Fost ministru francez despre minorităţile "criminogene": Romani, nu romi
Fostul ministru francez de Interne Claude Gueant (UMP) a declarat ieri pentru Canal^ că nu trebuie incitate minorităţile "foarte criminogene", de origine română sau bulgară, să se stabilească în Franţa. El nu a folosit cuvântul "romi". "Nu îl folosesc niciodată, am spus întotdeauna persoane de naţionalitate română şi bulgară, eu nu fac disctincţii etnice". "Să aplicăm şi noi deciziile justiţiei", a adăugat Gueant. "Dar să nu incităm la stabilirea lor în teritoriu. Noi ştim că sunt minorităţi foarte criminogene, de o infracţionalitate extrem de crudă de altfel, deoarece folosesc mult copiii", a argumentat fostul ministru. "Nu există decât o singură soluţie: să descurajăm venirea acestor persoane şi să le trimitem acasă. Iar problemele de integrare, care sunt reale, trebuie tratate în ţările lor de origine", a conchis el.
Ţiganilor să li se asigure locuri de muncă şi case
Actualul ministru francez de Interne, Manuel Valls, aflat în ultimele două zile în Romania, a declarat ieri că autorităţile franceze nu "stigmatizează" nici romii şi nici România şi a subliniat că Franţa va continua atât implementarea unor politici de integrare a romilor, cât şi pe cele de expulzare a acestora. "Franţa are o politică de evacuare a taberelor ilegale, de a-i conduce la frontieră, luptă împotriva crimei organizate şi face eforturi de integrare în Franţa. Suntem conştienţi că eforturile trebuie făcute întâi de toate aici, iar acesta este mesajul autorităţilor române", a spus Valls. Întrebat dacă Franţa va continua politica de implementare a unor programe de reintegrare a romilor sau pe cea de expulzare a acestora în România, Valls a declarat că ambele soluţii sunt luate în considerare.
Consilierul de stat al premierului Victor Ponta Damian Drăghici a declarat că pentru romii din România trebuie să fie găsită o modalitate prin care să li se asigure locuri de muncă şi case unde să fie integraţi, în România, iar dacă ajung în Franţa şi nu comit infracţiuni şi acolo să fie trataţi la fel, "să aibă un loc de muncă, educaţie şi o casă".