Național

MOZAIC NATIONAL: Parlamentul, cu un securist în minus?

Ziarul de Vrancea
25 iun 2012 658 vizualizări
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu sau "Felix", după numele conspirativ ales de fosta Securitate, şi-a anunţat ieri demisia din Senat. Senatorul PC, care este vicepreşedinte al Senatului, a anunţat, de la tribună, că şi-a dat demisia din Senat pentru că, la ultima întâlnire a comisie de buget-finanţe, s-a respins propunerea de lege prin care solicita dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală.

"Într-un Parlament în care comisia de buget, cea care veghează la bugetul României, dă un aviz negativ unui astfel de proiect de lege, este pentru mine un lucru de neînţeles. Îmi pare rău, şi pentru acest motiv îmi dau demisia. Vă doresc succes în continuare", a spus Dan Voiculescu. Dan Voiculescu şi senatorii Ioan Ghişe (PNL), Vasile Nistor (PC), Şerban Rădulescu (PC) au iniţiat un proiect de modificare a Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care mărea pedepsele pentru anumite infracţiuni. Proiectul a fost respins de comisiile Senatului şi se află pe ordinea de zi a acestui for legislativ, care este prima cameră sesizată.
După anunţul făcut de Voiculescu, plenul Senatului a retrimis la Comisia de buget, proiectul de modificare a legii. Pană la închiderea ediţiei nu era clar dacă decizia lui "Felix" de demisiona din Parlament a rămas irevocabilă.

CCR decide cine pleacă la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European, sesizarea urmând să fie discutată miercuri. CCR a confirmat că şeful statului a formulat o sesizare pe acest subiect. În schimb, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, a refuzat să facă vreo precizare privind sesizarea preşedintelui.
Traian Băsescu i-a trimis premierului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.
Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, sâmbătă seară, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că dacă preşedintele va da naştere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta "ar însemna o tranşare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuţie despre suspendare".

USL vrea sesiune extraordinară. Nu e clar de ce

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că este "foarte probabil" ca săptămâna viitoare să se solicite convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pe "chestiuni legislative" şi "decizii de natură parlamentară în plen şi comisii". La rândul său, premierul Victor Ponta a ţinut să mulţumească celor din USL care au decis ca Parlamentul să lucreze şi săptămâna viitoare, astfel încât să se rezolve tot ceea ce ţine de restanţele legislative. Întrebat care sunt actele normative restante sau importante pe care Guvernul doreşte să le adopte în Parlament în această sesiune parlamentară extraordinară, Ponta a răspuns: "Aşteptăm pe 27, miercuri, decizia Curţii Constituţionale referitoare la Legea electorală. E obligaţia Guvernului, a Parlamentului ca, dacă există elemente de neconstituţionalitate, să le îndreptăm rapid. Dacă stăm până în toamnă, nu e de preferat ca ultimele modificări să le facem cu 2-3 luni înainte de alegeri". PDL a depus, în 31 mai, la Curtea Constituţională, sesizarea privind legea uninominalului pur iniţiată de Victor Ponta şi Crin Antonescu. Sesizarea urmează să fie dezbătută în 27 iunie.
Pe de altă parte, Crin Antonescu a precizat că USL nu a cerut convocarea sesiunii extraordinare pentru suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu.
Întrebat dacă USL ia totuşi în calcul în perioada următoare să declanşeze procedura de suspendare a preşedintelui, liderul PNL a spus că prioritare sunt agenda guvernamentală şi declaraţia Parlamentului privind reprezentarea României la Bruxelles.

Puterea şi-a subordonat TVR

PDL nu va avea niciun reprezentant în noul Consiliu de Administraţie al TVR, conform deciziei luate, ieri, de majoritatea liderilor de grupuri parlamentare. Liderul deputaţilor PSD, Valeriu Zgonea, a anunţat că majoritatea liderilor grupurilor parlamentare au decis ca în noul CA al TVR mandatele să fie repartizate astfel: UNPR - un loc, UDMR - un loc, PSD - trei locuri, PNL - trei locuri.
Parlamentul se va reuni, astăzi, în şedinţă comună, pentru validarea membrilor CA.
PDL a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind noul CA al SRTV, "care nu corespunde algoritmului politic". Potrivit algoritmului invocat de democrat-liberali, calculat la numărul de parlamentari, PDL ar fi trebuit să primească în noul CA al SRTV aproape trei locuri, mai precis 2,87, UDMR un loc, UNPR ar fi primit de la PDL un loc, PSD trei locuri, iar PNL două locuri.
Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, grupurile parlamentare din cele două Camere înaintează propuneri pentru 8 locuri, preşedintele României pentru 1 loc, Guvernul pentru 1 loc, personalul de specialitate desemnează, prin vot secret, candidaţi pentru 2 locuri, grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru 1 loc.

A luat nota 1 pentru că i-a sunat telefonul

Lucrarea unei eleve care a susţinut ieri proba de limba şi literatura română la evaluarea naţională, a fost notată cu 1, pentru că i-a sunat telefonul mobil în momentul în care îşi preda hârtiile, însă ea va putea participa la celelalte probe ale examenului. "Candidatul nu a predat comisiei telefonul mobil la intrarea în examen, iar în momentul în care a vrut să predea lucrarea, telefonul a sunat, astfel că s-a luat măsura eliminării elevei din sală şi a fost notată cu 1, potrivit regulamentului. Eleva va putea participa la celelalte probe ale evaluării naţionale", a spus Maria Ştefan, inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Timiş.
La nivel naţional, peste 190.000 de absolvenţi ai claselor a VIII s-au înscris la evaluarea naţională de anul acesta, care a început luni cu proba de limba şi literatura română. Evaluarea naţională va continua astăzi cu proba la limba şi literatura maternă, şi miercuri, 27 iunie, cu proba de matematică. Afişarea primelor rezultate este programată vineri, 29 iunie (până la ora 14.00). În aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00-18.00 pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie şi 1 iulie. Afişarea rezultatelor finale (după contestaţii) va avea loc în data de 2 iulie.
Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie artimetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.