Național

Cum au făcut rost procurorii de baza de date cu toţi alegătorii

Ziarul de Vrancea
13 aug 2012 616 vizualizări
ei au ridicat de la Curtea Constituţională copiile proceselor verbale de la secţiile de votare n mai multe instituţii au "contribuit" la realizarea întregii liste, care cuprinde şi controversatele liste suplimentare

Parchetul instanţei supreme are toată baza de date cu cetăţenii cu drept de vot la referendumul din 29 iulie, fiind ridicate cópii de pe documente de la CC, AEP, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, BEC, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Direcţia Generală de Paşapoarte.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în cadrul anchetei privind listele electorale folosite la referendum, de la Curtea Constituţională au fost ridicate copiile proceselor verbale, pe suport de hârtie, de la toate secţiile de votare înfiinţate în vederea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012. De asemenea, procurorii au dispus ridicarea de la Autoritatea Electorală Permanentă, precum şi de la societatea comercială desemnată să realizeze procedurile tehnice copiile de pe listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original utilizate la referendum.
Totodată, au mai fost ridicate de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, copiile listelor electorale care au fost puse la dispoziţia autorităţilor publice locale, aşa cum s-a stabilit prin H.G. nr. 682 şi 683 din 07.07.2012. În plus, de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi de la Biroul Electoral Central, s-a ridicat situaţia statistică la nivel naţional privind repartizarea pe secţii de votare, a celor 18.292.514 de alegători înscrişi în copiile listelor electorale permanente (centralizator număr de persoane înscrise pe listele electorale permanente, fiecare secţie de votare) - pe suport optic (electronic) şi pe suport hârtie, cu menţiunea "conform cu originalul".
De la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a fost solicitată situaţia numerică defalcată pe ani, începând cu anul înfiinţării instituţiei (2002) şi până la data de 8.08.2012 a persoanelor cărora li s-a acordat cetăţenia română, a persoanelor care au redobândit cetăţenia română şi a persoanelor care au renunţat la cetăţenie.
În cadrul anchetei, au mai fost ridicate de la Direcţia Generală de Paşapoarte şi Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în format electronic şi pe suport optic, datele de identificare ale cetăţenilor români care şi-au stabilit domiciliul în străinătate.

"Eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet"

Fostul ministru al Administraţiei şi Internelor Ioan Rus susţine că, indiferent ce adrese ar fi trimis la Curtea Constituţională, oricum ar fi ajuns să fie audiat de procurori, pentru că ar fi existat cineva care să conteste numărul de alegători. "În perioada de după şedinţa de Guvern de marţi până la următoarea şedinţă de Guvern, eu am fost, prin jocul programării, în concediu de odihnă. Ce îmi trece prin minte aşa este faptul că, dacă colegii mei ar fi trimis o adresă că sunt 18.318.000 persoane punct, s-ar fi găsit cine să spună că mai sunt o sută de morţi şi 300 de răniţi şi am dezinformat Curtea. Cred că eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet", a spus Ioan Rus. El a adăugat că judecătorii de la Curtea Constituţională puteau să ţină cont sau nu de cifra alegătorilor oferită de MAI, recunoscând însă că pot exista erori privind listele electorale. "La infrastructura materială şi umană pe care noi o avem în sistemul administraţiei publice din România, de-adevăratelea pot exista erori în aceste liste. E un sistem care se perfecţionează", a spus Rus.

Liberalii fac zid în jurul lui Victor Paul Dobre

Ioan Rus a fost audiat timp de o oră de procurorii Parchetului General în dosarul listelor electorale folosite la referendum. În acest dosar, procurorii au solicitat Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii fostului ministru delegat pentru Administraţie Victor Paul Dobre, acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Mai multe voci din PNL au afirmat însă că deputaţii liberali se vor opune ridicării imunităţii lui Dobre, în timp ce PDL a anunţat că va susţine solicitarea Parchetului, dacă plenul Camerei Deputaţilor se va reuni în şedinţă extraordinară pentru a discuta acest caz.
Până în prezent, în cauză au fost puşi sub acuzare şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, chestorul-şef Constantin Manoloiu, şi secretarul de stat în MAI Ioan Căbulea.
De asemenea, la Parchet au fost audiaţi preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, şi adjunctul şefului de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, Daniel Gheorghe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.