Național

Îl ţine Parlamentul pe Băsescu în poarta Cotrocenilor?

Ziarul de Vrancea
22 aug 2012 531 vizualizări
Traian Băsescu nu se poate întoarce în funcţie decat după citirea deciziei Curţii Constituţionale în plenul Parlamentului n de data aceasta, el are nevoie de un cvorum de peste 50 la sută

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate pentru astăzi, la ora 12.00. Anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ieri, după ce Curtea Constituţională a României a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Legislativului copia hotărârii de marţi privind referendumul, ce urmează să fie prezentată în şedinţă comună. Zgonea a invocat însă mai multe piedici şi scuze pentru care această şedinţă ar putea să nu aibă loc prea curand. "Mai mult de jumătate dintre membrii Biroului permanent şi de la Cameră şi de la Senat nu sunt în Bucureşti. Este o chestiune absolut normală şi aş vrea să fim corecţi faţă de colegii parlamentari. După două campanii electorale epuizante, ţinând cont că această toamnă este decisivă pentru recâştigarea mandatelor de parlamentar, iar lunile decembrie şi ianuarie sunt importante pentru parlamentari, iar până la anul deputaţii şi senatorii au plecat cu familiile în concediu. Credem că vor fi prezenţi în sesiunea din 3 septembrie, de luni. Unii dintre ei sunt în ţară, alţii nu sunt, dar mulţi dintre ei nu sunt în Bucureşti. (...) Vom vedea dacă ziua de vineri este o zi fezabilă. şi eu şi preşedintele interimar al Senatului ne dorim să finalizăm cât mai repede această procedură', a spus Zgonea. El a adăugat că Birourile permanente ale Parlamentului nu se pot întruni în afara cvorumului necesar.
Prevăzători, liderii grupurilor PDL din Senat şi Camera Deputaţilor, Cristian Rădulescu şi Mircea Toader, au anunţat ieri că PDL a adunat numărul de semnături necesar pentru convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului în care să fie citită hotărârea Curţii Constituţionale privitoare la referendumul din 29 iulie. Potrivit articolului 66 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui Romaniei, a Biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.

Trei paşi pană la Preşedinţie. Nu există limită de timp

Pentru ca Traian Băsescu să-şi reia funcţia la Administraţia Prezidenţială, trebuie parcursă o anumită procedură.
1. decizia Curţii Constituţionale trebuie va fi citită în şedinţă publică de către judecătorii CCR şi trimisă conducerii Parlamentului - ceea ce s-a şi întamplat ieri.
2. Parlamentul trebuie să se reunească pentru a lua act de hotărarea Curţii Constituţionale. Plenul trebuie să aibă cvorum. Nu există însă un interval minim de timp în care Parlamentul să se întrunească.
3. După ce decizia CCR este citită şi în Parlament, hotărarea se publică în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu îşi poate relua mandatul la Cotroceni.

Curtea Constituţională a preferat să trimită direct Camerei Deputaţilor decizia şi motivarea privind referendumul din 29 iulie de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, fără a mai da citire conţinutului. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a declarat la finalul şedinţei de ieri că documentul nu va fi public până când plenul Parlamentului nu va lua act de acesta. Zegrean a precizat că trei judecători constituţionali vor merge în Parlament la citirea deciziei.
Presa nu a avut acces la şedinţa de ieri, însă dincolo de uşile camerei unde s-a ţinut reuniunea s-au auzit discuţii aprinse între judecătorii constituţionali, în special între Aspazia Cojocaru şi Ion Predescu.
Reamintim că Predescu i-a reproşat public colegei sale că "a înclinat balanţa", iar aceasta a replicat, tot public, că a preferat să nu încalce legea, ca să nu ajungă la puşcărie. Ieri, Cojocaru l-a ameninţat pe Predescu că îl va acţiona în judecată pentru divulgarea secretului votului de marţi la Curte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 4258 zile, 10 ore, 6 minute, 45 secunde
Pai din moment ce PDL-ul blocheaza numitea doamnei Pivniceru prin CSM ar fi normal ca si revenirea lui Basescu sa fie blocata in Parlament. Mai mult decat atat cred ca USL ar avea toata sustinerea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.