Național

"Trenul bun" e cel plin de "colete" cu "chiori"

Ziarul de Vrancea
29 oct 2012 635 vizualizări
Limbajul codat al naşilor care iau şpagă de la călătorii ("coletele") fără bilet ("chiori") a fost descifrat de procurori. Incă 43 de angajaţi ai CFR au fost audiaţi ieri, aproape toţi fiind reţinuţi pentru 24 de ore

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au continuat, ieri, cercetările în dosarul de corupţie în care sunt implicaţi 200 de angajaţi ai CFR, oamenii legii emiţând încă 43 de mandate de aducere pentru conductori de tren, şefi de tren şi inspectori de specialitate. Cei chemaţi ieri la audieri îşi desfăşoară activitatea în cadrul Regionalelor CFR Bucureşti, Braşov şi Cluj. "Dintre cei 43 de angajaţi, trei au calitatea de inspectori ai Regionalelor CFR Bucureşti, cinci ai Regionalei CFR Braşov şi unul al Regionalei CFR Cluj. Ca element de particularitate în ceea ce-i priveşte pe inspectorii din cadrul Regionalei CFR Braşov, pe lângă săvârşirea infracţiunii de luare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, se reţine ca element de distincţie săvârşirea infracţiunii de divulgare de informaţii nedestinate publicităţii prin aceea că, acestor inspectori li se solicita sprijinul de către echipe de poliţie din cadrul secţiei regionale Poliţie Transporturi; cu alte cuvinte, poliţiştii organizau controale pe trenuri tocmai în vederea identificării situaţiei de călători frauduloşi trataţi necorespunzător. Pentru efectuarea acestor controale aveau nevoie de sprijinul acestor inspectori de specialitate pentru că erau singurii abilitaţi potrivit legii să efectueze controlul genţilor controlorilor de tren, iar aceşti inspectori de specialitate în momentul în care primeau solicitarea din partea poliţiei pentru a acorda sprijin tehnic pentru efectuarea acestui control anunţau conductorii de tren sau şefii de tren că urmează a se efectua aceste controale aşa încât controalele rămâneau lipsite de finalitate. În ceea ce-i priveşte pe inspectorii din Bucureşti, în afară de infracţiunea de luare de mită, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, li se reţine faptul că aceştia anunţau conductorii de tren, şefii de tren în legătură cu controalele care urmau să se efectueze, situaţie identică şi pentru inspectorul din Cluj. Restul persoanelor citate pentru luni la audieri sunt conductori şi şefi de tren", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procurorul Alina Popescu.

 

Pană la închiderea ediţiei fuseseră emise 39 de ordonanţe de reţinere.

Reamintim că audierile în dosar au început joia trecută, când procurorii au audiat un număr de 81 de persoane şi au emis ordonanţe de reţinere pentru 68 de persoane, fiind prezentate Tribunalului Braşov cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile. Judecătorii au decis ca toate cele 68 de persoane să fie judecate în stare de libertate.

Regula nr 1: nu sta cu mortul pe tine

Mai multe convorbiri între conductorii de tren şi şefii de tren prin care aceştia se anunţau despre mita pe care o luau de la călători au fost interceptate de procurori, în aceste discuţii fiind folosit un limbaj codat cu expresii precum "chiori", "a sta cu mortul pe tine", "a cârji" sau "tren bun".

Din cercetările procurorilor în acest dosar, care au început în luna martie 2011, s-a stabilit că, pornind de la conductorii de tren şi până la revizorii de specialitate, se lucra mână în mână, "fiecare conjugându-şi eforturile cu alţi suspecţi, în combinaţii diferite, în funcţie de circumstanţe", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

Traducerea cuvintelor folosite de angajaţii CFR este: "a cârji (cârjeală, cârjă)" - pretinderea sau primirea de bani de la călătorii frauduloşi în scopul de a le permite acestora călătoria cu trenul (cârjeală - activitatea); "chior/-i" - călător/-i fraudulos/-şi care nu deţin/-e documente de călătorie; "colet/-e (pachet/-e)" - călători frauduloşi cărora personalul de tren le permite călătoria frauduloasă la cererea propriilor organe de control; "a încărca trenul" - activitatea infracţională de a permite călătoria frauduloasă a cât mai multor călători frauduloşi; "a (nu) sta cu mortul (cu banii) pe tine" - a (nu) avea asupra propriei persoane sumele de bani provenite de la călătorii frauduloşi existând riscul de a fi descoperit.

De asemenea, "tren bun (tren puternic)" reprezintă un tren cu care se deplasează, în mod constant, mulţi călători frauduloşi şi de la care se pot obţine în acest mod sume de bani considerabile. În cauză s-au înregistrat, până în acest moment al procesului, cheltuieli judiciare de peste 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.