Național

Cine sunt succesorii propuşi ai lui Morar şi Kovesi

Ziarul de Vrancea
1 nov 2012 630 vizualizări
Tiberiu Mihail Niţu a fost propus de ministrul Justiţiei în funcţia de procuror general, iar Ioan Irimie - la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Pentru preluarea mandatelor, cei doi mai au nevoie de avizul CSM şi de numirea prin decret prezidenţial

Şase dintre cei zece procurori care s-au înscris la concursul pentru ocuparea posturilor de procuror general şi/sau şef al DNA au folosit în lucrările lor, fără să citeze sursa, opere ale altor magistraţi, inclusiv ale ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, se arată în raportul Comisiei de evaluare care a evaluat proiectele prezentate de magistraţi. Din raportul publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei rezultă că singurii care nu au folosit în mod incorect citate din lucrările de specialitate sunt Irimie Ioan (propunerea Monei Pivniceru pentru conducerea DNA), Tiberiu Mihail Niţu (nominalizat procuror general), Constantin Sima şi Paula Nicoleta Tănase. În consecinţă, Comisia recomandă ministrului Justiţiei cate două nume pentru cele două funcţii scoase la concurs: Elena Hach şi Tiberiu Mihail Niţu pentru funcţia de procuror general şi Claudiu Constantin Dumitrescu şi Ioan Irimie pentru procuror şef al DNA. Dintre aceştia ministrul Pivniceru i-a ales pe Niţu şi pe Irimie.

Ce spune Mona Pivniceru despre cei doi nominalizaţi

Ministrul Justiţiei şi-a justificat propunerile de numire a lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general şi a lui Ioan Irimie la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin faptul că cei doi procurori au avansat soluţii manageriale mai concrete şi mai realiste decât ale contracandidaţilor, calmul şi ataşamentul faţă de Parchet fiind trăsături decisive în selecţie.

Printre soluţiile avansate de Niţu sunt enumerate "standardizarea procedurilor, normarea muncii, redistribuirea resursei umane deja existente, limitarea delegărilor, regândirea modului de utilizare a instituţiei preluării cauzelor". În cadrul interviului de selecţie, procurorul propus de Pivniceru pentru şefia Parchetului General a dat dovada unui "limbaj elevat", "fără ca discursul său să devină rigid ori să creeze impresia unei excesive pregătiri prealabile", mai susţine Pivniceru. În plus, Pivniceru spune că l-a ales pe Niţu pentru că are o capacitate mai bună de a-şi asculta interlocutorul decât contracandidata lui, Elena Hach.

La şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ministrul Justiţiei arată că l-a propus pe Ioan Irimie, cu o experienţă de 34 de ani în sistem, în detrimentul lui Claudiu Constantin Dumitrescu, actualul şef al Departamentului de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) al Guvernului, pentru că primul "a parcurs în mod firesc toate treptele din ierarhia parchetelor". "În plus faţă de contracandidatul său, domnul procuror Irimie Ioan are şi experienţa specifică activităţii în cadrul structurilor teritoriale anticorupţie", motivează Mona Pivniceru.

Comisia Europeană va avea ultimul cuvant

Comisia Europeană (CE) a luat notă de propunerile ministrului român al Justiţiei pentru cele două funcţii şi va face o evaluare a întregii proceduri odată ce aceasta va fi completă, a declarat ieri pentru Agerpres Mark Gray, purtător de cuvânt al CE. "Comisia nu va comenta, bineînţeles, nominalizări individuale, asta ţine de autorităţile române. Comisia va face o evaluare a întregii proceduri odată ce aceasta va fi completă. După cum ştiţi, următorul stadiu este ca numele să fie înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, apoi preşedinţiei; vom comenta odată ce procedura este completă", a precizat Mark Gray. Următoarea etapă este şedinţa CSM pentru avizarea lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, care a fost programată pentru 22 noiembrie.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.