Ucigaşul japonezei - un asasin în serie?
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a confirmat ieri că Parchetul instanţei supreme a preluat dosarul tinerei japoneze ucise săptămana trecută la scurt timp după sosirea pe Aeroportul Otopeni, dar a dezvăluit şi alte cinci cauze - două care vizează violuri urmate de moartea victimelor şi trei care au ca obiect talhărie faţă de femei mai în varstă, în toate modul de operare părand a fi acelaşi. Procurorul general a precizat că, în baza urmelor biologice ridicate de la faţa locului (cele cinci atacuri fiind comise în zona comunei Baloteşti-Ilfov), s-au dispus expertize care vor confirma sau vor infirma dacă toate aceste fapte sunt comise de acelaşi autor. Procurorul general a mai spus că pentru două dintre cauze există confirmarea de la Institutul de Medicină Legală că autorul este acelaşi, toate indiciile ducand în acest moment către tanărul suspectat că a omorat-o pe japoneză, acesta fiind arestat preventiv. El a negat în faţa anchetatorilor că ar fi săvarşit crima.
Obiectele victimei, regăsite la cei care le-au cumpărat de la criminal
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au identificat aparatul foto aparţinând studentei ucise într-o pădure de lângă Bucureşti, aparatul fiind recunoscut de către părinţii victimei care au venit în România. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, autorul crimei, Vlad Nicolae, vânduse aparatul foto unei persoane, care l-a identificat pe inculpat. Cercetările efectuate în cauză au dus şi la identificarea telefonului mobil aparţinând victimei.
În seara zilei de 15 august 2012, Vlad Nicolae a abordat-o pe tânără, pe numele ei Yurika Masuno, în incinta Aeroportului Henri Coandă, oferindu-şi ajutorul pentru a-i găsi un taxi. Bărbatul a urcat cu ea în maşină, însă cei doi au coborât după parcurgerea unei distanţe scurte, într-o zonă în care drumul este mărginit, de ambele părţi, de pădure. Au fost observaţi în acel loc de către conducătorul autoturismului taxi, după aproximativ 2 minute, la marginea şoselei, însă pe celălalt sens de mers. Peste două zile, cadavrul japonezei a fost descoperit într-o pădure din zona DN 1 Corbeanca. Tanăra de 20 de ani prezenta leziuni la nivelul capului şi al toracelui, dar şi pe picioare, iar concluziile autopsiei medico-legale au fost că moartea a fost una violentă. Pe 19 august, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea lui Vlad Nicolae.
Cum s-a făcut de a rămas asasinul în libertate atata timp
Întrebată dacă ar fi existat posibilitatea de a-l aresta mai devreme pe principalul suspect în cazul uciderii japonezei, Codruţa Kovesi a spus că, în momentul în care s-au făcut cercetările la faţa locului, nu era identificat un suspect: "Existau urmele biologice lăsate la faţa locului, însă nu aveam termen de comparaţie, pentru că erau mai mulţi suspecţi, erau mai multe variante de anchetă, iar dosarele erau înregistrate la unităţi de parchet diferite". Ea a mai spus că în momentul în care s-a constatat modalitatea în care a fost săvarşită fapta, s-au făcut verificări, s-au preluat şi celelalte dosare, anchetatorii au avut şi cu ce să compare urmele biologice găsite la faţa locului, acesta fiind motivul pentru care dosarele au fost conexate.
Codruta Kovesi a adăugat că, după ce dosarele au fost preluate, a fost dispusă şi o investigare a modului în care au fost făcute anchetele în toate dosarele şi au fost instrumentate probele, pentru a vedea dacă în aceste cauze s-a făcut tot ce trebuia. Ea a mai precizat că expertizele tehnice şi biologice desfăşurate în prezent vor stabili dacă autorul este acelaşi în toate cele şase dosare.