Național

Cine va fi scos de pe lista electorală permanentă

Ziarul de Vrancea
9 aug 2012 683 vizualizări
Guvernul a elaborat un document în care sunt enumerate persoanele care vor fi radiate de pe liste n printre acestea se regăsesc romanii cu domiciliul în străinătate, cei care şi-au schimbat prin căsătorie numele sau cei cărora le-a expirat buletinul

Ministrul de Interne şi al Administraţiei, Mircea Duşa, şi ministru delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, au trimis în teritoriu un document, prin care prefecţii şi primarii sunt învăţaţi cum să facă actualizarea listelor electorale permamente valabile pentru referendumul din 29 iulie. Operaţiunea, declanşată la nivelul întregii ţări de Guvernul USL, are drept ţintă "perierea" listelor electorale permanente pentru a se vedea care este cvorumul necesar pentru demiterea preşedintelui, scrie gandul.info.
Obiectivele care vor fi urmărite la "actualizarea listelor electorale" sunt împărţite în trei categorii: nivel local, nivel judeţean, nivel naţional. Fiecare are un termen limită pentru a fi îndeplinit. Astfel, până pe 24 august, la nivelul serviciilor publice locale de evidenţă a persoanelor se efectuează verificări ale datelor referitoare la: persoanele decedate, persoanele care şi-au pierdut dreptul de a vota, persoanele care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, persoanele care au pierdut cetăţenia română, cele al căror act de identate a expirat şi nu a fost reînnoit şi persoanele care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare. De asemenea, vor fi scoase din lista permanentă persoanele "care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului",
persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ, pe care administrativă şi persoanele cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate.
Prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene trebuie să realizeze centralizarea datelor la nivel judeţean şi le înaintează Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Ultimul pas revine autorităţilor administraţiei publice centrale şi instituţiilor publice de interes naţional care vor întreprinde "toate demersurile necesare", pentru obţinerea şi transmiterea de date în vederea verificării listelor electorale permanente actualizate.

Rectificarea CCR, "un înscris extrem de ciudat" 

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că Monitorul Oficial a primit din partea Curţii Constituţionale (CCR) "un înscris extrem de ciudat" drept rectificare la o decizie a Curţii deja parafată. Adresa ar fi fost semnată cu o bară, spune premierul care a cerut clarificări de la procurori. "Nu pot eu să spun dacă este fals sau nu, pentru că asta în mod sigur va spune Parchetul General. Eu pot să vă spun doar că secretarul general (n.r. - al Guvernului) m-a informat asupra faptului că a primit o adresă neobişnuită: nu era semnată de către Zegrean (n.r. - preşedintele CCR), era semnată cu o bară şi includea un nou paragraf", a explicat primul-ministru. El a arătat că este neobişnuit ca o corectură să aibă în vedere un întreg paragraf în loc de o literă sau o cifră. De teama plangerilor penale făcute de PDL, Ponta a admis că Monitorul Oficial este obligat să publice toate actele care i se trimit. "Noi publicăm orice, noi trebuie să publicăm, că altfel pac doamna Barbu, pac la războiu’ cu plângerea penală!", a afirmat Ponta.
Şi vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat ieri că este nevoie de o acţiune rapidă a Parchetului pentru a clarifica situaţia ambiguă de la Curtea Constituţională, generată de emiterea a două documente complet diferite.

Poliţiştii şi-au dat întalnire cu manechinele lui Mazăre

Poliţiştii au audiat mai multe persoane în cazul primarului Radu Mazăre, reclamat de PDL că ar fi încălcat legea referendumului obligand să voteze 25 de tinere cu care a mers la o secţie de votare din Mamaia.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta, fost procuror, a făcut ieri un apel la procurori să evite situaţiile ridicole, el dând exemplu în acest sens anchetarea manechinelor lui Mazăre.
Până în prezent, procurorul de caz nu a dispus şi nu a efectuat audieri, o serie de persoane fiind, însă, audiate, în cursul zilei de miercuri, la sediul Poliţiei Constanţa, a precizat ieri Parchetul de pe langă instanţa supremă.
Radu Mazăre a adus, în duminica referendului, la o secţie de votare din centrul staţiunii Mamaia, zeci de tinere îmbrăcate în costume de baie identice, în alb şi negru, spunându-le acestora: "Hai, fetele, alinierea şi la vot!", adăugând că după vot le dă "liber la plajă". "Datoria mea este să am grijă de turişti şi de turiste, fie că e vorba de distracţie, fie că vorbim de vot, ca atare sunt la datorie", a declarat Mazăre









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.