Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Olimpicii, descurajaţi de Ponta să devină prim-miniştri

Ziarul de Vrancea
14 nov 2012 520 vizualizări
Aproape 140 de elevi care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile şcolare din anul şcolar 2011-2012, şcolile din care provin laureaţii şi profesorii care i-au pregătit au fost premiaţi miercuri la Guvern, valoarea premiilor fiind de peste două milioane lei

Ceremonia de premiere s-a desfăşurat în prezenţa premierului Victor Ponta.
La un moment dat, ministrul Educaţiei i-a spus premierului că în sală se află cel puţin un viitor prim-ministru al României, Ponta răspunzând zâmbind: "Uraţi-le ceva mai bine".
Premiile au fost acordate unui număr de 138 de elevi care au obţinut 155 de distincţii, dintre care 42 de medalii de aur şi premiul I, 45 de medalii de argint şi premiul II, 29 de medalii de bronz şi premiul III, respectiv 39 de menţiuni la olimpiadele internaţionale sau regionale (juniori şi seniori) de matematică, biologie, filosofie, geografie, chimie, fizică, informatică, astronomie, astrofizică etc.. De asemenea, au fost premiaţi şi cei 168 de profesori care i-au pregătit, precum şi cele 74 de şcoli din care provin laureaţii.
Potrivit ministerului, cuantumurile premiilor acordate în acest an medaliaţilor la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline au fost indexate în raport cu rata inflaţiei. Astfel, noile cuantumuri pentru premianţii la olimpiade internaţionale sunt: 12.180 lei - medalie de aur şi premiul special pentru punctaj maxim, 9.430 lei - medalie de aur/ premiul I, 8.080 lei - medalie de argint/premiul II, 5.770 lei - medalie de bronz/premiul III şi 3.940 lei - menţiune.

Şi-a aruncat sutana pentru un post de deputat

Un preot din judeţul Hunedoara a demisionat din funcţia de paroh întrucât nu a primit binecuvântarea pentru a candida la Camera Deputaţilor. Părintele Ioan Poenar, preot paroh al parohiilor hunedorene Luncoiu de Jos şi Podele, care şi-a depus candidatura din partea PRM, a încercat să obţină binecuvântarea episcopului de Hunedoara, PS Gurie, însă, după ce binecuvântarea pentru a candida i-a fost refuzată, şi-a depus demisia, urmând să fie înlocuit de un preot pensionar.

"În statutul Bisericii Ortodoxe Române nu există nicio prevedere în ceea ce priveşte alegerile parlamentare, însă există o hotărâre a Sinodului care permite candidatura pentru un mandat de consilier local sau consilier judeţean dacă preotul primeşte binecuvântarea episcopului. Am făcut aceste demersuri la Episcopia Devei şi Hunedoarei şi pentru candidatura mea la Camera Deputaţilor, dar nu am primit binecuvântarea episcopului. Demisia a fost alegerea mea, pentru că am vrut să fiu corect faţă de Biserică şi oameni", a declarat părintele Ioan Poenar.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu, hotărârea Sinodului vizează candidatura preoţilor pentru toate funcţiile care au legătură cu politica. "Prin demisia sa, dânsul nu a pierdut calitatea de preot, adică nu a plecat din cler, doar nu mai efectuează slujbe sau alte activităţi legate de statutul de preot atât timp cât candidează sau ocupă funcţia pentru care candidează. După ce îşi încheie activitatea politică, acesta poate solicita retragerea demisiei şi, dacă va fi acceptată, va primi înapoi fosta parohie sau o altă parohie", a declarat preotul Gabriel Miricescu.


Dosarul "Transformatorul" a început cu o amânare

Instanţa supremă a amânat ieri, la primul termen, discuţiile în dosarul în care Relu Fenechiu este judecat pentru abuz în serviciu privind vânzarea unor transformatoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către SISEE Moldova. La primul termen al acestui dosar, unul dintre inculpaţi a cerut magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie amânarea judecării cauzei pentru a putea să îşi angajeze un avocat. Instanţa a admis solicitarea şi a stabilit următorul termen pentru 5 decembrie.
În acest dosar, alături de Fenechiu sunt judecaţi fratele acestuia, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.
Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată şi pe Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
Potrivit DNA, în perioada 2002-2005, SISEE Moldova a achiziţionat de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL -, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970-1980. Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate.


Taxa de solidaritate, respinsă de Fenechiu

Senatorul PNL Dan Radu Ruşanu şi deputatul liberal Relu Fenechiu au declarat, că nu sunt de acord cu "taxa de solidaritate" de 40% propusă de UDMR veniturilor peste 100.000 de lei, deoarece acest lucru ar afecta mediul de afaceri, dar şi consolidarea clasei de mijloc. Ruşanu a fost întrebat cum vede propunerea anunţată de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, având în vedere faptul că senatorul PNL a avut anul trecut dividende de aproximativ 1.000.000 de lei. "Domnul Hunor, ca om de cultură, sper să consulte finanţiştii lui, după aia să spună...să precizeze la ce (se aplică, n.r.) 40%. Da, sunt de acord cu 40% la tot (...) Ca propunere de campanie e foarte bună, de campanie electorală e foarte bună, o susţinem", a precizat Ruşanu ironic.
De asemenea, vicepreşedintele PNL, deputatul Relu Fenechiu, a precizat că nu v-a susţine niciodată o astfel de taxă. "Nu suntem o ţară atât de bogată încât să ne permitem să nu încurajăm dezvoltarea unei clase de mijloc şi o astfel de măsură, cu siguranţă, ar duce din nou la ascunderea veniturilor, ceea ce s-a întâmplat mult timp în România şi ceea ce nu ne dorim (...) Niciodată nu aş fi de acord cu o astfel de taxă, nu în ceea ce mă priveşte, ci în ceea ce priveşte majoritatea oamenilor care astăzi datorită acestei legislaţii au optat să-şi scoată veniturile la vedere", a susţinut Fenechiu.


MRU: "Dacă serviciile secrete s-ar implica în politică, Antonescu nu ar mai fi om politic"

Dacă serviciile secrete s-ar implica în politică, Crin Antonescu nu ar mai fi om politic, a afirmat ieri fostul şef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu, în replică la o declaraţie a preşedintelui PNL făcută sambătă. "Îi mai spun ceva domnului preşedinte al Senatului, Crin Antonescu. Presupunand, prin absurd, că serviciile speciale ale României s-ar implica în politică, tare mi-e teamă că domnia sa nu ar fi om politic", a declarat liderul Partidului Forţa Civică, Mihai-Razvan Ungureanu, citat de Agerpres. Acesta i-a cerut lui Crin Antonescu să prezinte dovezi în sprijinul afirmaţiilor acestuia potrivit cărora serviciile speciale româneşti sunt implicate în politica internă. "Îl auzim încontinuu pe domnul preşedinte al Senatului, domnul Antonescu, pronunţandu-se asupra modului în care instituţiile statului ar fi implicate în politică. şi face referinţă precisă la serviciile speciale ale României. N-ar fi nicio problemă dacă domnul Antonescu n-ar fi decat profesorul de istorie Crin Antonescu, dar este şi preşedinte al Senatului. Ocupa o funcţie înaltă în stat, a fost preşedinte interimar şi avem tot dreptul să-i cerem ca măcar pe subiectele cu înalta încărcătura strategică să nu se pronunţe. Nu pentru că nu ştie să se cenzureze, ci pentru că nu cunoaşte lucrurile. Eu, unul, nu am ştiinţa despre aşa ceva. Domnia sa, ca înalt demnitar, probabil că da. Vrem să cunoaştem aceste lucruri şi sper că are demnitatea de a veni cu o explicaţie clară în faţa ţării înainte de a vorbi fără să existe altfel de rezultat decat acela de a contribui la răul general", a comentat Ungureanu, într-o conferinţă de presă.
Copreşedintele USL Crin Antonescu a declarat sambătă, la Sinaia, că serviciile speciale ale statului trebuie să se retragă din politică.

FAZA ZILEI:
"Dă un refresh la fază gen votează"

Autoritatea Electorală Permanentă lansează oficial, astăzi, o campanie de promovare a prezenţei la vot pentru tineri, intitulată "Dă un refresh la fază gen votează", scopul fiind conştientizarea importanţei implicării în procesul de votare. "Într-o serie de patru clipuri tehnice vom prezenta alegătorilor toate informaţiile relevante referitoare la procedura de vot. Această campanie vine în continuarea demersurilor făcute de Autoritatea Electorală Permanentă în ultimii ani în vederea conştientizării de către generaţia tânără a importanţei votului. În acest sens, Autoritatea Electorală Permanentă a dezvoltat site-ul primulvot.ro şi a realizat o serie de întâlniri cu tinerii în medii liceale din Bucureşti şi din restul ţării. Sperăm ca, prin acest demers, electoratul să fie corect informat cu privire la acest proces extrem de important", se arată într-un comunicat AEP remis ieri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.