Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Permis de conducere, cumpărat cu 5.000 de euro

Ziarul de Vrancea
5 oct 2012 668 vizualizări
Permisul de conducere al Principesei Maria, datând din 1909, a fost vândut pentru 5.000 de euro joi, la licitaţia "România Regală", organizată de Artmark, care a avut încasări totale de 64.690 de euro

Licitaţia a adus în atenţia colecţionarilor de artă obiecte rare, piese care au aparţinut membrilor familiei regale, precum şi aristocraţiei româneşti. La licitaţie au fost scoase 140 de loturi, iar rata de adjudecare a fost de 72,66%.

Permisul principesei moştenitoare, viitoarea Regină Maria (1875 - 1938), a fost eliberat de Touring-Club, filiala din München, în anul 1909. Maşina pe care o conducea principesa, după cum reiese din datele cuprinse în permis, era un Mercedes, model 35 H. Principesa Maria a fost una dintre puţinele femei care au străbătut, la acea dată, Germania la volanul unui automobil. Valoarea estimativă a acestui document, care provine de la nepotul şoferului principesei, era cuprinsă între 5.000 şi 6.000 de euro.

O impresionantă brăţară din aur, decorată cu safir şi diamante, în cutie originală, realizată în atelierele fraţilor A. & J. Roller, furnizori ai Curţii Regale a României, a fost adjudecată pentru suma de 4.000 de euro.

Rarisimă piesă de colecţie datând de la începuturile monarhiei româneşti, steagul Principatelor Unite, arborat în timpul domnitorului Carol I, estimat la 800 - 1.500 de euro, a fost achiziţionată la preţul de 2.400 de euro.

Printre obiectele care au atins cele mai mari sume, comparabil cu preţul estimativ, s-a numărat o pereche de butoni din aur cu cifrul regelui Mihai, cu o valoare estimativă de 1.200-1.800 de euro. Butonii au fost vânduţi contra sumei de 4.250 de euro. Un alt obiect care a fost adjudecat cu o sumă semnificativ mai mare decât cea estimativă a fost harta României Mari, care, de la o estimare de 100 - 200 de euro, a ajuns la un preţ de adjudecare de 3.600 de euro.

Trei din patru legi sunt făcute de Guvern

Parlamentul a delegat aproape în totalitate prerogativele în materie de legiferare către Guvern, în mandatul 2008-2012, constată un studiu IPP dat publicităţii vineri. Potrivit IPP, 74% din totalul proiectelor de lege adoptate, înregistrate la Parlament în ultimii patru ani, provin de la Guvern, restul de 26% fiind atribuite parlamentarilor. IPP arată că Guvernul a ajuns să sufoce practic Parlamentul, cu un volum consistent de propuneri de legi, în legătură cu care nu-i lasă prea mult timp de reflecţie şi dezbatere. Potrivit IPP, în numele eficienţei în actul de guvernare, partidele politice au slăbit în timpul actualului mandat din rolul şi puterea efectivă a Parlamentului.

IPP arată că numai 23% din proiectele depuse în actualul mandat la Cameră şi Senat (peste 5000) au devenit legi, restul fiind respinse sau încă în dezbatere, ceea ce reprezintă o scădere cu 30% faţă de mandatul anterior.

Vicepreşedinte de CJ, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, acuzat de luare de mită, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul acestuia împotriva unei decizii a Curţii de Apel Cluj.
Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2011, Radu Vasile Bica ar fi acceptat oferta a două persoane de a primi suma de 25.000 de euro pentru ca, în calitate de vicepreşedinte al CJ Cluj, să le furnizeze informaţii obţinute în virtutea funcţiei şi, astfel, să faciliteze câştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.