Național

MOZAIC NATIONAL: Apare bacalaureatul pentru cei care nu pot lua bacalaureatul

Ziarul de Vrancea
5 sep 2012 680 vizualizări
Comisia de educaţie din Senat a aprobat ieri introducerea în Legea educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea Bacalaureatului profesional. Noul tip de examen va fi opţional şi va facilita accesul pe piaţa muncii absolvenţilor care nu vor sau nu sunt în stare să promoveze bac-ul clasic.

Proiectul a fost votat cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenţi la şedinţa comisiei. La şedinţa Comisiei de educaţiei a Senatului a fost prezentă şi Ecaterina Andronescu. Aceasta a declarat că Bacalaureatul profesional va intra în vigoare de anul acesta, dacă va fi aprobat de Senat. Ministrul a ţinut să precizeze că acest model de examen există în foarte multe ţări, printre care Anglia, Franţa şi Germania. "În 2009, 2010, 2011 Bacalaureatul s-a susţinut pe probele care se vor susţine şi în acest an şcolar, 2012- 2013. Adaugă în plus diploma de Bacalaureat şi examenul de Bacalaureat profesional, pentru cei care se reorientează spre piaţa muncii", a precizat Andronescu.
Potrivit membrilor Comisiei de învăţământ din Senat, legea care modifică examenul de Bacalaureat va intra în dezbaterea plenului, cel mai probabil, în şedinţa de lunea viitoare. Ministrul Educaţiei spune că introducerea Bacalaureatului profesional a fost motivată de faptul că, de regulă, angajatorii reproşează tinerilor care nu au luat Bacalaureatul şi care vin să se angajeze că nu au o diplomă. "Această diplomă pentru cei care merg spre piaţa muncii le conferă într-un fel o finalitate liceului şi diploma pe care o iau prin acest Bacalaureat profesional le atestă competenţele. În plus, prin conţinut, această formă de Bacalaureat adaugă la competenţele pe care elevul le câştigă în timpul anilor de liceu", a explicat Andronescu.

Andronescu: "Acest examen nu schimbă conţinutul programei"

Bacalaureatul profesional poate fi considerat un ajutor pentru absolvenţii de liceu care nu vor neapărat să se facă ingineri, medici sau economişti, dar îşi doresc să devină buni meseriaşi, însă angajatorii le cer să facă dovada promovării unui examen serios. "Chiar nu pot concura cu un coleg care a absolvit profilul real. Nu am făcut atâtea ore ca el şi nici nu avem aceeaşi programă", mărturiseşte Ioan Nicolae, după ce a picat pentru a treia oară bacalaureatul.
Ministrul Educaţiei a arătat că pentru acest Bacalaureat profesional elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Ea a menţionat că legea dă dreptul oricărui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii. "Examenul acesta nu schimbă conţinutul programei pe care ei au parcurs-o pe timpul anilor de liceu. Ca urmare, nu venim prin această formă de examen cu elemente în plus, pe care elevii nu le-au făcut la clasă, ci doar adăugăm o formă în sprijinul celor care se orientează spre piaţa muncii", a spus Andronescu. Ministrul a mai arătat că probele din examenul de Bacalaureat profesional vor fi aşezate cronologic înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional. "Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional. Dacă elevul alege o formă sau alta, este opţiunea lui şi a familiei lui. Nu este o decizie a şcolii, a MECTS sau a inspectoratului. Dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior", a afirmat ministrul Educaţiei.
Regândirea structurii bacalaureatului se dovedeşte absolut obligatorie dat fiind dezastrul de la acest examen din ultimii doi ani, când mai mult de jumătate dintre candidaţi nu au promovat. În doi ani, s-au "pierdut", astfel, aproape 200.000 de tineri respinşi la bacalaureat, consecinţele induse la nivelul socio-economic fiind inevitabile.

Să vezi şi să nu crezi

Sondaj: Aproape toţi romanii se spală pe dinţi

n cu toate acestea, numai 40% au toţi dinţii naturali

Un procent semnificativ dintre români - 80% - se declară mai mult decât mulţumiţi de aspectul lor fizic, potrivit unui studiu realizat de ISA Center, o companie de cercetare de piaţă din România.
Studiul ISA Center a fost realizat în primăvara anului 2011, pe un eşantion de 523 de respondenţi, reprezentativ pentru populaţia urbană. Eroarea maximă este de plus-minus 4%. Cei mai mulţi care au spus că sunt atractivi din punct de vedere fizic sunt femeile, tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani şi persoanele necăsătorite.
Pentru jumătate dintre români, ochii sunt punctul forte, urmaţi de proporţiile corpului şi de aspectul îngrijit al părului. În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, aceştia consideră că foarte important pentru a fi atractivi este alura sportivă. Dacă studii recente de piaţă au arătat că sumele alocate de români achiziţionării de produse pentru igienă sunt printre cele mai mici din Europa - doar 4% din bugetul anual al unui român este destinat cheltuielilor pentru igienă şi sănătate, potrivit datelor INS din iunie 2012 - datele recentului studiu le contrazic. Astfel, pasta de dinţi este folosită de 96% dintre români, săpunul de 95% dintre ei, în timp ce deodorantul este utilizat de 83% dintre români. Nici parfumul sau apa de parfum nu lipsesc din ritualul de îngrijire zilnică al românilor, peste trei sferturi dintre ei susţinând că îl folosesc cu regularitate. Iar, dacă bărbaţii spun că foarte importantă pentru ei este pasta de ras, peste jumătate dintre femei - 60% - nu se lipsesc de crema de faţă şi 54% folosesc în fiecare zi cremă de mâini. Demachiantul, însă, face parte din rutina zilnică doar la 47% dintre românce. La capitolul dentiţie, românii nu stau prea bine. Numai 40% dintre ei au toţi dinţii naturali, în timp ce implantul dentar este considerat o opţiune pentru doar 9% dintre conaţionali.

"Decapitări" la Aeroporturi Bucureşti după uciderea studentei japoneze

n între timp, anchetatorii au găsit probe ADN care confirmă că principalul suspect este autorul asasinatului

Directorul general al Aeroporturi Bucureşti, Cornel Poteraşu, a fost înlocuit de la conducerea companiei, de către ministrul Transporturilor, ca urmare a scandalului privind siguranţa celor care tranzitează aeroportul Otopeni, izbucnit după uciderea turistei japoneze. Interimatul conducerii companiei este asigurat de Cristinel Smadu, până în prezent director în Aeroporturi Bucureşti, au declarat surse din Ministerul Transporturilor. Aeroporturi Bucureşti administrează aeroporturile Henri Coandă Otopeni şi Aurel Vlaicu Băneasa. În urmă cu două săptămâni, o japoneză de 20 de ani a fost acostată în aeroportul din Otopeni, urcată într-un taxi şi dusă până la marginea unei păduri din Corbeanca, unde a fost tâlhărită şi ucisă.
Ministerul Publica a anunţat ieri că probe ADN aparţinând lui Nicolae Vlad, principalul suspect în cazul crimei, au fost găsite pe mâna stângă şi hanoracul victimei. Anchetatorii au dispus în cazul lui Vlad Nicolae (26 de ani) efectuarea a trei expertize ADN, două dintre acestea, potrivit rezultatelor, legându-l de violarea şi uciderea studentei japonezei şi de violarea unei femei din sectorul 1.
Pe de altă parte, în acest caz taximetristul care i-a lăsat pe studenta japoneză şi pe asasinul ei lângă pădurea din Corbeanca, unde tânăra a fost găsită moartă două zile mai târziu, a fost pus sub acuzare, pentru că a condus deşi avea permisul anulat.


Ungaria şi Rusia, ţări prietene dar nu de încredere

n aceasta este concluzia unui sondaj IRES privind percepţia romanilor privind politica externă a ţării

Majoritatea românilor, 67%, consideră că cei plecaţi în străinătate nu ar trebui scoşi de pe listele electorale permanente pe viitor, în timp ce doar 32% consideră contrariul, relevă un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), în perioada 21 - 24 august.
În privinţa încrederii în instituţiile internaţionale, Uniunea Europeană ocupă primul loc, 17% dintre respondenţi spunând că au foarte multă încredere, 38% - multă, iar 29% - puţină şi 14% - foarte puţină. În NATO, procentele de încredere sunt de 16% - foarte multă, 38% - multă, 27% - puţină, 13% - foarte puţină. La polul opus în privinţa încrederii românilor se află Rusia şi Ungaria, doar 3% dintre respondenţi exprimându-şi încrederea foarte multă în cele două ţări. În cazul Rusiei, 16% au multă încredere, 48% - puţină, iar 27% - foarte puţină. Multă încredere în Ungaria au 17% dintre cei chestionaţi, 42% au puţină încredere, iar 35% - foarte puţină.
Deşi încrederea românilor în Rusia nu beneficiază de un procent mare, la întrebarea cum este ţara respectivă pentru România, 39% dintre respondenţi spun că este mai degrabă prietenă, 17% consideră că nu ne este nici prieten şi nici duşman, iar 27% o consideră mai degrabă duşman.
Şi Ungaria este considerată ca fiind mai degrabă prietenă pentru România de un procent majoritar - 43%, în timp ce 9% nu o consideră nici prieten şi nici duşman, iar 38% cred că este mai degrabă duşman.

Sunt bune presiunile din exterior? 50% cred că nu

Întrebaţi dacă este bine sau rău că statele occidentale, inclusiv SUA, fac presiuni asupra Guvernului României pentru respectarea procedurilor democratice, 50% au răspuns că este rău, iar 46% că este bine. În plus, 52% dintre respondenţi afirmă că România nu ar trebui să accepte aceste presiuni, iar 41% că ar trebui să le accepte. În privinţa politicii externe a României, 38% o consideră ca fiind bună, iar 37% - proastă, 18% - foarte proastă, în timp ce doar 3% crede că este foarte bună.
Respondenţii au considerat în procent de 62% că România nu se află în pericol de a pierde teritorii, în timp ce 35% au susţinut contrariul. Un procent de 59% au răspuns negativ iar 41% pozitiv întrebaţi dacă au auzit următoarea declaraţie a liberalului Crin Antonescu: "Nu trebuie ca România să se comporte ca o colonie, ca un subordonat. România nu este o ţară oarecare, este a şaptea ţară ca mărime din Europa, cu o poziţie geostrategică excepţională, are resurse energetice, cărţi de jucat". Referitor la declaraţia lui Antonescu, care a ocupat funcţia de preşedinte interimar, 60% se declară de acord cu ea iar 35% şi-au exprimat dezacordul.
Sondajul are o marjă de eroare de plus/ minus 2,5%.

A vandut maşina şi apoi a furat-o

Un bărbat care a vândut o maşină cu numere false, după care a furat-o din faţa casei noului proprietar, a fost reţinut ieri de poliţiştii bucureşteni.
Bucureşteanul Cristian Baciu, în vârstă de 33 de ani, este acuzat de înşelăciune, furt calificat şi uz de fals, după ce, în 10 iulie, un bărbat a reclamat la Furturi Auto că, la scurt timp după ce a cumpărat de la acesta un autoturism marca Hyundai Accent, pentru care a plătit 2.500 de euro, maşina i-a fost furată de pe o stradă din sectorul 2. Din primele cercetătări, poliţiştii au stabilit că actele maşinii erau false, iar numerele de înmatriculare aparţineau, de fapt, unui Daewoo Matiz radiat din circulaţie.
După aproape două luni de verificări, poliţiştii l-au găsit pe vânzătorul maşinii şi au descins în locuinţa acestuia. Ulterior, a fost găsit şi automobilul Hyundai Accent, parcat în apropiere de casa suspectului.
Potrivit anchetorilor, Cristian Baciu a păstrat o cheie a maşinii, iar după ce cumpărătorul a ajuns acasă şi a parcat automobilul, s-a dus şi l-a luat înapoi imediat după lăsarea întunericului.

Corlăţean: Băsescu va reprezenta România la Consiliul European

Ministrul de Extere, Titus Corlăţean, a declarat, marţi seara, la DIGI 24, că preşedintele Traian Băsescu va reprezenta România la Consiliul European programat pentru sfârşitul lunii noiembrie, potrivit deciziei Curţii Constituţionale. "Agenda viitorului Consiliu European e una preponderent economică, ceea ce presupune prerogativele Guvernului. La noi Curtea Constituţională a decis ca preşedintele e singurul mandatat să reprezinte România la Consiliul European. În consecinţă, preşedintele va fi cel care va reprezenta România", a susţinut şeful Diplomaţiei române. Totodată, Titus Corlăţean a spus că ar fi necesară o clarificare a competenţelor între preşedinte, Executiv şi Parlament. "Această ambivalenţă oferă posibilitatea unor abuzuri. O reformă constituţională se impune. E bine să nu inventăm roata, să ne uităm ce scrie în Constituţia altor state. Nu înseamnă o subminare a rolului preşedintelui", a declarat ministrul Corlăţean.
Curtea Constituţională a decis, în 27 iunie, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, primului-ministru. Totuşi, a doua zi, în 28 iunie (dată până la care decizia Curţii nu se publicase în Monitorul Oficial-n.r.), premierul Victor Ponta a plecat în locul preşedintelui Traian Băsescu la Consiliul European de la Bruxelles.

Burci vrea Adevărul

Omul de afaceri Cristian Burci a anunţat ieri că a semnat primele documente pentru preluarea Adevărul Holding de la Dinu Patriciu, precizând însă că finalizarea tranzacţiei depinde de rezultatele unei analize a actelor companiei, dar şi de discuţiile viitoare cu creditorii trustului.
Negocierile s-au perfectat în noaptea de marţi spre miercuri, după ce omul de afaceri Cristian Burci s-a aflat întreaga zi de marţi la sediul Adevărul, după cum au declarat surse din trustul de media. Sursele citate au precizat că în timpul zilei de marţi a existat un moment în care negocierile s-au blocat, Cristian Burci cerând să facă un audit complet asupra tuturor documentelor Adevărul Holding. De fapt, problema constă în preluarea datoriilor trustului de către Burci, pentru tranzacţia propriu-zisă fiind în discuţie o sumă modică, au precizat sursele.
Cristian Burci a confirmat semnarea primelor documente care vor sta la baza tranzacţiei, dar a atras atenţia că următoarele zece zile sunt foarte importante pentru finalizarea tranzacţiei.
Cristian Burci este cunoscut pentru activitatea sa din publicitate şi media, începând cu anii '90, şi are în prezent afaceri în industria producţiei de material rulant şi de vagoane.
Trustul Adevărul are în portofoliu, printre altele, cotidianul Adevărul, tabloidul Click!, revistele OK!, Dilema veche, Dilemateca, Foreign Policy Romania, precum şi cotidianul Blik din Ucraina.

Partidul lui MRU a primit un nume

Forţa Civică a va fi numele partidului pe care îl va înfiinţa Mihai Răzvan Ungureanu ca "vehiculul electoral" pentru ICCD. "Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta s-a născut din necesitatea coagulării forţelor civice şi politice care pot schimba România, devenind într-un timp foarte scurt una dintre cele mai mari organizaţii neguvernamentale din România. Forţa Civică este vehiculul electoral ce va permite membrilor Iniţiativei să-şi asume un rol activ în viaţa politică, participând la alegerile parlamentare din acest an", se arată în invitaţia adresată ieri de Ungureanu presei.
El precizează că în cadrul Convenţiei Naţionale a noii formaţiuni, eveniment programat pentru vineri, vor avea loc alegeri pentru noua conducere a partidului.
Mihai Răzvan Ungureanu explica, săptămâna trecută, pe contul său de Facebook, că ICCD, al cărei lider este, nu se va transforma în partid politic, ci se va dota cu un astfel de "vehicul electoral", întrucât în caz contrar membrii iniţiativei nu ar putea candida la alegerile parlamentare din partea noii alianţe.
Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (ICCD), Mihail Neamţu (PNR), Aurelian Pavelescu (PNŢCD) şi Adrian Papahagi (FCD) au semnat, săptămâna trecută, un manifest politic comun, care reprezintă un preambul la protocolul de formare a alianţei de centru-dreapta între formaţiunile pe care aceştia le reprezintă.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.