Național

Ministerul blestemat: În plin proces cu ANI, Ecaterina Andronescu a fost numită la Educaţie

Ziarul de Vrancea
20 iun 2012 731 vizualizări
Pană acum, Victor Ponta a mai făcut două nominalizări dar s-a văzut nevoit să le retragă din cauza problemelor de integritate a celor desemnaţi

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că va trimite Preşedinţiei propunerile de numire a Ecaterinei Andronescu în postul de ministru al Educaţiei şi a lui Puiu Haşotti pentru funcţia de ministru al Culturii. Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, marţi seară, că se retrage din Guvern în urma respingerii apelului său în procesul care s-a judecat la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că i-a propus premierului Victor Ponta preluarea şefiei Ministerului Culturii de către senatorul PNL Puiu Haşotti.
Mircea Diaconu a fost declarat definitiv incompatibil, după ce instanţa supremă a respins, marţi, recursul acestuia privind hotărârea prin care Agenţia Naţională de Integritate a constatat că se află în incompatibilitate întrucât a fost senator şi director al Teatrului Nottara.
Fostul rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, Ecaterina Andronescu, este nominalizată pentru a treia oară ca ministru al Educaţiei, după mandatele din 2000-2003, în Cabinetul Năstase, şi 2008-2009, în Guvernul PDL-PSD. La formarea Cabinetului Ponta, numele Ecaterinei Andronescu a fost vehiculat pentru portofoliul Educaţiei, însă aceasta nu a fost nominalizată, ea având un proces cu ANI care o acuza de conflict de interese. Însă, în 15 mai, Ecaterina Andronescu a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Agenţia Naţională de Integritate privind conflictul de interese, instanţa dispunând anularea deciziei ANI potrivit căreia Andronescu a fost în timpul mandatului de ministru al Educaţiei, în anul 2009, şi manager în cadrul unui proiect POSDRU. Agenţia Naţională de Integritate a declarat recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care se va judeca la instanţa supremă.

Fetiţă de 13 ani, la spital după ce a fost lovită cu parul de către tatăl său

O fetiţă de 13 ani, care provine dintr-o familie cu 12 copii şi a cărei mamă este plecată la muncă în străinătate, a ajuns la un spital din Iaşi după ce a fost lovită cu parul de către tatăl său. Fetiţa, originară din localitatea Drăguşeni, judeţul Iaşi, a fost adusă cu ambulanţa, în noaptea de marţi spre miercuri, la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi, având vânătăi pe întreg corpul. Fata le-a spus medicilor că a fost lovită cu un par de către tatăl ei, pe motiv că a venit târziu acasă. În urma loviturilor primite, fetiţa a sunat la 112. "S-au găsit şi urme mai vechi de violenţă, iar în acest caz au fost sesizate Direcţia Copilului şi Poliţia", a declarat ieri medicul Elena Hanganu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi.
Purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi, Tiberiu Bantaş, a declarat că tatăl este cunoscut ca fiind violent. "Această fată făcea toată treaba în gospodărie. Din câte a povestit copila, tatăl s-a enervat că ea a întârziat acasă şi a bătut-o. Am demarat o anchetă şi aşteptăm rezultatele. Între timp, vom lua legătura şi cu mama fetei", a mai spus Tiberiu Bantaş.

Fata care a murit la ora de sport participase la numeroase competiţii de cros

Eleva de la un grup şcolar din Sălaj care a murit la spital după ce i s-a făcut rău la ora de sport participase, în clasele V-VIII, la numeroase competiţii de cros şi a făcut parte din lotul de la Clubul Sportiv şcolar Zalău, însă în ultimul an renunţase la sport. Liviu Hodiş, profesorul de sport al şcolii Gimnaziale "Lucian Blaga" din Jibou - unde eleva a absolvit cursurile gimnaziale - a declarat, ieri că fata participase la numeroase competiţii sportive de cros - proba de rezistenţă, obţinând diplome şi premii, şi a făcut parte din lotul de la Clubul Sportiv şcolar Zalău. "Nu ştiu care ar fi cauzele decesului, mai ales că, înainte de fiecare competiţie, fata a fost supusă analizelor medicale şi a participat la competiţii doar cu avizul medicului", a precizat Liviu Hodiş. Pe de altă parte, Daniel Mureşan, directorul Grupului şcolar "Octavian Goga" din Jibou, unde fata era elevă în clasa a IX-a, a declarat că în fişa medicală a elevei în vârstă de 16 ani nu erau menţionate afecţiuni/antecedente medicale care să fi favorizat leşinul, deşi fata ar mai fi avut stări de leşin, în anii anteriori, tot în timpul unor ore de sport. Potrivit lui Daniel Mureşan, toţi cei 30 de elevi din clasa în care era înscrisă eleva au susţinut, marţi, proba de rezistenţă fizică la ora de sport. Conducerea Grupului şcolar "Octavian Goga" din Jibou va deschide o anchetă în acest caz de îndată ce va primi rezultatul necropsiei. O altă anchetă va fi deschisă în acest caz de Poliţia Judeţeană Sălaj, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Tincuţa Dumuţa, declarând că "IPJ s-a autosesizat în acest caz".
Eleva de clasa a IX-a din Jibou se afla în stare gravă după ce a leşinat, marţi, la ora de sport, în timp ce susţinea proba de rezistenţă, iar potrivit unor surse medicale fata a făcut un stop cardio-respirator.

Ponta se autoinvită la Burxelles

Ministerul de Externe a transmis, ieri, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include doar pe primul-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu. "Astăzi, Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei. Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29 iunie şi pot să confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezentate de situaţia economică şi socială din acest moment în Europa şi Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim-miniştri", a spus premierul Victor Ponta. El a precizat totodată că vrea să aibă o nouă discuţie cu şeful statului pe această temă. Întrebat ce va face dacă nici preşedintele nu renunţă la prezenţa sa la Consiliul European, Ponta a spus: "Atunci voi merge eu".
Surse diplomatice au declarat ieri pentru HotNews.ro că la Bruxelles nu a fost primită nici o notificare oficială din partea Romaniei privind delegaţia la Consiliul European. Reamintim că, pentru a fi valid, mandatul delegaţiei Romaniei trebuie semnat şi de preşedintele ţării.

Copil, cercetat pentru omor din culpă după ce a condus imprudent căruţa

Un copil în vârstă de 11 ani este cercetat de poliţişti pentru ucidere din culpă, după ce o femeie de 63 de ani a murit după ce a căzut dintr-o căruţă condusă imprudent de către băiat. Potrivit IPJ Bacău, accidentul a avut loc pe un drum comunal din localitatea Răcăciuni în momentul în care băieţelul de 11 ani a pierdut controlul asupra căruţei pe care o conducea şi a intrat cu roata din dreapta-faţă într-un cap de pod. În urma impactului, femeia care se afla în atelaj s-a dezechilibrat şi a căzut pe carosabil, suferind numeroase traumatisme. "În urma evenimentului, victima fost preluată şi transportată cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău pentru acordarea de îngrijiri medicale. În scurt timp de la internare, femeia de 63 de ani a decedat din cauza traumatismelor suferite", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Narcisa Butnaru.


Aproape 70 la sută dintre copiii născuţi din mame toxicomane erau în sevraj

  peste 3,5% din populaţia lumii consumă substanţe psihoactive

Morbiditatea nou-născuţilor din mame toxicomane a fost de 78 la sută în perioada 2005 - 2011, iar 69,5 la sută dintre ei erau în sevraj, rezultă dintr-un studiu al Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, specialiştii atrăgând atenţia că alcoolul şi fumatul au efecte la fel de negative. Doctorul Doina Broscăuncianu, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, a precizat că studiul a arătat că din anul 2008 se înregistrează o uşoară creştere a acestor cazuri. Din cele 25.389 de mame toxicomane monitorizate în perioada menţionată, 59 la sută au luat heroină şi 36 la sută combinau mai multe tipuri de droguri. Peste 80 la sută dintre femei aveau probleme medico-psiho-sociale, iar 33 la sută dintre copii s-au născut prematur, 52 la sută dintre aceştia având greutatea sub 2.500 de grame.
Morbiditatea în rândul nou-născuţilor din mame toxicomane a fost de 78 la sută, 69,5 la sută fiind în sevraj, 26,1 având infecţii cu transmitere sexuală sau sanguină, 27,2 infecţii materno-fetale şi 18,1 hemoragii. Dintre copiii născuţi de mame toxicomane, 30 la sută au fost abandonaţi în spital, 17 la sută au fost lăsaţi în grija serviciilor sociale şi 44 la sută au rămas în familie. Şeful Biroului din România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Victor Olsavszky, a arătat că în lume sunt între 155 şi 250 de milioane de consumatori de substanţe psihoactive, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, aceştia reprezentând între 3,5 şi 3,7 la sută din populaţia globului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.