Național

MOZAIC NATIONAL Marga spune că nu a turnat

Ziarul de Vrancea
31 aug 2012 637 vizualizări
Fostul ministru, înlocuit fără nici o explicaţie de la Externe,susţine că acuzaţiile ar avea legătură cu posibila sa nominalizare la şefia Institutului Cultural Roman

Fostul ministru de Externe Andrei Marga a negat din nou vineri că ar fi colaborat cu Securitatea. El a precizat că nu a semnat vreun angajament şi că informaţiile apărute recent în presă, potrivit cărora ar fi colaborat cu Securitatea din anii '70, au legătură cu posibila sa numire la şefia ICR. "În legătură cu alegaţiile proferate de «analişti» instrumentaţi de cercuri obscure, precizez, încă o dată, că nu mi-a cerut nimeni, niciodată, să colaborez şi nu am colaborat cu Securitatea. Nu există nici un text semnat de mine, căci nu am semnat vreun text sau angajament în acest sens", a declarat Marga. De asemenea, el a precizat că există o legătură evidentă între apariţia, joi şi vineri, în presă a acestor informaţii despre colaborarea sa cu Securitatea şi anunţul PNL şi PSD privind susţinerea candidaturii sale pentru preşedinţia Institutului Cultural Român. Marga precizează că a făcut parte din patru guverne ale României şi a fost, de cel puţin tot atâtea ori, examinat, cu acelaşi rezultat necolaborării cu Securitatea. De asemenea, el arată că este posibil să se adreseze instanţei în legătură cu aceste acuzaţii.
Două cotidiene centrale, Evenimentul Zilei şi Adevărul, au publicat joi şi vineri informaţii pe surse din serviciile secrete potrivit cărora la CNSAS există cel puţin un dosar de reţea în care apare Andrei Marga. Potrivit acestor surse, Marga figurează cu trei nume de cod şi ar fi colaborat cu Securitatea nu doar pe plan intern, ci şi extern, furnizând informaţii şi despre cetăţeni străini. Cu patru luni în urmă, Sebastian Lăzăroiu lăsa să se înţeleagă, pe Facebook, că Marga ar fi colaborat cu Securitatea înainte de '89: "Am auzit că (Marga - n.r.) a avut un prieten imaginar în perioada comunistă, un alter ego, Andrei Mureşan".

Preda: "Dacă nu a fost bun la Externe, de ce ar fi bun la ICR?"

Europarlamentarul Cristian Preda a criticat, vineri, anunţul susţinerii lui Andrei Marga la şefia ICR. "Atât timp cât domnul Marga a fost demis, considerându-se că nu este bun pentru a conduce diplomaţia, nu vedem de ce ar fi bun să conducă această instituţie care joacă un rol extrem de important pentru diplomaţia noastră culturală. De ce ar fi bun să conducă Institutul Cultural Român care are un rol esenţial în diplomaţia culturală?", a spus prim-vicepreşedintele PDL.
Premierul Victor Ponta a anunţat că PSD îl susţine pe fostul ministru de Externe pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, un anunţ identic venind şi din partea PNL.


UNPR a intrat oficial în USL

UNPR a anunţat vineri că a devenit parte a USL, prin Alianţa de Centru Stânga formată cu PSD, alianţă politică înregistrată la Tribunalul Bucureşti, în 9 august. "Începând cu sesiunea parlamentară de toamnă, Uniunea Naţională pentru Progresul României activează ca parte integrantă a Uniunii Social Liberale, confirmând şi întărind astfel sprijinul politic acordat de UNPR Guvernului condus de Victor Ponta. UNPR şi PSD formează Alianţa de Centru Stânga, alianţa încheiată în conformitate cu voinţa politică a celor două partide şi cu respectarea procedurilor prevăzute de lege", a anunţat UNPR.
Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, vineri, că alianţa încheiată între PSD şi UNPR nu schimbă cu nimic protocolul Uniunii Social Liberale, şi că cel mai probabil participarea la alegeri va fi pe liste comune. Ea a arătat că deocamdată nu se ştie despre proporţia participării pe liste a USL la următoarele alegeri. "PSD-ul va decide cum îşi va face managementul", a menţionat aceasta. Potrivit Noricăi Nicolai, discuţiile privind un protocol UNPR-PSD au existat de multă vreme şi PNL a ştiut despre aceste tatonări.

Fiul lui Prigoană nu mai este democrat. Doar liberal

Honorius Prigoană, fiul deputatului PDL Silviu Prigoană, s-a înscris, vineri, în PNL, adeziunea fiind semnată de către preşedintele interimar al partidului, Daniel Chiţoiu. Honorius Prigoană a candidat din partea PDL, la începutul anului 2010, pentru postul de deputat rămas vacant după plecarea lui Bogdan Olteanu la BNR.
Prigoană Jr. a declarat că nu s-a consultat cu tatăl său şi l-a pus în faţa faptului împlinit cu înscrierea sa în PNL. "Nu m-am consultat cu el. Ştia că sunt nemulţumit de calea pe care merge PDL şi i-am spus că ne vom despărţi. Dar l-am pus în faţa faptului împlinit, pentru că e viaţa mea, e cariera mea politică. În politică, la fel ca şi în viaţă, fiecare are drumul lui. El mi-a urat succes, la fel cum îi urez şi eu lui", a declarat Honorius Prigoană.

Geoană merge la lansarea candidaturii lui Obama

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, va face o vizită în SUA, perioada 4-7 septembrie, pentru a participa la Convenţia Partidului Democrat, de lansare oficială a candidaturii lui Barack Obama la alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Conform unui comunicat remis vineri, Mircea Geoană va participa şi la International Leaders' Forum organizat de National Democratic Institute în marja Convenţiei Democrate. Pe agenda discuţiilor se află teme legate de sărăcie şi metode de prevenire şi solutii de ieşire, evoluţii democratice la nivel mondial, dar şi de rolul Statelor Unite în lume. Evenimentul va fi găzduit de Madeleine Albright, fost Secretar de Stat în cadrul Administraţiei Clinton. De asemenea, Mircea Geoană va avea, la Washington, o serie de întrevederi cu membri ai Administraţiei Obama şi cu membri ai Congresului Statelor Unite pentru a discuta despre întărirea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.