Se încheie balamucul?
Curtea Constituţională a decis, ieri, să devanseze pentru 21 august termenul pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente actualizate pană la data de 10 iulie, au declarat surse oficiale. "Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte", se arată în comunicatul CCR, cu referire la demersul declanşat de Guvern. Decizia a fost luată într-o şedinţă a Curţii care a durat peste şapte ore. Anterior, CC dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente. Noua schimbare survine solicitării formulate de preşedintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului şedinţei CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică şi impactul asupra economiei.
Puţin înainte de şedinţa CCR, premierul Victor Ponta afirmase că nu poate cere autorităţilor locale să oprească procesul de actualizare a listelor electorale cerut de CCR decât dacă CCR îi va solicita acest lucru. El a adăugat că autorităţile locale au obligaţia legală să actualizeze listele.
"Erata" Curţii a fost bună
De asemenea, în şedinţa de ieri a Curţii s-a discutat despre modul în care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, printr-un vot al majorităţii simple a plenului celor nouă judecători sau printr-un vot de două treimi. Deocamdată, nu se ştie dacă judecătorii CC au luat vreo decizie în această privinţă.
CC a mai decis că judecătorul Ştefan Minea era îndreptăţit să transmită rectificarea la Monitorul Oficial în privinţa motivării Curţii pe referendumul din 29 iulie, întrucât acesta era atât judecător raportor, cât şi judecător de serviciu, au declarat surse oficiale. Şase dintre judecătorii de la Curtea Constituţională a României şi-ar fi dat acordul pentru transmiterea eratei CCR la Monitorul Oficial, au declarat surse din interiorul Curţii. Conform surselor citate, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, înainte de a trimite erata la Monitorul Oficial, şi-ar fi sunat colegii membri ai Curţii.
Reamintim că, în ultima sa şedinţă, din 2 august, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului ca până la data de 31 august să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie. Ulterior, pe 6 august, Curtea a retrimis Guvernului o adresă în care precizează că a solicitat listele electorale permanente actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendumului, liste în baza cărora s-a organizat scrutinul din 29 iulie.
Miercurea trecută, o persoană fizică a trimis, prin email, o plângere penală la Parchetul General, în care acuză Curtea Constituţională a României de fals material în înscrisuri oficiale, în legătură cu adresa transmisă Guvernului şi Monitorului Oficial prin care se solicita corectarea unei ''erori materiale'' din decizia privind listele electorale folosite la referendum. Parchetul General a înregistrat plângerea penală, iar dosarul se află în faza actelor premergătoare.