Național

CCR: Băsescu merge la Bruxelles. Ponta:"Vreau şi eu! Vreau şi eu!"

Ziarul de Vrancea
27 iun 2012 642 vizualizări
Potrivit CCR, Victor Ponta ar putea reprezenta Romania la întalnirea şefilor de stat şi de guvern doar dacă Traian Băsescu îi dă voie

Curtea Constituţională a decis, ieri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, primului-ministru. La şedinţa de judecată au participat, din partea Preşedintelui României, Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial, iar din partea Guvernului, primul-ministru Victor-Viorel Ponta, împreună cu ministrul justiţiei, Titus Corlăţean, şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa. "Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Guvernului", se arată în comunicatul remis presei de către CC.
Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat că nu are niciun comentariu referitor la decizia anunţată de Curtea Constituţională.
De partea cealaltă, premierul Victor Ponta a declarat că "preşedintele Băsescu a numit nişte oameni în CC care întotdeauna i-au îndeplinit dorinţele". De asemenea, el a precizat că şi în acest condiţii preşedintele Băsescu nu va merge la Bruxelles. Întrebat dacă el va fi cel care va reprezenta Romania la Consiliul European, Ponta a răspuns încrezător: "Evident!".

PSD: Decizie obligatorie doar după publicarea în Monitorul Oficial

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat ieri că decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte participarea preşedintelui sau a premierului la Consiliul European devine obligatorie doar după publicare în Monitorul Oficial. "Nu comentez decizia Curţii Constituţionale, ea este obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial, aştept şi eu cu o curiozitate constituţională motivarea", a declarat Greblă. Întrebat dacă decizia Curţii este obligatorie pentru Consiliul European din 28-29 iunie, chiar dacă nu va fi publicată în Monitorul Oficial, Toni Greblă a răspuns: "Legea spune că este obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial".

Preşedintele popularilor europeni cere demisia lui Ponta

Preşedintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcţie dacă acuzaţiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate. De asemenea, preşedintele grupului popular din PE afirmă că, în conformitate cu standardele europene şi cu o jurisprudenţă deja limpede stabilită, prim-ministrul român nu poate să conducă un guvern al unui stat din UE dacă a comis într-adevăr o fraudă când a obţinut titlul universitar pe care îl deţine. "În multe state europene acest principiu s-a aplicat cu succes în trecutul apropiat. Trebuie să se facă lumină cât mai curând în această problemă, deoarece nu este în joc numai credibilitatea unui stat membru, ci credibilitatea întregii Uniuni", susţine Daul. Totodată, el arată că "România nu poate decât să piardă teren pe scena europeană dacă prim-ministrul insistă să rămână la putere în condiţiile în care nu a respectat un cod de etică elementară". Preşedintele Grupului PPE a susţinut cu fermitate în ultimii ani România în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, se mai menţionează în comunicat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.