea cazurilor.

În România se nasc anual aproximativ 2.000 de copii cu malformaţii cardiace congenitale, dintre care în ţară sunt tratate câteva sute, în timp ce la fiecare două-trei săptămâni se pune problema trimiterii unui copil în străinătate pentru a fi operat, din cauza capacităţii reduse şi a faptului că, local, nu se pot efectua încă unele operaţii, a explicat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.
La rândul său, profesorul Alessandro Frigiola a estimat că, probabil, în acest moment sunt peste 10.000 de copii care aşteaptă tratament pentru o malformaţie cardiacă. El a precizat că aceasta este mai gravă decât orice altă malformaţie şi poate duce la deces la vârsta de 20-30 de ani.

Clinica San Donato din Italia are trei centre de chirurgie cardiovasculară numai în regiunea Lombardia, cu nouă milioane de locuitori şi a lucrat deja cu 18 ţări, din Africa, America de Sud sau Asia, pentru dezvoltarea acestui sector. Frigiola a precizat însă că este prima dată când clinica se implică într-un program naţional.


Raport al Agenţiei Anti-drog: 23% din trafic duce la studenţi

Elevii, în schimb, preferă etnobotanicele. Anchetatorii au realizat şi portretul traficantului de droguri: bărbat cu nivel de pregătire mediu, între 21 şi 54 de ani, fără ocupaţie

Canabisul, heroina şi amfetaminele au fost, în 2011, cele mai capturate droguri în România, cantităţile de stupefiante confiscate menţinându-se în media perioadei 2001-2010, potrivit Raportului naţional privind situaţia drogurilor, prezentat joi de Agenţia Naţională Antidrog. Confiscările de opiu au scăzut constant. Prevalenţa consumului de droguri, tranchilizante şi substanţe noi psihoactive este 23,2 la sută, de-a lungul vieţii, în rândul studenţilor români, cele mai consumate fiind canabisul, ecstasy, ciupercile halucinogene, ketamina, cocaina, LSD şi amfetaminele, rezultă din raport. În ceea ce-i priveşte pe liceeni, substanţele noi psihoactive, denumite şi "etnobotanice", sunt printre cele mai consumate droguri în rândul elevilor de 16 ani, alături de canabis/haşiş şi substanţe inhalante, constatându-se pentru prima oară un debut precoce la această categorie de vârstă.

Totodată, canabisul este drogul cel mai frecvent depistat în rândul conducătorilor auto în acţiunile de testare organizate de Poliţia Rutieră în parteneriat cu Agenţia Naţională Antidrog. Potrivit raportului, anul trecut au fost întocmite 465 de dosare penale, iar valoarea totală a amenzilor aplicate a însumat 4.640.870 de lei. În 2011 au fost condamnate 853 de persoane, dintre care 21 erau minori, iar 59,32 la sută dintre aceste au primit pedepse pentru infracţiuni de trafic de droguri. Jumătate dintre aceste pedepse sunt cu executare. Specialiştii au întocmit şi un "portret" al persoanei trimise în judecată pentru infracţiuni la regimul drogurilor, aceasta fiind, de regulă, bărbat, cu vârsta cuprinsă între 21 şi 54 de ani, din mediul urban, cu un nivel de pregătire mediu şi fără ocupaţie.
Raportul ANA mai arată că fenomenul traficului şi consumului ilicit de droguri rămâne concentrat în marile aglomerări urbane, cu precizarea faptului că, în ultimii ani, se înregistrează uşoare creşteri ale indicatorilor de ofertă monitorizaţi în oraşele situate în partea de nord-est a ţării - Iaşi, Suceava, Bacău.

Motiv straniu invocat de un criminal pentru uciderea unei prostituate
El a fost prins cu ajutorul SRI, la două săptămani după omorul săvarşit în pădurea Băneasa

Tânărul suspectat că în urmă cu două săptămâni a omorât o prostituată la marginea Pădurii Băneasa, în apropierea Academiei de Poliţie, a fost dus, ieri, la locul faptei pentru reconstituire. Marin Dumitru le-a arătat anchetatorilor unde s-a întâlnit cu victima, locul în care a ucis-o şi unde a aruncat apoi poşeta pe care a luat-o de la aceasta. Potrivit poliţiştilor, bărbatul a ucis-o pe prostituată cu un ciocan, pe care ulterior l-a aruncat la faţa locului. El a susţinut că s-ar fi speriat că ar putea să ia vreo boală venerică, moment în care a lovit-o în cap. Ulterior, Marin Dumitru i-a luat geanta, pe care a aruncat-o la câteva sute de metri de locul crimei. Bărbatul a scotocit în geantă, însă nu a găsit niciun ban, poliţiştii descoperind totuşi într-un buzunar lateral al poşetei suma de 400 de lei. Marin Dumitru, în varstă de 24 de ani, un fost agent de pază, s-a mai aflat în atenţia poliţiei în urmă cu mai multă vreme pentru o presupusă lipsire de libertate, care a vizat tot o prostituată, însă la momentul respectiv a fost scos de sub urmărire penală. Anchetatorii au precizat că pentru identificarea şi prinderea lui Marin Dumitru au beneficiat şi de sprijinul Serviciului Român de Informaţii.


Bătaia e ruptă din Rai, dar agresorul e anchetat de poliţişti

Un bărbat din comuna suceveană Bosanci este cercetat penal pentru "rele tratamente aplicate minorilor" după ce şi-ar fi bătut fiul în vârstă de nouă ani cu o curea şi o bucată de lemn, cazul fiind sesizat Poliţiei de către directorul şcolii unde învaţă copilul. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Suceava, directorul Şcolii nr. 1 din localitatea suceveană Bosanci a sesizat Postul de Poliţie din localitate că un copil în vârstă de nouă ani, elev în clasa a III-a, a venit la cursuri având multiple echimoze şi escoriaţii pe faţă şi corp. Copilul a declarat că, în cursul serii de marţi, în timp ce se afla acasă, a fost lovit de tatăl său cu o curea şi cu o bucată de lemn. Băiatul a fost internat în Centrul de Primire în Regim de Urgenţe a Minorilor Suceava, în timp ce tatăl său este cercetat penal pentru rele tratamente aplicate minorilor. În funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale ale copilului, se va stabili încadrarea juridică şi se va dispune procedural.

Angajaţii din ministere nu iau nici anul acesta prime de Crăciun

Angajaţii ministerelor nu vor beneficia în acest an de prime de Crăciun, potrivit premierului Victor Ponta. Întrebat de jurnalişti dacă în ministere vor fi acordate în acest an prime de Crăciun, premierul a răspuns negativ. Anul trecut, funcţionarii din Palatul Victoria nu au încasat prime la final de an, ci au primit câte o felicitare cu urări de sărbători, având antetul Guvernului şi fiind semnată de premierul de atunci, Emil Boc.

Peste 4.300 de litri de ţuică ai nimănui

Vameşii şi poliţiştii din cadrul IPJ Argeş au confiscat de la doi bărbaţi peste 4.300 de litri de ţuică pentru care aceştia nu aveau acte de provenienţă, informează Autoritatea Naţională a Vămilor. Potrivit sursei citate, inspectorii vamali din cadrul Compartimentului Echipe Mobile al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Argeş, în urma unor acţiuni de supraveghere şi control pe care le-au susţinut pe raza judeţului Argeş, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, au găsit doi bărbaţi care aveau o mare cantitate de alcool. Aceştia nu deţineau, spun autorităţile, documente de provenienţă ale mărfii sau acte care să ateste plata accizelor către stat. Băutura, a cărei valoare a fost estimată la aproximativ 60.000 de lei, a fost confiscată, iar dosarul a fost preluat de către Serviciul de Investigarea Fraudelor, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş.

Un neamţ a tras pe sfoară 74 de români şi s-a făcut nevăzut cu banii lor

Un cetăţean german a fost trimis în judecată pentru înşelăciune de către procurorii din Covasna, fiind acuzat că a încheiat cu 74 persoane contracte de muncă privind angajarea în Germania, pentru care oamenii au plătit câte 200 de euro, după care a plecat din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, cetăţeanul german Futterlieb Gunter Gotfried Fritz a fost trimis în judecată pentru înşelăciune. Acesta este acuzat că, în perioada februarie - aprilie 2011, a încheiat cu 74 de persoane contracte individuale de muncă având clauze ferme privind angajarea în Germania. Oamenii au plătit câte 200 de euro ca taxă de angajare, iar cetăţeanul german a retras o parte din sumele depuse de oameni, după care a plecat din România. Dosarul se află la Judecătoria Sfântu Gheorghe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.