Național

Băsescu: Nimeni nu te trage la nesfarşit, mai ales că asta costă alte state

Ziarul de Vrancea
21 oct 2012 280 vizualizări
"Mă îngrijorează cât de departe sunt abordările de acasă în raport cu priorităţile la nivelul UE", a afirmat preşedintele după Consiliul European de la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este îngrijorat cât de departe sunt abordările din România în raport cu priorităţile de la nivelul Uniunii Europene. "Prin abordările pe care eu le-am avut reprezentând România în Consiliul European fie că a fost vorba de Tratatul fiscal sau de Uniunea bancară, am înţeles că a rămâne decuplat de la ce se întâmplă în interiorul zonei euro este un risc major de decuplare a României de zona euro. Dar, trebuie să existe corelare între ce vrem şi ce angajăm aici şi acţiunea noastră de acasă. Degeaba spunem că vrem să fim membri ai Uniunii Bancare dacă noi abandonăm obiectivul (...) de a intra cât mai curând în zona euro. Nu numai că devenim necredibili, dar distanţa se măreşte atât de mult între noi şi zona euro, încât va fi imposibil de recuperat. La fel şi în ceea ce priveşte dezvoltarea regională. Şi eu aici nu vizez un guvern, vizez toate guvernele, nu vorbesc despre actualul guvern neapărat. Fiecare are neglijenţa lui", a afirmat Traian Băsescu, vineri, la finalul lucrărilor Consiliului European de toamnă.
El a punctat că distanţa dintre România şi statele din zona euro se măreşte dacă se va întârzia în utilizarea fondurilor europene. "Cu cât nu reuşim să ne apropiem de condiţiile de intrare în zona euro, adică deficit 3%, inflaţie maxim 3%, nivel de îndatorare maxim 60% din PIB, cu cât nu ne ţinem de aceste obiective, cu atât distanţa între noi şi statele membre ale zonei euro creşte şi, la un moment dat, riscăm să fie de nerecuperat. Va trebui să ne concentrăm pe corelarea abordării politice pe care o avem la Consiliu cu abordarea similară în acţiune, la noi acasă. Altfel, se creează neîncrederea partenerilor noştri în capacitatea noastră de a ne respecta angajamentele pe care ni le asumăm şi, implicit, abandonul. Nimeni nu te tractează la nesfârşit, mai ales că acest lucru costă alte state. Mă îngrijorează cât de departe sunt abordările de acasă în raport cu priorităţile la nivelul UE, iar abordările pe care le avem acasă nu sunt cele care vor garanta bunăstarea românilor pe termen mediu şi lung şi angajamentul nostru de a ne integra tot mai puternic în mecanismele UE şi de a fi performanţi în interiorul acestor mecanisme", a completat Traian Băsescu.

Cu absorbţia fondurilor stăm prost, cu fraudarea lor - foarte "bine"


încă un avertisment de la Bruxelles: anumite programe operaţionale sunt ameninţate cu suspendarea din cauza identificării şi prevenirii fraudelor

Şefa Unităţii de Audit a Direcţiei Generale pentru Politică Regională şi Dezvoltare Urbană din Comisa Europeană, Sandrine de Buggenoms, a declarat vineri că România se confruntă cu dificultăţi în identificarea şi prevenirea fraudei în absorbţia fondurilor europene, motiv pentru care oficialii europeni au transmis autorităţilor române scrisori de avertisment pentru anumite programe operaţionale. "Din punctul meu de vedere, Comisia Europeană se aşteaptă să vadă rezultate clare. Vrem să vedem frauda identificată şi prevenită, este evident că România se confruntă cu provocări şi dificultăţi în acest sens. După cum s-a mai afirmat, un program operaţional a fost întrerupt din acest motiv, dar pot să vă spun că au fost şi alte programe operaţionale în care au fost transmise scrisori de avertizare în acest sens şi pot afirma că în mai multe programe operaţionale avem această situaţie. Prin urmare, vrem să vedem că se înregistrează progrese şi rezultate concrete în acest sens", a spus Sandrine de Buggenoms la o conferinţă de profil organizată de Ministerul Afacerilor Europene.
În context, ea a exprimat preocuparea Comisiei Europene faţă de suspiciunile de fraudă din sistemul românesc de absorbţie a fondurilor structurale. "Suntem foarte preocupaţi la nivelul Comisiei Europene. De fiecare dată când vizităm România pentru a analiza programele operaţionale, trebuie să spun că, din păcate, identificăm un număr destul de ridicat de suspiciuni privind conflictul de interese şi aceasta constituie o problemă, pentru că aduce atingere imaginii României şi trebuie să găsim prin urmare o soluţie. Avem toleranţă zero pentru fraudă şi vrem să vedem rezultate în această privinţă", a subliniat oficialul european.
De asemenea, Comisia Europeană este interesată de rezultate concrete în prevenirea conflictului de interese şi a fraudei în absorbţia de fonduri europene. "Nu ne interesează să vedem că există proceduri corecte, formale, care arată bine pe hârtie, ci dorim să vedem că frauda este prevenită şi identificată şi că acolo unde există suspiciuni de fraudă autorităţile competente - DLAF, OLAF - încep să ia măsuri", a mai spus Sandrine de Buggenoms.
Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Răzvan Cotovelea a confirmat că, în acest moment, România are un program operaţional sectorial suspendat şi trei întrerupte. Potrivit acestuia, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - de la Ministerul Muncii - este suspendat, iar întrerupte sunt POS Mediu - de la Ministerul Mediului, POS Dezvoltarea Competitivităţii Economice - de la Ministerul Economiei, şi POS Transporturi - de la Ministerul Transporturilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.